• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.862 29 2
Dla tych, co się jeszcze łudzili, że Roco wydając zapowiadany na ten rok model lokomotywy 754 w malowaniu CD (71023, 71024, 79024), nasienie firmowo dodatkowe oznaczenia PKP IC, niestety zła informacja. Producent tak jak zapowiadał przygotował tylko zestaw kalkomani do samodzielnego naniesienia:(
Żenujące... model za takie pieniądze z kalkami. Dlatego powiedziałem dość tej farsie za takie pieniądze i Ty4 też od nich nie kupuję! Modele, które są tłuczone przez tyle lat sprzedawane za tak astronomiczne kwoty z brakiem szacunku do klienta. Jakieś problemy z uszkodzonymi detalami w modelu parowozu za 1500zł... komedia!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Żenujące... model za takie pieniądze z kalkami.
Domyślam się, że jest to celowy i sprytny zamysł, gdyż model ten jest równocześnie przeznaczony na rynek czeski. Inną sprawą jest to, czy Roco nie mogłoby przygotować osobnego modelu z innym nr katalogowym już z fabrycznie naniesionymi oznaczeniami PKP IC? Też mi się nie podoba bawienie się z kalkami, bardzo łatwo zepsuć efekt. Nie każdy jest w tym biegły.
Serio? A co w niej takiego, bo "urodę" ma dosyć kontrowersyjną?
Owszem, uroda ekscentryczna, rodem "Made in Czechoslovakia", ale model na makietę czy do gabloty będzie bardzo pożądany. Jestem zdania, że będzie bardzo rozchwytywany.

Wcześniej w tym wątku był poruszany temat czy producent dołączył kalkomanie "Ogrzewanie elektryczne 3000 V" oraz herb Gdyni, gdyż oczywiście na wizualizacji w katalogu czy na stronie tego elementu nie ma (choć PKP IC logo jest). Teraz to też się wyjaśniło, że takowe dodatkowe elementy są dołączone.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
472 15 0
Serio? A co w niej takiego, bo "urodę" ma dosyć kontrowersyjną?
Żeby nie przedłużać. Zawsze słyszę narzekania, że coś w modelach nie tak, że niezgodne z oryginałem, że nie takie wymiary czy nie kolory, że przemalowanka, itd..... Później model się ukazuje i znowu narzekania....
A modele w większości przypadków są w sklepach krócej lub dłużej, ale znikają i później na rynku wtórnym osiągają kosmiczne ceny.
Więc zostawmy już nasze mądrości i podejście Polaków do znawstwa i eksperctwa w każdej dziedzinie.
Odnośnie nurka. Mnie to nie przeszkadza, że będą kalki, bo i tak kupię i podejrzewam że większość kolegów, którzy takowego modelu z polskim akcentem w kolekcji nie mają.
Temat z mojej strony uważam za wyczerpany.
Dzięki.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Cóż, Roco zrobiło jak zrobiło. Pewnie ma to związek, jak zawsze, z kosztami produkcji, może czymś innym. Nie wiemy i pewnie nie będziemy wiedzieć. Dla mnie najważniejsze jest to, że będzie to model egzemplarza, który faktycznie dla PKP IC był wypożyczony. A kalki...można nakleić te Roco, można poczekać i może rodzimy rynek wyprodukuje jakąś fajną alternatywę.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 6 0
Model w katalogu jest przeznaczony na rynek Czeski, a nie dla nas, było to wiadome od początku zapowiedzi więc nie wiem czego niektórzy oczekiwali. Ja się cieszę że dodają kalkomanie dzięki temu można sobie zrobić naszą wersję.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Model w katalogu jest przeznaczony na rynek Czeski, a nie dla nas, było to wiadome od początku zapowiedzi więc nie wiem czego niektórzy oczekiwali. Ja się cieszę że dodają kalkomanie dzięki temu można sobie zrobić naszą wersję.
Tez tak uwazam. Swiadczy o tym takze czeska flaga przy modelu w katalogu. Takze patrzac z tego punktu widzenia to mozemy byc zadowoleni, ze Roco pomyslalo o polskim rynku modelarskim i dolaczylo kalki. Nie musieli tego wcale zrobic.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Tylko spojrzałem na model tej SM42 i od razu rzuciło mi się w oczy że coś jest nie tak z tabliczką z numerem umieszczoną na ścianie kabiny. Tabliczki te nigdy nie są takie szerokie.
Poniżej zestawienie. Po lewej oryginał, po prawej model.
tabliczki.jpg tabliczki model.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Tylko spojrzałem na model tej SM42 i od razu rzuciło mi się w oczy że coś jest nie tak z tabliczką z numerem umieszczoną na ścianie kabiny. Tabliczki te nigdy nie są takie szerokie.
Racja. Ręce opadają. Jak to możliwe, ze Piko dopuściło sie takiego głupiego błędu. Przecież jest to błąd z kategorii tych łatwych do zauważenia czy zlikwidowania podczas procesu weryfikacji modelu z oryginałem. Szkoda.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Racja. Ręce opadają. Jak to możliwe, ze Piko dopuściło sie takiego głupiego błędu. Przecież jest to błąd z kategorii tych łatwych do zauważenia czy zlikwidowania podczas procesu weryfikacji modelu z oryginałem. Szkoda.
Wygląda na to, że „recyklowali„ odlew kabiny SM42-1083. To im nieco niezagospodarowanej przestrzeni pozostało.

Załączniki

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Miejmy nadzieję, że PIKO nie pójdzie śladem ACME, tylko nie w kwestii wykonania, a w chytrości dotyczącej właśnie takich rzeczy jak oznaczenia, zderzaki...
Obawiam się, że "pik jakościowy" możemy mieć już za sobą, ewentualnie ostatnim punktem kulminacyjnym będzie EN57, a później będą różne formy odgrzewania kotleta z błędami. SP45-090, SU46-035, SM52-523 :confused:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Wygląda na to, że „recyklowali„ odlew kabiny SM42-1083. To im nieco niezagospodarowanej przestrzeni pozostało.
To by faktycznie tłumaczyło po części takie posunięcie. A jak pozostale modele stonek z tabliczkami? Czy wszystkie one maja tez tej samej szerokosci tabliczki? Wszechobecne cięcia kosztów... Z drugiej strony, gdyby skrócili płytkę, to by im zostało trochę materiału, a dodatkowo to wygląda jak błąd odwzorowania, wiec takie oszczędności sie mszczą.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Miejmy nadzieję, że PIKO nie pójdzie śladem ACME, tylko nie w kwestii wykonania, a w chytrości dotyczącej właśnie takich rzeczy jak oznaczenia, zderzaki...
Obawiam się, że "pik jakościowy" możemy mieć już za sobą, ewentualnie ostatnim punktem kulminacyjnym będzie EN57, a później będą różne formy odgrzewania kotleta z błędami. SP45-090, SU46-035, SM52-523 :confused:
W przypadku ACME to zwyczajne niechlujstwo i brak dobrej kontroli produkcji. Z kolei PIKO to błąd w projekcie. Ktoś założył, że tabliczki są ujednolicone w oryginalnych maszynach. Zapomnieli o czymś takim jak liternictwo. Bierze się pod uwagę tzw. światło poszczególnych czcionek. Odległości w napisach nie są stałe, ale zależne od kształtu liter i ich względne położenie. Taki napis dobrze się odczytuje, nie ma żadnych zafalowań, przerw lub stłoczenia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 386
Tabor 382