• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 10 4
To niemiecki punkt widzenia, PIKO powinno opisać podziały epokowe wg dziejów kolei w danych krajach, czyli rozpoczęcie ep. V powinno zawierać wprowadzenie żółtych czół.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 443 99
To niemiecki punkt widzenia, PIKO powinno opisać podziały epokowe wg dziejów kolei w danych krajach, czyli rozpoczęcie ep. V powinno zawierać wprowadzenie żółtych czół.
Hola, hola, żółte czoła formalnie wprowadzono jeszcze w epoce IVc (od 21 lipca 1988 r). Nie powiedziałbym więc, że żółty to początek epoki V, choć też bym może i chciał tak powiedzieć. Co prawda druga sprawa to w zasadzie to, kiedy dokładnie nachlapano ten kolorek na czoło danego egzemplarza - raczej nie do ustalenia, choć zapewne długo nie czekano od czasu wejścia w życie rozporządzenia w tej sprawie, więc zaryzykuję stwierdzenie, że do końca 1988 r. co miało mieć żółty na czole, to miało.

Ostatnio edytowane:

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
626 118 2
Zapisano.
http://www.morop.org/downloads/nem/de/nem825pl_d.pdf
Tłumaczenie.
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Polskie+epoki+modelarskie+NEM+825PL
Po co wymyslać własne teorie. Poczytać, dopasować.
Hola, hola, żółte czoła formalnie wprowadzono jeszcze w epoce IVc (od 21 lipca 1988 r)
Nie zauważyłem, aby konkretna data wprowadzenia przepisów, czy innych zmian, automatycznie była zmianą epoki.

Dyskusja wasza, jest jak rozmowa posiadających prawo jazdy, że przepisy ruchu drogowego, są dla zdających na to prawo.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
corwin napisał(a):

Jeszcze nie dawno podobno ich jakość to był super niski poziom, a teraz ich najnowsze wypusty biją już Roco. Przypomnę Ci ten wpis jak pojawi się nowy parowóz od PIKO....

Wierz mi, że bardzo chciałbym się mylić ;)

Chciałbym zobaczyć SU45 od ROCO i postawić ją obok 45 PIKO, ba jakby było realne postawić obok siebie SU45 od ROCO, SM i PIKO.
Piko i może poszło do przodu, ale nie aż tak drastycznie daleko. Zrobiło jakiś krok ku lepszemu. Jednak nie jest to wciąż na miarę rewolucji technicznej, te modele wciąż wyglądają jak ROCO ..... 20 lat wstecz.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Chciałbym zobaczyć SU45 od ROCO i postawić ją obok 45 PIKO, ba jakby było realne postawić obok siebie SU45 od ROCO, SM i PIKO.
Piko i może poszło do przodu, ale nie aż tak drastycznie daleko. Zrobiło jakiś krok ku lepszemu. Jednak nie jest to wciąż na miarę rewolucji technicznej, te modele wciąż wyglądają jak ROCO ..... 20 lat wstecz.
Masz okazję postawić sobie obok Ludmiłę od Roco, PIKO i Brawa - myślę, że możesz sobie sprawdzić jak wygląda jakość każdego z trzech producentów.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Masz okazję postawić sobie obok Ludmiłę od Roco, PIKO i Brawa - myślę, że możesz sobie sprawdzić jak wygląda jakość każdego z trzech producentów.

Arek weź mnie nie załamuj, tak na szybko .. masz porównanie starej PIKO BR130 z nową. Nie umniejszam PIKO jako firmy, tylko wskazuję, że robią postępy jakościowe. PIKO idzie do przodu, jednak sporo czasu upłynie zanim model będzie filigranowy :)

image7mu4t.jpg
image51u4c.jpg
imageg2urt.jpg
imagegrudw.jpg
imagejtu41.jpg
imagewquwn.jpg
imageyuukf.jpg

oraz pierwsza lepsza BR232 z starego ROCO

imageuvs8h.jpg
imagelqsrx.jpg
imageb0sxd.jpg
imageawsfh.jpg
image51sfh.jpg
image51sfh.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
133 16 3
Mam takie przeczucie, że Piko wyda model ST44 z sygnałami końca pociągu, z oświetleniem wnętrza tak jak ET22 i to będzie tyle. Reszta wizualnie pozostanie tak jak w Roco.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.788 15 0
Piko daje radę, wszystkie są do siebie bardzo zbliżone na pierwszy rzut oka.
Ale ciekawią mnie te różnice na dachu. Piko ma niskie wentylatory w stosunku do reszty konkurentów.
Żaluzje są mniej wyraźne, a te wystające poszycie na dachu jest widocznie oddzielone od reszty.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 443 99
Mam takie przeczucie, że Piko wyda model ST44 z sygnałami końca pociągu, z oświetleniem wnętrza tak jak ET22 i to będzie tyle. Reszta wizualnie pozostanie tak jak w Roco.
W ET22 dali fajne światła, podwietlenie przedziału maszyniowego, wogóle fajny model, TT-tkowcy płaczą z żalu... a kolega pisze "i tyle"... Z całym szacunkiem, a jaka ma być? Czasem mi się wydaje, że im więcej mamy polskich lokomotyw PKP, to tym bardziej niektórzy tu oczekują "ruchomych wycieraczek".

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 315
Tabor 35