• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.886 526 30
Podstawowe konkrety są takie, że wagony, których modele oferuje teraz Roco, były budowane w Niemczech w czasie II wojny światowej, w kilku wersjach, z wieżyczką i bez. Szczegółów z pamięci nie podam, należałoby poszukać w literaturze. To, że podobne wagony były budowane także w NRD już po wojnie, to inna sprawa. Kolega @PingwinRico podał link do zdjęć prawdziwych na PKP:
W TYM POŚCIE kolega Maciek umieścił dwie fotografie dokumentujące Pwgs 41 w służbie PKP

Reakcje
107 3 0
Ciekawe skąd Roco wytrzasnęło wagon serii F /ex Pwg DR/ w malowaniu PKP i w dodatku z "amboną" na dachu? Ten typ wagonu, produkowany przez Waggonbau Bautzen w latach 1957 - 1959 jako wagon bagażowy dla pociągów towarowych, a później dostosowywany był do obsługi lokalnych pociągów pasażerskich. Pamiętam jeszcze pod koniec lat 1980 gdy jeździły one na trasie Fankfurt/O - Erkner z 3- lub 4-osiowymi wagonami "reko".
Skąd ten wagonu ze stacji Mysłowice, znowu walnęli kolejnego gniota???...
No tiaak. A skąd PKP miało te wagony przedstawione na zdjęciach. :ROFL::ROFL::ROFL::ROFL: Zwłaszcza na filmie "Niedaleko Warszawy" - chyba z 1954 roku.
Ja wiem, że brankard to jest brankard. Ale zanim znowu coś napiszesz na kolanie to się choć trochę przyjrzyj.
Pomyliły Ci się wagony kolei NRD - typ Pwgs88, z wagonami DRG - typy Pwgs38 i Pwgs41.
Pwgs88 robi chyba Piko i właśnie zapowiedziało też Roco. A Pwgs48 i 41 robił MaTrix, Tillig i robi Roco.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
789 87 8
Gadu, gadu i nadzieja na najlepsze rozwiązanie czerwonych świateł przez ROCO. Może i tak, ale...
Nikt jednak nie bierze pod uwagę tego, że światła czerwone mogą być po łatwiźnie,
tak jak np. w OKo1 od PIKO, gdzie czerwone świecą całymi reflektorami. Jedna dioda biało-czerwona na cały reflektor.
Oddball : Why don't you knock it off with them negative waves? Why don't you dig how beautiful it is out here? Why don't you say something righteous and hopeful for a change?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.684 392 7
Podstawowe konkrety są takie, że wagony, których modele oferuje teraz Roco, były budowane w Niemczech w czasie II wojny światowej, w kilku wersjach, z wieżyczką i bez. Szczegółów z pamięci nie podam, należałoby poszukać w literaturze. To, że podobne wagony były budowane także w NRD już po wojnie, to inna sprawa. Kolega @PingwinRico podał link do zdjęć prawdziwych na PKP:
A ja ponownie pytam gdzie jest wagon z amboną/wieżyczką używany przez PKP??? Jakoś na zdjęciu tego nie widać, chyba że ja mam zwidy...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.684 392 7
No tiaak. A skąd PKP miało te wagony przedstawione na zdjęciach. :ROFL::ROFL::ROFL::ROFL: Zwłaszcza na filmie "Niedaleko Warszawy" - chyba z 1954 roku.
Ja wiem, że brankard to jest brankard. Ale zanim znowu coś napiszesz na kolanie to się choć trochę przyjrzyj.
Pomyliły Ci się wagony kolei NRD - typ Pwgs88, z wagonami DRG - typy Pwgs38 i Pwgs41.
Pwgs88 robi chyba Piko i właśnie zapowiedziało też Roco. A Pwgs48 i 41 robił MaTrix, Tillig i robi Roco.
A umiesz czytać ze zrozumieniem??? A jak już coś podajesz to najpierw zobacz jak konkretny typ wagonu wygląda w rzeczywistości a nie w produkowanym modelu bo na "chyba" to chłop umarł w szpitalu

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 41 4
Tzw "Zugführerkanzel" po II wojnie światowej były kasowane z wagonów. Ale nie wszystkie. Były takie z i bez tego w eksploatacji i dotyczyło to też wagonów pruskiej budowy jak ma Piko, Flm, MaTrix.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.886 526 30
A ja ponownie pytam gdzie jest wagon z amboną/wieżyczką używany przez PKP??? Jakoś na zdjęciu tego nie widać, chyba że ja mam zwidy...
Nie ma kolega @Bolutek zwidów, na tych dwóch zdjęciach (podlinkowanych wyżej) faktycznie nie ma wieżyczki, ale to nie znaczy, że takich wagonów (z wieżyczką) na PKP nie było. Ja akurat ufam koledze @Krzysztof Koj, który był autorem opracowania modelu i zakładam, że skoro taki model zaproponował, to miał ku temu podstawy, w przeciwieństwie do kolegi @Bolutek, który celowo, lub przez nieznajomość spraw, miesza dwa różne zagadnienia: (1) różnice między wagonami DRG Pwgs38 i Pwgs41 (które były na PKP) a wagonami DR (NRD) Pwgs88 (których na PKP nie było) oraz (2) realność modeli wagonów DRG Pwgs38 i Pwgs41 w oznaczeniach PKP.

Reakcje
107 3 0
A umiesz czytać ze zrozumieniem??? A jak już coś podajesz to najpierw zobacz jak konkretny typ wagonu wygląda w rzeczywistości a nie w produkowanym modelu bo na "chyba" to chłop umarł w szpitalu
Twoja odpowiedź świadczy, że to właśnie Ty masz kłopoty, ze zrozumieniem tekstu i obrazu. No właśnie "najpierw zobacz ..." , bo nie dość, że skompromitowałeś się "rewelacyjną tezą", że na wizualizacji Roco jest Pwgs88, to teraz idziesz w zaparte, że skoro Ty nie widziałeś, to tego nie było.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 28