• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
617 3 0
No i teraz pytanie, czy numery wagonów są takie same?
Dotychczas chyba zawsze ACME robiło wznowienia z tymi samymi numerami. (Ost-West, Chrobry).
O tyle jest to intrygujące, że zdjęcie przedstawia gotowy model i wszystkie wagony mają gładkie dachy, gdzie w poprzednim wypuście jeden 2 kl. miał ryfle.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
479 8 0
O tyle jest to intrygujące, że zdjęcie przedstawia gotowy model i wszystkie wagony mają gładkie dachy, gdzie w poprzednim wypuście jeden 2 kl. miał ryfle.
Po układzie okien można wnioskować, że to dalej wagon 154a. Brak ryfli to chyba niedoskonałość kompresji zdjęcia, podobnie jak brak wyraźnego podziału urządzeń od spodu wagonu.
Układ wywietrzników, anten i oznaczeń w malaturze wydaje się być zgodny z zeszłorocznym wypustem.

1681464560214.png

1681464682484.png

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.225 121 1
Kolejny wniosek jest taki, że na wizualizacjach polegać nie można.
Niestety, tak:( Do momentu dopóki producent nie opublikuje zdjęcia gotowego produktu, wszelkie wizualizacje, fotomontaże czy zdjęcia należy traktować jako materiał poglądowy. Wielokrotnie bywało, że między zapowiedzią a finalnym produktem zachodziły istotne zmiany czy to w malowaniu, oznaczeniu, przydziału itp. W takich przypadkach, z komentarzami trzeba mimo wszystko bardzo uważać lub traktować je jako zwrócenie producentowi wcześniejszej uwagi na ewentualne błędy.
Po układzie okien można wnioskować, że to dalej wagon 154a. Brak ryfli to chyba niedoskonałość kompresji zdjęcia, podobnie jak brak wyraźnego podziału urządzeń od spodu wagonu.
Układ wywietrzników, anten i oznaczeń w malaturze wydaje się być zgodny z zeszłorocznym wypustem.
Też mi się wydaje, że w tym przypadku raczej występuje problem z nienajlepszym zdjęciem... Ale, patrz wyżej, z jednoznacznymi komentarzami trzeba się wstrzymać do momentu, kiedy będziemy mieli dobre zdjęcia finalnego produktu.
Pytanie: czy jakikolwiek wagon 154A występować bez tzw. "ryfli" na dachu:niepewny: Bo patrząc na zdjęcia zamieszczone w Internecie, ja takowego nie znalazłem.

Reakcje
111 26 2
No i teraz pytanie, czy numery wagonów są takie same?
Dotychczas chyba zawsze ACME robiło wznowienia z tymi samymi numerami. (Ost-West, Chrobry).
Na stronie sklepu Memoba-Shop są zdjęcia wagonow, po powiekszeniu obrazu widać ich numery.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
509 16 0
Wątek "ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43." zamknięty, zapytam więc tutaj. Ktoś coś wie o Rumunach, które miały się podobno ukazać na przełomie marca i kwietnia? Jakaś cisza w eterze...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 156 7
Kolega @krzy.lok dosłownie mnie uprzedził z tym pytaniem. Ze swojej stronę mogę zdradzić, że pisałem e-maile kilka razy do Pana Koja w sporych odstępach czasowych, a wczoraj dzwoniłem dwa razy, ale bez skutku. Normalnie Pan Koj odpowiada szybko w sprawie innych modeli, także się trochę martwię. Może Kolega @Elvis wiedziałby coś więcej (oczywiście jeśli to nie jest tajemnicą)?

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
509 16 0
Jeszcze pytanie do kolegów o czteroczłonowe zestawy wagonów piętrowych Bhp PKP od Rivarossi, które miały się pojawić w tym roku. Ktoś coś wie w temacie czasu ukazania się tych dwóch zestawów. ?

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
a wystarczyłoby, aby dystrybutor to zakomunikował
Skoro tego jeszcze nie zrobił, to oznacza to tylko tyle, że i ten termin nie jest do końca pewny.
Dlatego sugerowałbym nie słuchać żadnych "rzeczników" tu regularnie występujących....

Jesteśmy jedynym państwem eksploatującym wagony sypialne Görlitz/Bautzen bez ich dobrych kopii w 1:87.
No nie jedynym - choć u nas wygląda to najgorzej. Marne to pocieszenie, ale .... my nie jesteśmy pępkiem świata, a tym co to produkują zwyczajnie nie zależy - dotychczasowa sprzedaż ich w tym tylko utwierdza.....
ale naszych igreków jakoś nikt nie umie zrobić.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie umie? Bo tego czegoś nie ma?
Błąd - po prostu nie chce.
Każdy z producentów zabawek ma swoje wizje i je realizuje. Uzasadnienia takich czy innych decyzji są różne, czasem bywa, że .... "nie bo nie".
To przecież też dotyczy np. Robo - powstał typ 406R, ale już nie to co byłoby oczywistością dla kogoś kto to poważnie traktuje - czyli 408R.
A tak poza tym to my nie jesteśmy pępkiem świata i należy to sobie wbić do głowy. :)
Jak na razie to ten naród sam zapracowuje na to co ma i na to jak go widzą inni :)
Zarządy SŻD, RŻD, DR, ČD, MÁV, CFR, BDŽ posiadają wierne kopie.
Oj nie - a chciałbym by tak było.....
Roco dzisiaj dopuszcza się kolejnych "profanacji" nie tylko w taborze PKP ale i np. CD ....
I do tego "ukochany" druk 3d w znakowaniu.....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 40
Tabor 18
Tabor 339