• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.194 504 30
Prawdę mówiąc, nie bardzo mam ochotę na dłuższą dyskusję na ten temat, ale odpowiem w kilku słowach. Zauważyłem, że dyskusja dotyczy konkretnego modelu (czy zestawu) - może powinienem był napisać "Tak jedziecie po Piko za te modele, że są w skali 1:100" i byłoby bardziej jasne, o co mi chodzi. Nie wiem jednak, skąd wrażenie, że zaciekle bronię Piko. Irytują mnie trochę takie wściekłe ataki na każdą firmę, a że ostatnio są prowadzone praktycznie tylko na Piko, więc i ja o tej firmie się wypowiadam. Subiektywnie biorąc, wykonanie modelu w skali 1:100 może być wadą. Piszę "subiektywnie", bo jednak uważam, że nie obiektywnie: opinie w tej sprawie mogą być różne i trudno tu mówić o jedynie słusznym stanowisku. Na pewno jednak nie jest to "pomyłka". Jak już inni koledzy pisali, Piko miało swoje powody do takiej, a nie innej decyzji, a czy wszystkim się to podoba, to już inna sprawa. Nie uzurpujmy sobie jednak prawa do wygłaszania "jedynie słusznych, obiektywnych" opinii.

A bardziej ogólnie, nie podoba mi się ton wielu dyskusji i stąd też moje reakcje. A że ostatnio trafia na Piko, to już druga sprawa, o czym wyżej. Dla równowagi powiem jeszcze tylko, że nie podzielam zachwytu nad modelem "gagarina" Piko (choć nie podzielam również skrajnie negatywnych opinii o jego przednich szybach - kolejny przykład bezsensownego zaperzania się), a przynajmniej do czasu, kiedy będę mógł w naturze porównać modele Piko i Roco. Nie zamierzam jednak ciągnąć tego tematu, a już na pewno nie w tym wątku.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Panowie @jacekk i @Lech o co wam chodzi? Skąd negatywna ocena mojej wypowiedzi? Najlepiej wlepić komuś "jestem na nie" i zadowoleni. Ot tak dla zasady "bo mi się nie podoba". Nie macie nic mądrego i konstruktywnego do napisania? Może jakieś argumenty popierające waszą ocenę?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
A to znaczy że Twoich wypowiedzi nie wolno oceniać negatywnie, gdy się człowiek z nimi nie zgadza? To jak nie chcesz zarobić oceny negatywnej, to niczego nie pisz, to wtedy na pewno nikomu się nie narazisz. To jest forum dyskusyjne. Jednemu się czyjaś wypowiedź podoba i się z nią zgadza, a drugiemu odwrotnie.
Ty zaś wygłosiłeś dziwną tezę że model ten to pomyłka. W sumie mogłeś otrzymać nawet więcej ocen negatywnych. Nie podoba się, to nie kupuj. Dla Ciebie pomyłka, a dla innych nie. I na pewno się sprzeda.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.904 111 11
A to znaczy że Twoich wypowiedzi nie wolno oceniać negatywnie, gdy się człowiek z nimi nie zgadza?
Mi się wydaje ze koledze votecki chodzi o to ze łatwo jest klepnąć "jestem na nie", ale moze warto by było cos więcej napisać dlaczego taka a nie inna ocena.
Byla już o tym dyskusja na forum czy oceny negatywne powinny być dawane z krótkim komentarzem "za co"

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Oczywiście, że wolno. Natomiast liczyłem na przynajmniej krótkie uzasadnienie, ponieważ gros ocen wystawionych jest na zasadzie "nie bo nie". Natomiast jeśli każdy wyszedłby z założenia, że lepiej nic nie pisać, bo się komuś narazi, to forum umarłoby śmiercią naturalną. No cóż, myślę że trzeba zakończyć tą kwestię, bo i tak do niczego nie dojdziemy.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
To było oczywiste. Dlatego pisałem, że prócz skali 1:100 będzie to "fake" bo zapewne dostaniemy niemieckiego pushpula w malowaniu KM. Takie ich prawo. Ale niestety producenci prawdziwych modeli A nie fikcyjnych tracą.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.020 24 8
Jaja sobie robisz? Przecież wszyscy już o tym mówią na forum od wczoraj.
Nie, nie robię. Nie wiem kto to są wszyscy i gdzie o tym jest napisane. Nie mam czasu na przeglądanie całego forum i przeglądam tylko interesujące mnie wątki, bo po to mają tytuły żeby wiedzieć czego dotyczą. Jeżeli było wcześniej, to nie zauważyłem za co przeprszam wszystkich urażonych, którzy zobaczyli to drugi raz.

Akurat była w nowościach nie PKP i dopiero moderator przeniósł, więc jednak nie do końca masz rację;)
Pełna zgoda, bo chciałem być za bardzo poprawny żeby nie wywoływać dyskusji tzw "specjalistów". Koleje Mazowieckie należą do samorządu województwa mazowieckiego a nie PKP, czyli żeby być precyzyjnym powinny być chyba właśnie w tym wątku?
Dla mnie osobiście nie ma problemu czy będą to "nowości PKP" / "nowości nie -PKP", ale pewnie jeżeli "wszyscy" o tym mówią, to wiedzą lepiej(?) ;)

Ostatnio edytowane:

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Odnoszę też wrażenie, że inny jest charakter takich firm jak Piko, Roco, Marklin (Trix) czy Hornby w odniesieniu do firm BRAWA, ACME, LS Models, HobbyTrade czy naszego ROBO. Te drugie produkują rzeczywiście dla modelarzy i osób świadomych tego co kupują.
Błagam.... Porównywałeś cysternę 406kę od PIKO (58450) i od ROBO (11041021)? Wypiszę na szybko kilka punktów w których przewaga "zabawkowego" producenta jest widoczna gołym okiem nawet ze sporą wadą wzroku...
-pomosty przy włazie rewizyjnym: Piko- ażurowe precyzyjnie odlane, Robo- plastikowy płaskownik z niskiej jakości słabo zaznaczonym ryflowaniem
-walczak: Piko ok, a na Robo trafiła mi się esflores z "nitki" z nadlewki formy...
-drabinka na pomost włazu: Piko- z płaskowników, cieniutka, Robo- Gruba, obła (to tak a propo tych mocno krytykowanych przez samego Robo i popleczników poręczy na ET22... sam Pan zrobiłeś grubsze!)
-opisy wagonu: Piko- wyraźne ostre jak żyleta, Robo- rozmyte (patrz zółty kwadrat "dopuszczalne ciśnienie), nieprecyzyjnie tamponowane częściowo bez końcówek ogonków
Dodaję do tego jeszcze cene z pewnego Gdańskiego sklepu:
za PIKO 202 PLN
za ROBO 225 PLN

słowem gorzej wykonany model "bardziej renomowanej" firmy jest droższy... No bajka. Nie pisałbym tego wszystkiego ale jak czytałem swego czasu te najazdy wytwórców typu Robo czy Schlesienmodelle na konkurencję, że PIKO to ma badziew i zabawki a wy prawdziwe modele, to mnie pusty śmiech ogarniał. Powiedzmy że jestem patriotą gospodarczym i wolałbym kupić polski niż niemiecki model. Ale po tym marketingu jaki uprawiali tu producenci a jaki uprawiają tu obecnie WYZNAWCY NOWEJ RELIGII ANTYPIKOWSKIEJ to powiem tak- weźcie się tak jak PIKO do roboty i czynem a nie słowami udowodnijcie swoją wyższość. Bo na razie to wychodzi z tego kabaret. PIKO się nie wpycha w durne hejty, tylko robi swoje robi to dobrze i dlatego ma duży wolumin sprzedaży. I tak samo będzie z wagonami KM. To rynek oceni zapotrzebowanie. Ja również wolałbym osobiście wagony 1:87 a nie 1:100 (przy czym tak naprawdę to w sumie nie moja epoka), ale może właśnie dzięki temu że PIKO wywołało temat do tablicy, to Wy, ci bardziej bezkompromisowi co do detali będziecie mieli możliwość kupić model od Hobby Trade/Roco wykonany w sam raz dla purystów...

Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.977 275 41
Ja też nie rozumiem skąd ta opinia że Piko to firma zabawkowa.
Piko ma parę segmentów produkcyjnych. W tym i oczywiście zabawkowy.
Piko już w latach 90 produkowało i produkuje do dziś wagony towarowe w DR i DB o wysokiej jakości wykonania.
Problem w tym że tematy modeli wagonów DR i DB nie są znane naszemu środowisku.

Porównywałeś cysternę 406kę od PIKO (58450) i od ROBO (11041021)? Wypiszę na szybko kilka punktów w których przewaga "zabawkowego" producenta jest widoczna gołym okiem nawet ze sporą wadą wzroku...
-pomosty przy włazie rewizyjnym: Piko- ażurowe precyzyjnie odlane, Robo- plastikowy płaskownik z niskiej jakości słabo zaznaczonym ryflowaniem
-walczak: Piko ok, a na Robo trafiła mi się esflores z "nitki" z nadlewki formy...
-drabinka na pomost włazu: Piko- z płaskowników, cieniutka, Robo- Gruba, obła (to tak a propo tych mocno krytykowanych przez samego Robo i popleczników poręczy na ET22... sam Pan zrobiłeś grubsze!)
-opisy wagonu: Piko- wyraźne ostre jak żyleta, Robo- rozmyte (patrz zółty kwadrat "dopuszczalne ciśnienie), nieprecyzyjnie tamponowane częściowo bez końcówek ogonków
Dodaję do tego jeszcze cene z pewnego Gdańskiego sklepu:
za PIKO 202 PLN
za ROBO 225 PLN
Jest to znakomite porównanie pod którym się podpisuję.
ROBO reprezentuje poziom co najwyżej najnowszych opracowań Liliputa . A Piko reprezentuje poziom ... NOWYCH OPRACOWAŃ PIKO !

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.546 60 1
Czy da się porównać dwie zupełnie różne firmy? Moim zdaniem nie, jedynie ich produkty. Z jednej strony firma z wieloletnim stażem na rynku i masą wyprodukowanych modeli a z drugiej strony firma z trzema (!) na masową skalę produktami (ryflaki, 112A i cysterny). Dziwicie się, że ROBO nie ma na tyle środków, żeby obniżyć ceny jak gigant PIKO?

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 1 0
Błagam.... Porównywałeś cysternę 406kę od PIKO (58450) i od ROBO (11041021)? Wypiszę na szybko kilka punktów w których przewaga "zabawkowego" producenta jest widoczna gołym okiem nawet ze sporą wadą wzroku...
Błagam! Mistrzu!!!
Gdzie ja się wypowiadałem o tych cysternach?

Ludzie, wyluzujcie. Mowa była o porównywaniu NIE ISTNIEJĄCYCH JESZCZE serii modeli dwóch producentów, którzy mają je dopiero wydać. Dyskusja na podstawie tylko i wyłącznie materiałów z katalogów z mniej lub bardziej prawdopodobnie antycypowanymi faktami, a my schodzimy na tą samą świętą wojną nt. beczek, a widzę że kolega w zanadrzu trzyma jeszcze w odwodzie Schlesienmodelle. No tak, tego brakuje tylko, żebyśmy zaczęli od początku omawiać siódemki...

Z mojej strony EOT. To nie ma sensu. Chciałem tylko poprosić o nie wkładanie mi słów, których nie wypowiedziałem - dlatego się odezwałem.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Jak widać PIKO nie rezygnuje z modeli wydanych uprzednio przez inne firmy. To wspaniała wiadomość bo można spokojnie bojkotować (co i tak czynię )potworki od MTB. Liczylem co prawda na ET21 od PIKO w przyszłym roku ale i tak się zapewne doczekam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 52
Tabor 39
Tabor 349