• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.310 18 0
Parę ciekawostek jest, ale parę rozczarowań także. Mnie zainteresował wagon pocztowy z IV epoki. Parę lat temu były wydane takie w epoce IIIb (lub IIIa, nie pamiętam, ale z orłem) i w IIIc, teraz doszła epoka IV. Rozczarowująca trochę jest cena, prawie 60 euro. Te schuerzeny już kiedyś były, też z IIIc, ale chyba tylko 2 klasa.
Szybkie pytanie, bo w temacie III epoki jestem dość zielony. Czy te schuerzeny odpowiadają mniej więcej używanym u nas? W N wydadzą mi właśnie takie same (nie w PKP), ale się zastanawiam, bo porównując je do dostępnych zdjęć, to mają odmienny od widocznych na naszych układ wywietrzników.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Z ceną niskoburtowych to ich nieźle pogięło, tyle samo co za Gagsy, a to wagon znacznie mniejszy więc mniej materiału, prostsza forma i mniej szczegółów.
Screenshot_20191230-120438.jpg

Czyżby w związku z tym Gags miałby być w wykonaniu hobby na styl tych miernych Modela:niepewny:

Ostatnio edytowane:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
133 16 3
Tak.
ET21 w nowym katalogu jest :), ET41, ET22 czy EU07 też :), ale szkoda że nie ma EP09:ostrozny:, SU46 będzie w barwach PKP Cargo ale w tych biało czerwonych nie niebieskich tych obecnych.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
ET41 zielono-seledynowa ale z V epoki. Z IV epoki brak. Pocztowy przydałby się ale z IV epoki do Y-ków. Pocztowy to przydałby się ale z IV epoki do Y-ków. ET21 ok. . BRAK EN57 więc @SAXON0518 bierz się ostro do roboty ;-). Kolejna platforma z serii Nostalgie (Hobby ?), tym razem dużo droższa.
Kolejne EU07, może ktoś jeszcze nie ma.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.854 525 30
Będą (y) - pod zdjęciem jest opis zestawu z VI i IV epoki.
est zapowiedziany dwupak z epoki IV na stronie 26. :)
No fakt, nie zauważyłem tego opisu. Moją uwagę zwróciły tylko zdjęcia niebieskich.
Czy te schuerzeny odpowiadają mniej więcej używanym u nas? W N wydadzą mi właśnie takie same (nie w PKP), ale się zastanawiam, bo porównując je do dostępnych zdjęć, to mają odmienny od widocznych na naszych układ wywietrzników.
Mniej więcej tak, ale co do szczegółów to tak z marszu nie umiem powiedzieć.
Pocztowy przydałby się ale z IV epoki do Y-ków.
Ten nowy jest z IV epoki, ale faktycznie, do Y-ków średnio pasuje, choć teoretycznie mógł się w takim składzie znaleźć, zwłaszcza we wczesnej epoce IV.

Reakcje
29 0 0
Co prawda purystą nie jestem, ale staram się pilnować realiów i czy ten wagon można by podpiąć do Piko 96656 i 96657?
Moim zdaniem nie bardzo. Te wagony 120A pochodzą z końca lat osiemdziesiątych, (rewizja 1988 r. - o ile się nie mylę), czyli schyłek epoki IVc, natomiast ten pocztowy to epoka IVa, ewentualnie IVb(?). Raczej wczesne lata siedemdziesiąte.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Moim zdaniem nie bardzo. Te wagony 120A pochodzą z końca lat osiemdziesiątych, (rewizja 1988 r. - o ile się nie mylę), czyli schyłek epoki IVc, natomiast ten pocztowy to epoka IVa, ewentualnie IVb(?). Raczej wczesne lata siedemdziesiąte.
A ten typ wagonu pocztowego to jak wyglądał w rzeczywistości ?
Nie mogę go nigdzie na internecie znaleźć ... pomijając ,,POLSKI,, wygląd ?

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Szybkie pytanie, bo w temacie III epoki jestem dość zielony. Czy te schuerzeny odpowiadają mniej więcej używanym u nas? W N wydadzą mi właśnie takie same (nie w PKP), ale się zastanawiam, bo porównując je do dostępnych zdjęć, to mają odmienny od widocznych na naszych układ wywietrzników.
Bo to są "Schürzeneilzugwagen" - do pociągów przyspieszonych, bezprzedziałowe - typów C4üp-42a i BC4üp-42a. I różnią się od "Schürzenwagen" do pociągów pospiesznych (powszechniejszych w modelach i bardziej znanych).

[...] Pocztowy to przydałby się ale z IV epoki do Y-ków. [...] Kolejna platforma z serii Nostalgie (Hobby ?), tym razem dużo droższa.
Pocztowy być może właśnie będzie do zestawów Y-ków z epoki IV. Choć to niemiecka konstrukcja, to możliwe, że dotrwał do lat 70-tych i przewidziany jest do składu.
A co do platformy - to nie jest Hobby. To platforma budowy wojennej grupy Ulm, współczesne opracowanie dobrej jakości. Już raz model tego wagonu został wręcz zaszczuty takimi tekstami osób bez większego pojęcia w temacie, co skutkowało słabą sprzedażą.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.310 18 0
Bo to są "Schürzeneilzugwagen" - do pociągów przyspieszonych, bezprzedziałowe - typów C4üp-42a i BC4üp-42a. I różnią się od "Schürzenwagen" do pociągów pospiesznych (powszechniejszych w modelach i bardziej znanych).
Dzięki bardzo, o to mi chodziło. Resztę już sobie znajdę.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Pocztowy być może właśnie będzie do zestawów Y-ków z epoki IV. Choć to niemiecka konstrukcja, to możliwe, że dotrwał do lat 70-tych i przewidziany jest do składu.
A co do platformy - to nie jest Hobby. To platforma budowy wojennej grupy Ulm, współczesne opracowanie dobrej jakości. Już raz model tego wagonu został wręcz zaszczuty takimi tekstami osób bez większego pojęcia w temacie, co skutkowało słabą sprzedażą.
Opracowanie jak piszesz jest ok. Co ze zgodnością z polskim oryginałem ?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.048 114 11
Jest też TRAXX Przewozów Regionalnych. Ciekawe z jakimi piętrusami mozna bedzie go podpiąć. IR Brda? IR Galicja?@Remaj12?

Dla mnie pozycja obowiązkowa to:
- SU46 Cargo (z myślą o EC Wawel)
- ET21 (z myślą o pietrusach z Wrocławia) zakładając że przydział będzie Dolnośląski

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 408
Tabor 10