A czy można....by było....o nie....poprosić ?
Tudzież liczyć na werdykt odnośnie prawidłowości odwzorowania modelu ?
Werdykt nie może niestety być obiektywny, ponieważ to ja jestem autorem dokumentacji do oznakowania wszystkich omawianych modeli...
Mogę natomiast zapewnić, że dane niezbędne do oznakowania tych modeli nie zostały "wyssane z palca", tylko pochodzą z "Księgi inwentarzowej wagonów parku osobowego PKP".
Niezależnie od tego, jeden z tych wagonów, a konkretnie wagon z Łodzi Kaliskiej, miałem przyjemność widzieć jeszcze na własne oczy, a nawet zrobiłem zdjęcie pudła tego wagonu, kiedy pełnił już rolę pomieszczenia Przyzakładowej Szkoły Zawodowej przy MD Łódź Olechów.
Jest znane jeszcze zdjęcie innego z tych wagonów, wykonane już w latach 70-tych XX wieku, opublikowane w "słynnej" książce "Die letzten Dampflokomotiven der PKP", autor: Askanas, EK-Verlag.
Postaram się w możliwie krótkim czasie zeskanować te zdjęcia (moje niestety będzie miernej jakości) i opublikuję je na Forum.
Niezależnie od tego, chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że jeśli nawet nie byłoby zdjęć tych wagonów w oznaczeniach PKP, to nie oznaczałoby jeszcze, że takich wagonów na PKP nie było...