• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Obawiam się, że "pik jakościowy" możemy mieć już za sobą, ewentualnie ostatnim punktem kulminacyjnym będzie EN57,
...o ile będzie.

...a z tym "pikiem jakościowym" to bym nie przesadzał. Za szeroka tabliczka w SM42-523 to zapewne pozostałość po SM42-1083 jak jeden kolega zauważył, ale czy ta wpadka naprawdę musi być zaczątkiem pesymistycznej wizji co do jakości ewentualnych następnych modeli? Nie powiedziałbym.
Coś model EN57 od PIKO (51450, 51452, 51453) nie ma szczęścia. Najpierw parokrotne przesuwany termin premiery a teraz... "Przewidywana data dostawy: jeszcze nie znana":(
To było do przewidzenia. Kolega @DRACULA też o tym wspominał już tu na forum, że przesuw kibla to pewnik. Wcale się nie zdziwię jeśli przesuną go na 2023.... albo i dalej....
Takie czasy niepewne.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.431 146 0
Roco też już na II kwartał przeniosło WLAB PKP IC.
Odpowiedź od Roco na mojego maila:

Dear Mr. Mizerski,
thank you for your message and your interest in our products.
The item 74191 is already sold out ex works.
If you have already placed an order with your dealer, the item 74191 should be available in the beginning of the 2nd quarter 2022. We are currently unable to provide you with a fixed delivery date for this item.
We are at your disposal for any questions.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Jeśli ktoś kocha IVa, warto zauważyć, że jeśli chodzi o ten wagon Roco planowany na ten rok: Roco Modelleisenbahn Products COACHES AND WAGONS Freight wagons 74222 Goods train baggage wagon, PKP

...to da się dostrzec na ich stronie datę rewizji: 16.10.72 (stacja Gniezno):

data_D.jpg

Można więc chyba założyć, że pasujące do niego te 'Gnieźnieńskie' wagony będą miały podobne daty rewizji:

Roco Modelleisenbahn Products SETS Coach and wagon sets 74019 3 piece set: Passenger coaches, PKP

74019 i 74222, to zestaw wart zainteresowania dla miłośnika epoki IVa pozwalający w sumie złożyć cały pociąg lokalny. Do tego ich 'Inowrocławska' Oi2 i gra muzyka. Ostatnio rzadko się zdarza aby uzyskać taki cały realny składzik za jednym machem wraz z lokomotywą. Plan: II kwartał 2022. Jak się sprawdzi to niebawem.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Jeśli ktoś kocha IVa, warto zauważyć, że jeśli chodzi o ten wagon Roco planowany na ten rok: Roco Modelleisenbahn Products COACHES AND WAGONS Freight wagons 74222 Goods train baggage wagon, PKP

...to da się dostrzec na ich stronie datę rewizji: 16.10.72 (stacja Gniezno):
TUTAJ o tym było. Jak dobrze powięszyć zamieszczone tam zdjęcia, wszystkie 4 rewizje są .72.

Oi2-32 Roco 62211 ma rewizję 21.8.69 i był w służbie do 11.10.1971
Oi2-10 Roco 72060 ma rewizję 21.2.67 i był w służbie do 27.08.1974.

Jest jeszcze do dyspozycji OKo1-12 PIKO 50612 z rewizją 31.3.73, pracował do 4.03.1974.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
W ostatnim czasie, na moim profilu w Modelmanii zmieniono status czterech od dawna zamówionych przeze mnie produktów ACME: EIC Lech, Traxx Lotosu, Skoda PR "Marysia" oraz restauracja Z1WR. Status jest niepokojący - nazwy modeli zostały zaznaczone na czerwono (nie cena, która zwykle jest czerwono, gdy model nie jest dostępny) jest dołączona informacja: "Produkty zaznaczone na czerwono nie są już dostępne w ofercie u producenta, co oznacza, że dany produkt nie będzie mógł być zrealizowany". Jako, że taki status widzę po raz pierwszy i pojawił się nie dalej niż dwa tygodnie temu, skontaktowałem się ze sklepem (e-mail i telefon) czy mają jakąś dodatkową wiążącą informację od dystrybutora/fabryki, żeby taki komunikat popełnić, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi. Wygląda to nieciekawie.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Też zobaczyłem taki status w swoim zamówieniu ale akurat przy pozycji ROCO 73792. W rozmowie ze sklepem wyjaśniono mi, że dany model został już wyprzedany na etapie produkcji i nie ma mozliwości domówić kolejnych egzemplarzy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 385
Tabor 382