• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
Na oficjalnej stronie roco.cc są już wrzucone nowości. W odróżnieniu od wstępnie linkowanego tu katalogu podają że EP05 ma ukazać się w czwartym kwartale 2025. Wcześniej podawali drugi kwartał 2026...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.884 526 30
Na zdjęciu jest właśnie Pwgs38, lub pierwszy miot Pwgs41 - jeszcze z takim opływowym stanowiskiem obserwacyjnym.
Gratuluję, że na takim zdjęciu jesteście w stanie rozróżnić wieżyczkę opływową od kanciastej, przyjmuję do wiadomości swoją pomyłkę. ;)
czemu to jest Schurzen, a nie eilzug - poza drobnymi różnicami w budowie, ogólne założenie tych wagonów jest takie samo?
Generalnie mianem "Schürzenwagen" określano wagony pospieszne z przedziałami (D-Zug) w wersji zmodernizowanej, z "wygładzonymi" końcami i fartuchem osłaniającym podwozie. W odróżnieniu od nich Eilzugwagen były wagonami do pociągów na średnie odległości, przyspieszonych i, jakbyśmy dziś powiedzieli, regionalnych. Eilzugwagen miały zasadniczo wnętrza bezprzedziałowe w 3 klasie i z przedziałami (ale bez drzwi) w 2 klasie (później była to klasa 2 i 1). Pewną partię tych wagonów wyprodukowano z fartuchami i te określano mianem Schürzeneilzugwagen, o czym wspomniał już kolega @601W Eaaos. Ale nie były to typowe Schürzenwagen.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.277 122 1

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
989 6 0
Nie wiem, czy to odpowiedni wątek…ale p. Rene F. Wilfer „małymi krokami wycofuje się z PIKO“. Jest już następca. P. Rainer Landwehr, lat 49, przejmuje stanowisko dyrektora siedziby PIKO w Sonnenbergu, a p. Wilfer nadzorować będzie produkcję w Chinach. Oby nowy dyrektor nie zapomniał o nas!
Wiadomość z wczoraj, 15.1.2025, MDR

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.668 28 2
Wracam do bagażowego....
Na oficjalnej stronie roco nie dojść, że nie zmieniło się oznaczenie, to zniknęła nadbudówka i pojawiła się epoka III, a zniknęła IV... Więc?
Link:
https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/personenwagen/6200101-guterzuggepackwagen-pkp.html
Może to być efekt tego (ale nie musi), że skontaktowałem się wczoraj z Roco i opisałem m.in. różnicę między wagonami w wielkości H0, a w wielkości N.
Widocznie sami nie wiedzą i wciąż błądzą.

Na pamiątkę:

1737068896339.png

6200101.jpg

Wydaliby wagony z Mysłowic i Legnicy, i nie byłoby problemu. :D

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.415 137 19
Z uwagi na poczynione na stronie producenta zmiany, podejrzewam, że będzie tak - teraz zostanie wyprodukowany wagon z III epoki, z przydziałem do Mysłowic, bez nadbudówki, a jako nowość jesienna/zimowa zostanie zapowiedziany wagon bagażowy z IV epoki, z przydziałem do Legnicy, z nadbudówką, pasujący do zestawu legnickich boczniaków.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.208 156 7
p. Rene F. Wilfer „małymi krokami wycofuje się z PIKO“. Jest już następca. P. Rainer Landwehr, lat 49, przejmuje stanowisko dyrektora siedziby PIKO w Sonnenbergu, a p. Wilfer nadzorować będzie produkcję w Chinach.
Wiadomość z wczoraj, 15.1.2025, MDR
No to się wycofuje z PIKO czy nie? Nadzorowanie fabryki w Chinach to też PIKO. Chodziło Koledze o to, że wycofuje się z zarządu/dyrektorowania?
Nie wiem, czy to odpowiedni wątek
I jest dedykowany wątek ad polityki PIKO na takie tematy.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.668 28 2
Z uwagi na poczynione na stronie producenta zmiany, podejrzewam, że będzie tak - teraz zostanie wyprodukowany wagon z III epoki, z przydziałem do Mysłowic, bez nadbudówki, a jako nowość jesienna/zimowa zostanie zapowiedziany wagon bagażowy z IV epoki, z przydziałem do Legnicy, z nadbudówką, pasujący do zestawu legnickich boczniaków.
To samo im przekazałem argumentując też zasadność zostawienia Mysłowic wydaniem w 2008 roku przez Piko dwóch "saksończyków" z tejże stacji i epoki tj. Piko 95950, Piko 95948. Niby dawno - niby nie, ale jeśli ktoś ma w kolekcji, to dlaczego ma być pokrzywdzony? ;)
Tak aby był wilk syty i owca cała. Z czasem może byłby zbyt na Mysłowice i Legnicę.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.277 122 1
Zapowiadany na początku grudnia ub.r. model Vectrona w malowaniu CARGOUNIT od L.S. Models już niedługo w sprzedaży:)

Z przyjemnością informujemy, że nasz nowy model specjalny, CARGOUNIT 370 072 Vectron jest już w drodze do nas, a my wkrótce rozpoczniemy dostarczanie przedsprzedaży. Model powstaje we współpracy z CARGOUNIT i L.S. Models. Wzorem do naśladowania jest po raz kolejny kreacja znanego projektanta Mathiasa Oestreicha (...). Model w skali 1/87 jest limitowany do 200 sztuk we wszystkich wariantach. (tłumaczenie - facebook)

L.S. Models 96061DC/96061DCS - 6193 274, 91 51 5370 072-8 PL-ID Vectron MS, ep. VI
473717367_1174353591359465_3095508782401813020_n.jpg

– logo DB Cargo jest dołączone w formie kalkomani, które można samodzielnie nakleić.
Cena: 299,90/427,90 euro.

Źródło: facebook.com/menzels.lokschuppen

Reakcje
62 7 0
Zapowiadany na początku grudnia ub.r. model Vectrona w malowaniu CARGOUNIT od L.S. Models już niedługo w sprzedaży:)

Z przyjemnością informujemy, że nasz nowy model specjalny, CARGOUNIT 370 072 Vectron jest już w drodze do nas, a my wkrótce rozpoczniemy dostarczanie przedsprzedaży. Model powstaje we współpracy z CARGOUNIT i L.S. Models. Wzorem do naśladowania jest po raz kolejny kreacja znanego projektanta Mathiasa Oestreicha (...). Model w skali 1/87 jest limitowany do 200 sztuk we wszystkich wariantach. (tłumaczenie - facebook)

L.S. Models 96061DC/96061DCS - 6193 274, 91 51 5370 072-8 PL-ID Vectron MS, ep. VI
Zobacz załącznik 1097609
– logo DB Cargo jest dołączone w formie kalkomani, które można samodzielnie nakleić.

Super ,mam 2 sztuki zamowione,marzy mi sie zeby Ls models zrobił naszego Vectrona w barwach PKP CARGO,jak niegdys zrobili dla Czechow,piekny,dopracowany w szczegołach model

Ostatnio edytowane:

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
628 1 0

Zobacz załącznik 1097609

Niestety ale odcień tej okleiny, która normalnie widnieje na lokomotywie jest skopany. W rzeczywistości jest cieplejszej tonacji, wpadającej w turkus. Tutaj niestety mamy zimną, niebieską plamę. Szkoda.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
903 34 1
Tutaj niestety mamy zimną, niebieską plamę.
To tylko zdjęcie, sam dobrze wiesz, jak trudno i że mało kto potrafi opanować balans bieli... Co innego jak złapiesz w rękę. I zobaczysz na własne oko. Teraz to tylko puste psioczenie. A to że zdjęcie jest zrobione w łatbokise nie wiele zmienia.
Podobnie było z Pikowską EP09 - fatalne kropy z druku UV na bokach czoła - uwidocznione przez fotografie gdzie automatyczne wyostrzanie zdjęć wzięło górę - a w rzeczywistości, gołym okiem tego nie widać. Oczywiście, jest duża szansa, że z kolorami producent dała ciała.
Nie pierwszy i nie ostatni raz.
Tu jest dostępne zdjęcie (chyba) tego egzemplarza: https://portaltsl.pl/technika/cargounit-ma-nowa-lokomotywe-dla-db-cargo-polska/

A propos; "pierwotne zdjecie było takie wiec zobaczymy jak bedzie na zywo" (cytuję z błędami)
To co wstawił @husarz341 to nie jest zdjęcie, a ledwie grafika, obrazek.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 28