• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.398 125 1
Modele owszem są ładne ale trzeba je dodatkowo obciążać by nie wyskakiwały na rozjazdach.
Faktycznie, modele wagonów Tagnpps od NME są stosunkowo lekkie.
Natomiast jakość wykonania, szczegółowość, filigranowość poszczególnych elementów jak również solidne, kartonowe opakowanie (aczkolwiek i to opakowanie nie zapobiega w transporcie wypadania kół z wózków jezdnych), plasuje te modele w absolutnej czołówce.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
I do mnie dotarły. Oprócz znanych faktów, ze to przemalowanka to minus za pomarańczowy pas i literki iC z loga drukiem grubości pół milimetra, drugi minus to łóżka powklejane tak krzywo jak sie da (to akurat łatwo poprawić).
Też jestem właścicielem tego zestawu i potwierdzam co napisał Kolega, druk pomarańczowy (IC oraz pasek) jest "strukturalny" czy jak kto woli wypukły i bardzo wyczuwalny pod palcem. Z kolei obwódki pozostałych literek CC są "wpadnięte" (niebieska obwódka jest po prostu rowkiem). Czyli najpierw kolor niebieski, później nakładano kremowy pas i na końcu pomarańczowe elementy. Jest to popularna technika, ale na tych wagonach jest aż nadto widoczna / wyczuwalna. Druga sprawa to łóżka. U mnie też krzywo powklejane czy powkładane i wydają się trochę przeskalowane, ale niech się inni Koledzy wypowiedzą w tym zakresie.
Od siebie tylko dodam, że sa dołączone części dodatkowe - węże oraz stopnie, które nie będą wadzić o KKK, jeżeli mamy przynajmniej łuk R3. Wagony są też dość ciężkie i są dobrze wykonane i spasowane. Jakość plastiku robi wrażenie solidnego towaru.
PS: Miał być problem z ich dostępnością dla tych co nie zamówili, jako, że były opieczętowane "sold out at factory". Ja ich nie zamawiałem z powodu błędnego logo jakie było na wizualizacji (na szczęście producent wyprodukował poprawnie) i spokojnie zakupiłem w jednym z zagranicznych sklepów.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.648 160 0
No dobra. Moje WLAB-y też już dotarły do wagonowni. Sprawdziłem czy pasują do składów i pasują. Wreszcie porządny nocny w stylu Katowice -Hel w składzie: rowerowy+B+A+B+Bc+WLAB+WLAB. Pasują też do jakiegoś tam ruskiego składu do Moskwy. :)

20230425_134721.jpg

20230425_134737.jpg

20230425_134755.jpg

20230425_134813.jpg

20230425_134825.jpg

20230425_134833.jpg

20230425_134851.jpg

20230425_134901.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Czy Kolega @H0.DCC.Jakub może opisać jakie są funkcje pod poszczególnymi 'efkami'? Niestety na stronie producenta próżno szukać tej informacji. Domyślam się, że szału nie będzie, ale czy chociaż można wyłączyć światła czerwone (niezależnie od białych)? Oczekiwałbym tego jako minimum po gnieździe PluX22 i dekoderze jaki jest zamontowany.

H0.DCC.Jakub

Użytkownik
Reakcje
135 0 0
Czy Kolega @H0.DCC.Jakub może opisać jakie są funkcje pod poszczególnymi 'efkami'? Niestety na stronie producenta próżno szukać tej informacji. Domyślam się, że szału nie będzie, ale czy chociaż można wyłączyć światła czerwone (niezależnie od białych)? Oczekiwałbym tego jako minimum po gnieździe PluX22 i dekoderze jaki jest zamontowany.
w instrukcji na stronie producenta są takie informacje nie sprawdzałem ich ponieważ nie spodziewałem się fajerwerków po lokomotywie z dekoderem jazdy

Register & Funktionstastenbelegung (DE)

Przechwytywanie.PNG

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
w instrukcji na stronie producenta są takie informacje nie sprawdzałem ich ponieważ nie spodziewałem się fajerwerków po lokomotywie z dekoderem jazdy

Register & Funktionstastenbelegung (DE)

Zobacz załącznik 974188
Niestety nie mam modelu Ludmiły Roco z gniazdem Plux22 i nie wiem jakie zmiany w konstrukcji zostały wprowadzone. Starsze modele z gniazdem 8 pin miały dwie żarówki na środku płytki pod dachem. Przeanalizowałem kartę części zamiennych to poza zmianą płytki niewiele się w środku zmieniło (poza gorszym tanim chińskim silnikiem).Tak samo są długie śwoatłowody jak w starszych modelach. Ze zdjęcia płytki niewiele można się dowiedzieć. Żeby można było osobno załączyć światła białe i czerwone na płytce by musiały być cztery diody LED odseparowane od siebie. Oczywiście to co pokazano w karcie może być tylko ilustracją poglądową. Obawiam się jednak że zrobiono modernizację konstrukcji modelu byle jak i w zasadzie nie będzie żadnej korzyści z gniazda Plux22.

KroppeK84

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
747 2 2
Faktycznie szału nie ma, masakra jak na Roco mogliby w końcu coś zrobić z tą elektroniką tak jak zrobiło to Piko w przeciwnym razie zbrodnią jest branie takich pieniędzy za ten zestaw lub jakikolwiek model Ludmiły od Roco …
zestaw ten nie powinien kosztować więcej jak 1400zł nawet dziś bla bla bla …
W skrócie Roco ma gdzieś Polski rynek.
Co do środka to wedle zdj.
dekoder plux16.
Co do silnika startuje z najmniejszych napięć i jedzie powolutku.
jestem ciekaw porównania z modelem Piko Cargounit.
74B2CCBD-2385-495C-9A7D-06A8390ED8F5.jpeg 0F1C4295-AC36-4AF8-98EE-AA400B2DE694.jpeg 409A324E-0E3D-473F-AF61-7EF03C9776B3.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.010 531 30
Tak samo są długie śwoatłowody jak w starszych modelach. Ze zdjęcia płytki niewiele można się dowiedzieć. Żeby można było osobno załączyć światła białe i czerwone na płytce by musiały być cztery diody LED odseparowane od siebie.
I tak chyba jest. Według pokazanej przez kolegę @H0.DCC.Jakub instrukcji, F1 i F2 służą właśnie od odłączania świateł od strony kabiny 1 i kabiny 2. Przypuszczam, że w widocznych na zdjęciach obudowach są po dwa LEDy: biały w jedną stronę (tam, gdzie idą trzy światłowody) i czerwony w drugą (dwa światłowody).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 111
Tabor 10
Tabor 56
Tabor 18
Tabor 339