• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
453 5 2
No to chyba zostanę przy MTB. :( Jeszcze gdyby nie było tych nieszczęsnych gniazd sterowania, to może przymknąłbym oko na datę rewizji, ale dwa grzyby w barszczu, to za dużo...
...
Zresztą te gniazda sterowania to chyba od początku lat 90-tych montowano, więc teraz z datą rewizji, ktorą podał kolega @am-70 się by zgadzało Może kiedyś wypuszczą bez gniazd np. z lat 80-tych XXw.
Trzy grzyby w barszcz:D
A malowanie dołu pudła nie będzie przeszkadzać? Na bordowo zaczęli malować chyba od 1981r, gniazda sterowania zaczęli montować od 1982r. Pierwsza otrzymała te gniazda EP05-14. Co ciekawe z gniazdami jeździło tylko 10 EP05. "Czternastka" została skasowana w 1984r. Przebudowa z EU na EP zaczęła się pod koniec 1972r.(EP05-04)
Czyli najlepiej jak by zrobili EP z przełomu epok IVa/IVb cała pomarańczowa i bez gniazd;)

Ostatnio edytowane:

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 25 1
Tymczasem na stronie modelcenter.pl zaszły pewne zmiany i część lokomotyw przeszło z działu "sondaże" do działu "przedsprzedaż"
Są też orientacyjne daty wydania:

SU4210 = K2 2025 (analog + dżwięk)
EP08-007 dźwięk = K2 2025
EP08-007 analog = K3 2025
EP07-201 IC Retro = K2 2025 (analog + dźwięk)
ET26 = K3 2025 (analog + dźwięk)
ET43 = K4 2025 (analog+dźwięk)
EU160 dźwięk = K4 2025
EU160 analog = K1 2026
SM42 6Dg = K1 2026 (analog i dźwięk)
EU200 dżwięk = K1 2026
EU200 analog = K2 2026

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
podejrzewam, że tegoroczny bagażowy (6200101), będzie jednak z epoki IV (jak wskazano w katalogu)
Niestety, jako trzecioepokowiec też myślę, że będzie to uzupełnienie boczniaków z Legnicy. Choć takiego z Mysłowic brakuje do składu w IIIc wagonów saksońskich wydanych przez Piko/ Parowozika wiele lat temu. I dlatego piszę "niestety".
Wagon bagażowy ma być z epoki IV i pasować do boczniaków.
Ciekawe, skąd macie taką pewność, że będzie to IV epoka? A może któryś z kolegów, którzy tak myślą, zwłaszcza kolega @Zbyszek, który z taką pewnością to stwierdza, odniósłby się do widocznych na obrazku na stronie Roco oznaczeń i daty rewizji, jednoznacznie wskazujących na epokę III? Rozumiem, że jest to wizualizacja (na stronie jest uwaga, że to fotomontaż), ale Roco dotychczas nigdy nie wydało modelu z takimi oznaczeniami, więc nie jest to jakiś stary obrazek, bezmyślnie wstawiony do katalogu i na stronę. Ja dalej nie widzę jednoznacznych informacji, że ma to być ta, lub inna epoka: zarówno na stronie i w katalogu obrazek mówi co innego (epoka III), a opis co innego (epoka IV). Na pytanie, która informacja jest właściwa ja nie znajduję jednoznacznej i pewnej odpowiedzi - jeżeli ktoś wie więcej, niech zechce się z nami tą wiedzą podzielić.

Reakcje
112 3 0
Ciekawe, skąd macie taką pewność, że będzie to IV epoka? A może któryś z kolegów, którzy tak myślą, zwłaszcza kolega @Zbyszek, który z taką pewnością to stwierdza, odniósłby się do widocznych na obrazku na stronie Roco oznaczeń i daty rewizji, jednoznacznie wskazujących na epokę III? Rozumiem, że jest to wizualizacja (na stronie jest uwaga, że to fotomontaż), ale Roco dotychczas nigdy nie wydało modelu z takimi oznaczeniami, więc nie jest to jakiś stary obrazek, bezmyślnie wstawiony do katalogu i na stronę. Ja dalej nie widzę jednoznacznych informacji, że ma to być ta, lub inna epoka: zarówno na stronie i w katalogu obrazek mówi co innego (epoka III), a opis co innego (epoka IV). Na pytanie, która informacja jest właściwa ja nie znajduję jednoznacznej i pewnej odpowiedzi - jeżeli ktoś wie więcej, niech zechce się z nami tą wiedzą podzielić.
Andrzeju. Potwierdzam, że jeśli Zbyszek tak pisze, to tak będzie. Bo ma wiedzę od projektanta. Oczywiście wizualizacja jest problematyczna, bo wagon ma oznaczenia 3 epoki, a jest podpisany, że będzie z czwartej. Inni koledzy już doszli do wniosku, że RoFl wykorzystało starszą wizualizację ze skali N, i przełożyło ją na H0.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Do Odry pasuje EP08-001 od PIKO w malowaniu fabrycznym. Ale czy ona faktycznie ciągnęła te wagony to nie wiem...
Wg dostępnej mi wiedzy, nie ciągnęła Odry. Miała w tym okresie przydział warszawski i ciągnęła prawdopodobnie ekspresy do Lublina. Pasującego składu do tej lokomotywy na razie nie ma.

Odrę ciągnęła pomarańczowa EP08 z wrocławskim przydziałem, między innymi. Tutaj pasuje kolorystycznie model EP08-010 z V epoki od PIKO, tylko trzeba przebić rewizję i przydział :D i założyć, że mamy rok 1976 (rewizje wagonów Odry pozwalają na eksploatację w tym roku).

EP05 w trakcji ukrotnionej ciągnęły długie ekspresy po CMK. Po zmianie przełożenia (przebudowa z EU na EP) te lokomotywy były za słabe, by w pojedynke utrzymać wymaganą prędkość. Kibicuję zapowiadanym EU/EP05, ale czekam na "swoją" rewizję.

podejrzewam, że tegoroczny bagażowy (6200101), będzie jednak z epoki IV (jak wskazano w katalogu). I zapewne będzie uzupełnieniem do Ok1 i zestawu boczniaków z Legnicy.
Możliwe, że wszyscy macie rację, w perspektywie 2 lat. Roco jak widać wydaje boczniaki w III i IV epoce. Spodziewam się tak samo z wagonem bagażowym. Może w 2025 zadowolą nabywców boczniaków z III epoki (wydanych bodajże w 2024), a później tych z IV epoki, zapowiadanych na 2025. Podobnie robili z donerkami, wydawali zestaw, a potem w kolejnych latach kolejne wagony do uzupełnienia składu. A potem kolejne zestawy.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Odrę ciągnęła pomarańczowa EP08 z wrocławskim przydziałem, między innymi.
Słowa "między innymi" są tu kluczowe. Kolorową "Odrę" ciągnęły również pomarańczowe EP05, są takie zdjęcia. Nawiasem mówiąc, EP05 miały, przynajmniej niektóre, już wtedy czerwony dół.
rok 1976 (rewizje wagonów Odry pozwalają na eksploatację w tym roku).

EP05 w trakcji ukrotnionej ciągnęły długie ekspresy po CMK.
Tyle, że te dwie sytuacje dzieliło z grubsza 10 lat, bo ekspresy na CMK jeździły o ile pamiętam od 1984 roku, a z prędkością 160 km/h od 1986, lub trochę później. A wtedy kremowo-czerwonych wagonów "Odra" już dawno nie miała.

PS. Na temat tego brankardu Roco więcej się nie wypowiadam, lubię takie stwierdzenia "Tak będzie i już", bez uzasadnienia i podania źródła tej wiedzy. :mad:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Ale barnkard - bagażowy ma przydział Gliwice wg wizualizacji.
Z tym przydziałem chyba nie pasuje do niczego spośród wagonów wydanych, ani zapowiadanych? Skoro boczniaki z ep. III są z DOKP Gdańsk, a zapowiadane IV z DOKP Wrocław... może w takim razie pozostanie brankardem ;)

Kolorową "Odrę" ciągnęły również pomarańczowe EP05, są takie zdjęcia.
OK, szukałem i nie znalazłem. Mówimy o okresie, gdy Odra była kolorowa. Czytałem nawet o ST43, oczywiście EU07, oraz EP05 z Wrocławia (a te nie były 2-kolorowe). Jest zrobione w Ursusie zdjęcie Odry z EP05 pomalowaną na 1 kolor.

Tyle, że te dwie sytuacje dzieliło z grubsza 10 lat, bo ekspresy na CMK jeździły o ile pamiętam od 1984 roku,
No właśnie. A zapowiadana EP05 ma gniazda sterowania i pasującą rewizję. Czyli gdyby były dwie z róznymi numerami, można zrobić z nich ekspres na CMK.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
OK, szukałem i nie znalazłem.
Zrzut z filmu:

Film 25a.jpg

Na filmie nie udało mi się odczytać numeru, ale mam też czarno-białe zdjęcia "Odry" z EP05-02, 06, 22 i 25 - wszystkie mają dół zdecydowanie ciemniejszy od reszty pudła.
No właśnie. A zapowiadana EP05 ma gniazda sterowania i pasującą rewizję. Czyli gdyby były dwie z róznymi numerami, można zrobić z nich ekspres na CMK.
Jeździły też bez gniazd, "na radio".

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.784 41 4
EP05 była zawsze pomarańczowa chyba że PKP Cargo, EU05 była seledynowo-zielona, więc skoro miała jeden kolor to pomarańczowa.
Odnośnie Odry to na jakim szlaku i od kiedy była pełna elektryfikacja. Na makiecie można nawet puścić EU05 MTB zieloną jeżeli nie popatrzymy na rewizje bo tak praktycznie nic do niczego się nie dopasuje. Wspomnienia maszynisty z Wrocławia mówiły właśnie też o ST43 z Odrą. A co kto puści to każdego wola, byle nie jakiś SU25 z zestawu startowego.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 160 0
EP05 w trakcji ukrotnionej ciągnęły długie ekspresy po CMK. Po zmianie przełożenia (przebudowa z EU na EP) te lokomotywy były za słabe, by w pojedynke utrzymać wymaganą prędkość.
Potwierdzam. Gdzieś na początku lat 90-tych, zimą, wybrałem się na wycieczkę do Zakopanego, ekspresem Tatry. Skład był długi, bo była część do Zakopanego i część do Krynicy. Z Wawy do Krakowa Płaszowa przez CMK ciągnęły skład 2 EP05. :) W Płaszowie zostały odłączone, skład podzielony a do części zakopiańskiej dołączono z tyłu ET21+EU07. W Suchej ET21 objechała skład a EU07 została, tak że w Chabówce była szybka zmiana czoła, bez oblotu loka.

A zapowiadana EP05 ma gniazda sterowania i pasującą rewizję. Czyli gdyby były dwie z różnymi numerami, można zrobić z nich ekspres na CMK.
No to ja mam EP05-23 MTB i będę miał EP05-01 Roco. Mogę składać Ex Tatry. Pewnie ze 12 wagonów potrzeba... Macie jakieś zestawienia z początku lat 90-tych? :)
Problemem może być tylko to, że model MTB rozwija bardzo małą prędkość. Na ustawieniach max w dekoderze jedzie z prędkością podobną do moich modeli EU07 z ustawionymi wartościami ok. 2/3. Czyli ledwo wyciąga 125 km/h... :(

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.784 41 4
Potwierdzam. Gdzieś na początku lat 90-tych, zimą, wybrałem się na wycieczkę do Zakopanego, ekspresem Tatry. Skład był długi, bo była część do Zakopanego i część do Krynicy. Z Wawy do Krakowa Płaszowa przez CMK ciągnęły skład 2 EP05. :) W Płaszowie zostały odłączone, skład podzielony a do części zakopiańskiej dołączono z tyłu ET21+EU07. W Suchej ET21 objechała skład a EU07 została, tak że w Chabówce była szybka zmiana czoła, bez oblotu loka.

No to ja mam EP05-23 MTB i będę miał EP05-01 Roco. Mogę składać Ex Tatry. Pewnie ze 12 wagonów potrzeba... Macie jakieś zestawienia z początku lat 90-tych? :)
Problemem może być tylko to, że model MTB rozwija bardzo małą prędkość. Na ustawieniach max w dekoderze jedzie z prędkością podobną do moich modeli EU07 z ustawionymi wartościami ok. 2/3. Czyli ledwo wyciąga 125 km/h... :(
A może Czesi tak skonstruowali model, ze osiągnął w skali modelowej te 125 km/h, bo 160 to chyba tylko u nas po przebudowie osiągały i to jest tylko kompromis że pomalowali pudło na pomarańczowo.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Osobowe Roco na 2025 rok.
PKP wg. katalogu. Kwartały wg. strony Roco.

Potem możemy uzupełnić o daty rewizji. :)

6200100
III kwartał 2025

By
50 51 23-21 362-9
Legnica

By
50 51 23-21 619-2
Legnica

By
50 51 23-21 360-3
Legnica

Zobacz załącznik 1097150
....................

6200112
III kwartał 2025

Bhxz
05 515
Łódź Kaliska

Chxz
020 075
Łódź Kaliska

Chxz
020 084
Łódź Kaliska

Zobacz załącznik 1097154
....................

6200113
III kwartał 2025

Bhixt
50 51 20-27 635-5
Toruń

Zobacz załącznik 1097155
....................

6200101
II kwartał 2025

F
35131
Mysłowice
REV 29.10.60

Zobacz załącznik 1097156
....................

6200125
IV kwartał 2025

Jhx
50 51 08-18 002-5
Gdynia

Zobacz załącznik 1097157
Mnie ten wagon bagażowy interesuje :)
Ma ktoś zdjęcie dokumentujące ten wagon w służbie PKP?

Wagon restauracyjny też bym chciał zobaczyć w pierwowzorze...

Ciekawa jest również dyskusja odnośnie EP05 - ma ktoś zdjęcie całej lokomotywy w jednolitym, pomarańczowym kolorze?

EDIT: Odpowiadam sobie sam ... jednolita EP05 w filmie Koniec Wakacji
1736961822715.png

Pozdrawiam :love: Piękny skład pośpieszny/przyśpieszony do Pm2-21 się szykuje...

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.974 8 0
Ciekawe, skąd macie taką pewność, że będzie to IV epoka? ...
Na pytanie, która informacja jest właściwa ja nie znajduję jednoznacznej i pewnej odpowiedzi - jeżeli ktoś wie więcej, niech zechce się z nami tą wiedzą podzielić.
Nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Krzyśka .... ;)

Wagon będzie w oznaczeniach z IV epoki z przydziałem do stacji Legnica - będzie pasował do boczniaków ...
Zamieszczona w katalogu wizualizacja jest błędna.
... Piękny skład pośpieszny/przyśpieszony do Pm2-21 się szykuje...
A do tego dojdzie niespodzianka w przyszłym roku ... ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 28