• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
"Okręg komunikacyjny" to pojęcie stosowane przy redakcji rozkładów jazdy. Z okręgami związana była numeracja tabel w rozkładzie jazdy. Nie miało to jednak związku z podziałem sieci PKP na okręgi kolei państwowych i ich dyrekcje (DOKP). Podział na 8 DOKP (1. Centralna, 2. Wschodnia, 3. Południowa, 4. Śląska, 5. Północna, 6. Dolnośląska, 7. Zachodnia i 8. Pomorska) obowiązywał od 1975 roku do czasu przekształcenia przedsiębiorstwa państwowego PKP w spółkę prawa handlowego, a następnie podziału na PLK, przewoźników i inne spółki pomocnicze. W epoce III i początku IV liczba i zasięg terytorialny DOKP (nazywanych wtedy od nazwy miasta-siedziby DOKP, np. DOKP Warszawa) kilka razy był zmieniany. Przydziały lokomotyw były związane z DOKP, a nie z okręgami komunikacyjnymi i tych pojęć nie należy mylić.
Tylko tak się składa, że jak lokomotywa jest np. z Suchej Beskidzkiej to chcąc nie chcąc jest ze "świata" dyrekcji krakowskiej, południowej, trzeciego okręgu, ale ja nie jestem kolejarzem i mam prawo tego nie wiedzieć.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
zanim w ZWK się pojawiły ET4x to od momentu elektryfikacji do ok połowy lat 90tych lokomotywownia Zduńska Wola Karsznice miała na stanie lokomotywy serii ET21, w pewnych momentach nawet najwięcej na sieci - ok 50 sztuk.
Zgadza się ET21 uczestniczyły w życiu Węglówki od początku elektryfikacji tylko, że ich tam nie widziałem z racji wieku i kojarzę tą serię z linią 131 :)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.654 391 7
zanim w ZWK się pojawiły ET4x to od momentu elektryfikacji do ok połowy lat 90tych lokomotywownia Zduńska Wola Karsznice miała na stanie lokomotywy serii ET21, w pewnych momentach nawet najwięcej na sieci - ok 50 sztuk.
ZWK miała na stanie ET42, które zastąpiły ET21. ET4O były na stanie Bydgoszczy Wschód.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
ET42 nie zastąpiły ET21 gdyż przez 15 lat jeździły wspólnie, dopiero zapędy kasacyjne PKP z lat 90 tych unicestwiły całkowicie serię ET21 w Północnej DOKP. W pierwszej połowie lat 90tych byłem wiele razy w szopie w Karsznicach, ET21 i ET42 były tam codziennym elementem krajobrazu kolejowego, jak również bydgoskie ET40 :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
811 30 0
W takim razie zapytam jak będzie wyglądał wagon barowy 113Am z IV ep. z zestawu nr kat. 58391?
Czy może ktoś z kolegów wkleić zdjęcie? Szukałem w sieci, ale nic nie znalazłem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Małe nieporozumienie: ja miałem na myśli wagon barowy z zestawu 58391 i nie sprawdziłem numeru, podanego przez kolegę DieselPower. Pod numerem 97611 w katalogu nowości Piko jest błędnie pokazane zdjęcie modelu baru, ale opis wskazuje na zwykły wagon 2 klasy 111A (w opisie też jest błąd, bo mówi się o epoce VI, a ewidentnie powinna być IV), bo model jest przewidziany jako uzupełnienie trzech zestawów 2-wagonowych (siódmy w składzie).

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Małe nieporozumienie: ja miałem na myśli wagon barowy z zestawu 58391 i nie sprawdziłem numeru, podanego przez kolegę DieselPower. Pod numerem 97611 w katalogu nowości Piko jest błędnie pokazane zdjęcie modelu baru, ale opis wskazuje na zwykły wagon 2 klasy 111A (w opisie też jest błąd, bo mówi się o epoce VI, a ewidentnie powinna być IV), bo model jest przewidziany jako uzupełnienie trzech zestawów 2-wagonowych (siódmy w składzie).
To co w końcu ma być 110A czy 113A ?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Tak, to by było najlepsze rozwiązanie. Ale PIKO w wagonach DB też nanosi na model te tablice. Tak czy inaczej, sądząc po serii tych wagonów to można przypuszczać, że będą to wagony do składu który mogła ciągnąć jedna z dwóch SU46 jakie do tej pory się pojawiły na rynku.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
ANNUNTIO VOBIS GAUDIUM MAGNUM!!!
Mam zaszczyt poinformować szanownych kolegów, że najbardziej oczekiwany model roku właśnie trafił do Wrocławia. Sprzedaż modeli wagonów z rodziny 110A (kuszetka) firmy ROBO w malowaniu zielonooliwkowym i niebieskim rozpocznie się na najbliższej giełdzie w Sosnowcu tj. 5 stycznia.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 408
Tabor 10