• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Modelmania podaje, że nowe WLAB-y Roco mają trafić do sprzdaży dopiero 28 czerwca. Czy to jest prawda ?
Traxx prawdopodobnie w sklepach w maju.
Tak sobie myślę, czy w dobie internetu i informacji dostępnej "od ręki" naprawdę trzeba tutaj w temacie nowości umieszczać wpisy tylko i wyłącznie o tym kiedy co się /prawdopodobnie/ ukaże? Trochę to "rozwadnia" temat nowości, a przecież i tak każdy śledzi rynek i jeśli już coś wyjdzie - i tak się o tym dowie... np. masz zamówienie w danym sklepie /a podejrzewam, że większość ma/ - dostaniesz powiadomienie... Będzie to będzie. Wielu to wchodzi bo widzi, że są nowe wpisy.... niby dotyczące nowości.... a tam "prawdopodobnie w maju"... itp...

Nie wiem, ale wydaje mi się, że można by sobie odpuścić takie pisanie właśnie tutaj. Wiecie przecież jakie są czasy.... nic nie jest na pewno. Więc można by tak sobie dziesiątki stron dywagować co i kiedy przesunęli i co kiedy się może ukaże....

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Tak sobie myślę, czy w dobie internetu i informacji dostępnej "od ręki" naprawdę trzeba tutaj w temacie nowości umieszczać wpisy tylko i wyłącznie o tym kiedy co się /prawdopodobnie/ ukaże? Trochę to "rozwadnia" temat nowości, a przecież i tak każdy śledzi rynek i jeśli już coś wyjdzie - i tak się o tym dowie... np. masz zamówienie w danym sklepie /a podejrzewam, że większość ma/ - dostaniesz powiadomienie... Będzie to będzie. Wielu to wchodzi bo widzi, że są nowe wpisy.... niby dotyczące nowości.... a tam "prawdopodobnie w maju"... itp...

Nie wiem, ale wydaje mi się, że można by sobie odpuścić takie pisanie właśnie tutaj. Wiecie przecież jakie są czasy.... nic nie jest na pewno. Więc można by tak sobie dziesiątki stron dywagować co i kiedy przesunęli i co kiedy się może ukaże....
A ja uważam, że takie info jest cenne. Nie siedzę co dzień na kilku czy kilkunastu stronach producentów, sklepów itp i każdy wpis o nowościach, jakie maja się uakzać jest dla mnie cenny. Natomiast wszelkie dyskusje na temat już konkretnych modeli powinny być w dedykowanych wątkach, bo to one zakłócają temat wątku.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.929 121 1
Firma Roco udostępniła na swojej oficjalnej stronie internetowej ostateczny wygląd zestawu trzech wagonów typu Fals w szarym malowaniu COALTRAN.

Roco 76008 - PKP, 84 51 665 6 236-1 [P], 84 51 665 6 394-8 [P], 84 51 665 6 339-7 [P], epoka V (2005 r.)
Roco-76008.jpg

Niestety producent w finalnym produkcie poszedł na niewątpliwe uproszczenia w porównaniu z wcześniej prezentową wizualizacją (fotomontarzem). Na modelu nie znajdziemy pomalowanych na biało poręczy, krawędzi stopni czy oznaczeń na wózkach jezdnych i tulejach zderzaków:( Szkoda...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Firma Roco udostępniła na swojej oficjalnej stronie internetowej ostateczny wygląd zestawu trzech wagonów typu Fals w szarym malowaniu COALTRAN.

Roco 76008 - PKP, 84 51 665 6 236-1 [P], 84 51 665 6 394-8 [P], 84 51 665 6 339-7 [P], epoka V (2005 r.)
Zobacz załącznik 892062

Niestety producent w finalnym produkcie poszedł na niewątpliwe uproszczenia w porównaniu z wcześniej prezentową wizualizacją (fotomontarzem). Na modelu nie znajdziemy pomalowanych na biało poręczy, krawędzi stopni czy oznaczeń na wózkach jezdnych i tulejach zderzaków:( Szkoda...
To chyba miał być model wagonu typu 24Ve....
Biorąc jednak pod uwagę:
Bo model przedstawia wózek budowany na podstawie oryginalnej dokumentacji ORE (takie były budowane np. na DB jako Bauart 931). Natomiast polski 1XTa to już wersja zmodernizowana w stosunku do dokumentacji ORE.
Być może i pozostała część modelu ma jakieś "mini niezgodności".... których się nie dopatrzyłem.

Z tego co można zobaczyć na stronie https://www.bsk.isdr.pl/wagony_f.php (tak się wydaje) pomost i schodki prowadzące na niego wydają się nieco dłuższe niż widać to w modelu (ale może to iluzja) :) ... Dopatrzyłem się też innej ilości tych "poziomych prętów" pomiędzy klapami uchylnymi...

--> KLIK

Ogólny widoczek boczny wagonu typu 24Ve:

fals_24ve.png

Opracowanie konstrukcji oryginału (24Ve) w Polsce w latach 50-tych i ich produkcja w Ostrowcu i Świdnicy daje możliwość wydania tego jako Polski wagon PKP w epokach wcześniejszych niż V i współczesna (jeśli okazało by się, że to nie jest jakiś bardzo podobny typ zachodniej konstrukcji)...

PS. To co wymieniłem dla jednego będzie "akceptowalnym szczegółem", a dla drugiego dyskwalifikacją....

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie wiem z jakiego powodu, nie widzę na Forum info o pojawieniu się modeli Roco 76017 - Zestaw 2 cystern Uah PKP / PEC, ep. IV.
Zatem informuję zainteresowanych, że są blisko. Sklep napisał mi, że "kompletuje zamówienie".

1651240553442.png

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.929 121 1
Ładunek ulepiony z plasteliny?
Ładunek nie jest ulepiony z plasteliny ale jest wykonany z trudnej do określenia masy plastycznej. Tak z ciekawości, skąd koledze przyszedł taki pomysł aby producent użył plasteliny:niepewny:
Moim zdaniem, imitacja ładunku wykona przez Rivarossi prezentuje się owiele lepiej (bardziej relistynie) niż podobny ładunek dostarczony do platformy Res wydanej przez Roco (76590). Tamta plastikowa imitacja wygląda bardzo tandetnie:(
Poniżej, wykonane na szybko, dwa zdjęcia rzeczonego ładunku.
1.jpg
2.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Ładunek nie jest ulepiony z plasteliny ale jest wykonany z trudnej do określenia masy plastycznej. Tak z ciekawości, skąd koledze przyszedł taki pomysł aby producent użył plasteliny:niepewny:
Moim zdaniem, imitacja ładunku wykona przez Rivarossi prezentuje się owiele lepiej (bardziej relistynie) niż podobny ładunek dostarczony do platformy Res wydanej przez Roco (76590). Tamta plastikowa imitacja wygląda bardzo tandetnie:(
Na zdjęciach nie wygląda to realistycznie. Co to w ogóle ma być? Na zwoje drutu to nie wygląda z uwagi na zbyt duże "oblepienie" ciemną substancją i wypełnienie środka tego zwoju jakąś ciemną masą? Wygląda to na jakąś krzyżówkę zwoju drutu ze "zmęczonymi" beczkami :niepewny:o_O. Chyba nad ładunkiem trzeba samemu popracować. Zwoje Roco można pomalować, spatynować i jakoś to będzie wyglądało. Ale ten ładunek chyba tylko do kosza...

DBAG

Użytkownik
Reakcje
46 1 0
W tamacie nowości mam takie pytanie: czy wagon PIKO 97604-3 (111A ) jest nowością z katalogu na ten roku? I jeśli tak, to czy 3. edycja ma lepsze malowanie od 2? Całkiem sporo negatywnych opinii było o jakości malowania 2. edycji... Czy coś się zmieniło?

DBAG

Użytkownik
Reakcje
46 1 0
W ramach uzupełnienia poprzedniego wpisu, poniżej kilka zdjęć z profilu facebookowego warszawskiego sklepu Przystanek, modelu platformy Res w niebieskim malowaniu PKP Cargo od Rivarossi (HR6525) - [4|REV|1092|18.09.11]
Zobacz załącznik 892520 Zobacz załącznik 892521 Zobacz załącznik 892522 Zobacz załącznik 892523 Zobacz załącznik 892524
Wyglada ciekawie, a jak wypada w porównaniu z Roco? Miałem ten model okazję ogladać (niestety uszkodzony, więc nie kupiłem) i mam wrażenie, że jednak konstrukcja od Roco jest nieco bardziej filigranowa. Na ostatnim zdjęciu uchwyty są odlane wraz ze ścianą wagonu - podobnie jak w węglarkach od Rivarossi :( Poza tym szkoda, że Res od Roco jest kolejnym wagonem, który szybko się wyprzedał...

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.259 225 2
A czy ten Trix aby na pewno jest zgodny z oryginałem? Ten daszek nad ścianami bocznymi jakoś tak wyżej jest niż w oryginale.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 386
Tabor 382