jak masz modele wagonów typu y-grek firmy Robo oraz np wagony osobowe od Piko, tillig czy Roco to co poniektórzy krytykują firme Robo o to żę wagony te sa trochę krótsze
To może by najpierw zmierzyć zamiast opowiadać bzdury? Ja akurat mam i Piko i Robo, więc zmierzyłem (zwykłą linijką) - oto wyniki:
Długość ze zderzakami - oryginał - 24 500 mm, 1/87 - 281,6 mm, Robo - 281 mm, Piko - 282 mm.
Długość pudła - oryginał - 24 200 mm, 1/87 - 278,2 mm, Robo - 278 mm, Piko - 278 mm.
Długość (ze zderzakami i pudła) mierzy się
bez wałków przejściowych. Różnica długości całkowitej między Robo a Piko (raptem 1 mm, czyli po pół milimetra z każdej strony) wynika z tego, że w modelu Robo (przynajmniej w tym, który mierzyłem) zderzaki minimalnie mniej wystają poza pudło, co może naśladować lekko ściśnięte zderzaki przy połączeniu z sąsiednimi wagonami.
Jak widać długość pudła jest identyczna w obu modelach i zgodna z oryginałem w skali 1/87, długość ze zderzakami jest o 1 mm mniejsza u Robo, ale to moim zdaniem nie jest błąd. Więc może najpierw sprawdźmy fakty, a dopiero potem powtarzajmy niesprawdzone "sensacje".
Co do długości wagonów-nie mierzyłem Piko i Robo, bo tylko te można porównać z sobą. Tillig czy Roco to inny typ wagonu. To miniatury wagonów konstrukcji niemieckiej.
Ale akurat długość mają identyczną, według karty UIC - 24 500 mm, podobnie, jak wszystkie wagony typu UIC X i Z mają długość 26 400 mm, co w skali 1/87 daje 303,4 mm.