• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 10 0
Czerwone światła końca składu teoretycznie mają już być. Niech jeszcze poprawią tarcze zderzakowe i powinien być ładny model wreszcie.
Też liczyłem na brązowe węglarki w zestawie... niebieskich PKP Cargo nie trawię, ale mimo to fajnie, że taki zestaw powstał. Może pokuszą się jeszcze na brązowe węglarki w przyszłości.

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Roco już w zeszłym roku zmodernizowało formę M62. Jako pierwsza wyszła bodaj 73790 czyli M62-1066 i ona miała już ledowe światła z czerwonymi. Więc nasza zapewne też będzie miała.
Niezbyt szczęśliwym zbiegiem okoliczności jest fakt, że i Roco i Piko dostarczą nam ST44 z tej samej epoki i w tym samym malowaniu - żółte czoło. Piko będzie trochę tańsze 149€ vs 174€

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Roco już w zeszłym roku zmodernizowało formę M62. Jako pierwsza wyszła bodaj 73790 czyli M62-1066 i ona miała już ledowe światła z czerwonymi. Więc nasza zapewne też będzie miała.
Niezbyt szczęśliwym zbiegiem okoliczności jest fakt, że i Roco i Piko dostarczą nam ST44 z tej samej epoki i w tym samym malowaniu - żółte czoło. Piko będzie trochę tańsze 149€ vs 174€
Piko będzie tańsze ale zapewne dużo gorszej jakości. W niedzielę byłem w Modelmanii to akurat rozmawialiśmy, że ciekawe kiedy wyjdzie katalog Roco i dlaczego będzie tam ST44 :D no i mieliśmy rację. Roco znów kontruje Piko i oby z podobnym skutkiem jak w 2017 z Vectronami. Mam nadzieję, że model będzie wysokiej jakości i może za rok pojawi się Gagar Roco. w malowaniu PKP Cargo.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.198 504 30
Jako pierwsza wyszła bodaj 73790 czyli M62-1066 i ona miała już ledowe światła z czerwonymi.
Ale ta M62-1066 ma oryginalne małe reflektory z czerwonymi światłami oddzielnie. Takie wersje zawsze w modelach Roco miały czerwone światła, w tym również PKP ST44-003.
Piko będzie tańsze ale zapewne dużo gorszej jakości.
Tego nie byłbym taki pewien. Sądząc po modelach EU07, SP/SU45, czy ET22, to mogą być całkiem dobre modele, wcale nieodbiegające jakością od Roco.

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Ale ta M62-1066 ma oryginalne małe reflektory z czerwonymi światłami oddzielnie. Takie wersje zawsze w modelach Roco miały czerwone światła, w tym również PKP ST44-003.

Tego nie byłbym taki pewien. Sądząc po modelach EU07, SP/SU45, czy ET22, to mogą być całkiem dobre modele, wcale nieodbiegające jakością od Roco.
No ja o Piko mam swoje zdanie... Niestety nie dają skróconych wężyków ani imitacji sprzęgu więc zostają paskudne dziury. Poza tym ruchomy zgarniacz na łuku też wygląda raczej pokracznie. Ale przede wszystkim postawcie obok siebie model Vectrona Piko i Roco. Myśmy w niedzielę oglądali je w modelmanii z narzeczoną i nawet ona jako laik (no dobra prawie laik, de facto studiuje ze mną transport i zapewne też wybierze SRK więc jakieś tam lokomotywy już rozpoznaje) stwierdziła, że Piko to tak trochę jak zabawka wygląda.

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Tego nie wiedziałem, że miała czerwone, ale pewnie nie na LEDach.
O tej modernizacji Roco trochę rozmawialiśmy w zeszłym roku na tej stronie:
http://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-nie-pkp-2017.33782/page-4
Na pewno dodali LEDy, nową płytkę plux22 i nowe dźwięki. Jakieś detale podobno też, ale nikt tego nie potwierdził.

Ja też mam dobre zdanie o ostatnich konstrukcjach PIKO. Ostatnia BR132 Ludmiła miała wysoki poziom, który można zobaczyć tutaj:

A przedstawiciel PIKO Polska zapowiedział na FB że ST44 będzie poziomem detali dorównywać BR132.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.449 442 99
no ja osobiście byłem w stanie zaakceptować tylko sypialkę WLAB w malowaniu Intercity i YB z tego roku. I też tylko dlatego że i tak w przyszłości będę je oświetlał i będzie trzeba je przerobić
Mam też nadal WLABd (niebieski WARS epoka IVc) Tilliga - to (moim zdaniem) najlepszy model tego WLABd na rynku obecnie pomimo, że nadal tylko... przypomina prawdziwy WLABd :) Gdyby wyszło coś lepszego, to pewnie bym go sprzedał. Obecnie jestem pełen nadziei na YB/70 (jako Goerlitz78, nie Bautzen) od Roco w malowaniu fabrycznym w jakim dostarczono je swego czasu na PKP.
Patrząc na "nowości" Roco pokazane wcześniej przez kolegów, cały czas jestem zawiedziony, że tych wagonów nie ma, a zamiast tego biją z matrycy kolejne wcielenie ST44 i kilka towarowych kurdupelków. Formy Roco na wagony YB/70 są naprawde niebo lepsze od Tilliga więc są dla nich o wiele bardziej konkurencyjne.
"Strategia" Roco, nie wykorzystująca tego potencjału to jakaś pomyłka. To naprawdę fajne wagony, czemu ich nie wznawiają, nie wiem (wyszły dotychczas modele z przydziałami Warszawskimi, w tym na pewno oliwkowe ale z epoki Va i niestsey jako Bautzeny - nie zgadzały się w nich wywietrzniki na dachu z formą Roco)... ale to było dawno temu.

Ostatnio edytowane:
D

Docteur

Gość
Jeśli strona Roco mówi prawdę, to "wiadra" nadal będą bez czerwonych świateł. A jak jeszcze spartolą nadruki, zastosowaną w Vectronach "ultranowoczesną" technologią druku cyfrowego, to dopiero będą jaja :)
Roco_72878.png

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Jeśli strona Roco mówi prawdę, to "wiadra" nadal będą bez czerwonych świateł. A jak jeszcze spartolą nadruki, zastosowaną w Vectronach "ultranowoczesną" technologią druku cyfrowego, to dopiero będą jaja :)
A gdzie niby Vectron Roco jest spartaczony na malowaniu? Widziałem i Roco i Piko i na moje oko Roco jest dużo staranniej zrobiony, napisy są ostrzejsze, mniej "rozlane"

D

Docteur

Gość
A ja porównałem sobie napisy na Vectronie BLS Cargo z wypuszczonym przed laty Taurusem 1216. No i niestety "nowe" jest zmianą na gorsze. Po pierwsze - wypukłe, przez co napisy wyglądają jak naklejka. Po drugie - można zapomnieć o czystych krawędziach druku, wygląda jak z przedpotopowej atramentówki.
Vectron_Taurus.png

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
A ja porównałem sobie napisy na Vectronie BLS Cargo z wypuszczonym przed laty Taurusem 1216. No i niestety "nowe" jest zmianą na gorsze. Po pierwsze - wypukłe, przez co napisy wyglądają jak naklejka. Po drugie - można zapomnieć o czystych krawędziach druku, wygląda jak z przedpotopowej atramentówki.
hmm. Myślę że to była choroba wieku dziecięcego. Trzeba poczekać i zobaczyć jak to wyjdzie na Gagarze.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 315
Tabor 35