• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
bo od ok 5-6 lat te wagony nie są w eksploatacji. Ponadto w tym niebieskim malowaniu było około 150 wagonów które miały rewizje w latach 2007-2009 .... jeszcze do niedawna zalegały na bocznych torach, ale ciągu ostatnich dwóch lat zostały zlikwidowane ....

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 392 7
Nie wiem co jeszcze PKP Cargo może wozić w wagonach serii Gags? Chyba już tylko pszczoły luzem na paletach ;)
Te wagony dobre były w latach 70.-80., kiedy PKP woziło dużo i wszędzie i wymagania co do jakości przewozu były prawie żadne...
Te "niebieskie" malowanie to jakiś koszmar - a wydanie przez Piko podwójnego zestawu wagonów - dla mnie przynajmniej - jest nieporozumieniem...

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
bo od ok 5-6 lat te wagony nie są w eksploatacji. Ponadto w tym niebieskim malowaniu było około 150 wagonów które miały rewizje w latach 2007-2009 .... jeszcze do niedawna zalegały na bocznych torach, ale ciągu ostatnich dwóch lat zostały zlikwidowane ....
Było jakiś czas temu zdjęcie składu 401K - chyba 2/3 niebieskich. Więc można, oczywiście jest to wyjątek, ale ... Jeszcze większymi wyjątkami były niektóre obce wagony osobowe, które występowały na PKP w 1 sztuce [np. holender Exact-Train, czy ESTy Roco]. Ja osobiście mam alergię na niebieski kolor, ale wielu innych innego już nie zna - co więcej w ten sposób dowiedzieli się, że był kiedyś 401K

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.249 88 0
Węglarki w malowaniu cargo widział chyba każdy a gagsy?
A może być, że Kolega trafił w sedno. Widze i słyszę PKP Cargo codziennie (trasa Poznań-Berlin). Nie pamiętam, kiedy jechało coś innego niż węglarki lub platformy. Inne (cysterny, silosy) to teraz prywatne spółki.

Tymczasem szukam w katalogu PKP Cargo i jedyna wzmianka o Gags 401K(a) jest w rozdziale dot. ułożenia palet na str. 34. A w głównym katalogu tutaj w ogóle Gags nie występuje. Są tylko Gbkks i Gbs.

Nie zakładałbym jednak, że projektanci w PIKO zmyślili sobie te Gags-y ;) Może gdzieś na bocznicy coś stoi. Ale brak w katalogu świadczy, że firma nie chce oferować przewozów takimi wagonami...

KubaL

Użytkownik
Reakcje
29 9 3
Niebieskie Gagsy jak najbardziej były w użyciu, może nie wiele ich było ale były co prawda nie podobają mi się niebieskie i kupuje tylko brązowe ale sam widziałem takie około 7 lat temu z ładunkiem.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.249 88 0
"Podobanie" jest sprawą indywidualną. Mi się nie podobają żółte czoła, kolega je uwielbia.

Jednak możliwość zestawienia z niebieskich Gags-ów składu, typowego dla miejsca i epoki, nie jest, jak widać po tej dyskusji, powszechnie znana. O ile w ogóle nakłady były identyczne, to jednak wcześniejsze malowania mogą być chętniej kupowane i pewno dlatego niebieskie nie rozeszły się tak szybko.

A w ogóle, przedwczoraj przez moją wieś, na szlaku Poznań-Berlin, jechało piękne 40 pełnych niebieskich węglarek z przegubowcem na przodzie :)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
"niebieskie" malowanie to jakiś koszmar - a wydanie przez Piko podwójnego zestawu wagonów - dla mnie przynajmniej - jest nieporozumieniem...
Dla mnie, jako sentymentalnego człowieka jeśli chodzi o epokę IV to teraz same koszmary :)... ale co my możemy? Pogadać....

Sprzedaje się? Sprzedaje. O czym więc mowa.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Moim skromnym zdaniem ostatnio epoka IV jest dosyć dobrze "dopieszczona", zwłaszcza w temacie wagonów pasażerskich (o towarowych nie wspominam, bo jeszcze do tego działu nie doszedłem) i lokomotyw; dam przykład SU46 - obydwie wydane przez Piko to właśnie chyba ta epoka, natomiast na razie cisza o bliższych obecnym czasach, np SU46-051 z żółtym czołem czy też SU46-53/4 - obydwie w ładnym zielonym malowaniu do niedawna śmigały z "kolorowymi" składami pasażerskimi czy też jednolitymi w malowaniu IC.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.249 88 0
Natomiast jeśli chodzi o wagony towarowe, to z IVa jest ich ok. 50. W tym wagony typu: H, I, G, S, E, F, K. Da radę zrobić z tego 2 porządne składy, ale bez seryjnego loka - jedynie z konwersjami.

Z wagonów pasażerskich, są toruńskie Roco z Oi2 Roco. Oraz 5 Y-ków Herisa 2 kl. nie pasujących do żadnego składu (brak 1 kl.), chociaż pasującym lokiem jest SP45 PIKO.

I to wszystko, jeśli chodzi o IVa, wg moich poszukiwań.

W IVb owszem, istnieją loki: SP42-043; SU46-039; EP05-15; EU07-161.

W IVc już jest nieco lepiej: ; SM42-546; ST44-985; ET22-357 bez żółtej mordy; ET22-259 z żółtą mordą. I kilka innych z żółtymi mordami, jeśli dobrze zapamiętałem, przewijając Allegro ;)

ST43 Alberta (legendarna, jak to w przypadku Alberta) i ET21 PIKO mogłyby zmienić ten układ na korzyść :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 408
Tabor 10