• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
A czy można....by było....o nie....poprosić ? ;)

Tudzież liczyć na werdykt odnośnie prawidłowości odwzorowania modelu ?
Werdykt nie może niestety być obiektywny, ponieważ to ja jestem autorem dokumentacji do oznakowania wszystkich omawianych modeli...
Mogę natomiast zapewnić, że dane niezbędne do oznakowania tych modeli nie zostały "wyssane z palca", tylko pochodzą z "Księgi inwentarzowej wagonów parku osobowego PKP".
Niezależnie od tego, jeden z tych wagonów, a konkretnie wagon z Łodzi Kaliskiej, miałem przyjemność widzieć jeszcze na własne oczy, a nawet zrobiłem zdjęcie pudła tego wagonu, kiedy pełnił już rolę pomieszczenia Przyzakładowej Szkoły Zawodowej przy MD Łódź Olechów.
Jest znane jeszcze zdjęcie innego z tych wagonów, wykonane już w latach 70-tych XX wieku, opublikowane w "słynnej" książce "Die letzten Dampflokomotiven der PKP", autor: Askanas, EK-Verlag.
Postaram się w możliwie krótkim czasie zeskanować te zdjęcia (moje niestety będzie miernej jakości) i opublikuję je na Forum.

Niezależnie od tego, chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że jeśli nawet nie byłoby zdjęć tych wagonów w oznaczeniach PKP, to nie oznaczałoby jeszcze, że takich wagonów na PKP nie było...

Ostatnio edytowane:

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
105 1 0
Rano jeszcze był, nawet kilka sztuk ubyło. Ale teraz faktycznie nie ma.
Lokomodel ma taki silnik sklepu, który po przejściu terminu dostępności modelu uznaje, że model "jest dostępny" i pojawia się na stronie w sprzedaży. Mimo, że faktycznie tego modelu nie ma... Sam się ze 2 razy naciąłem jadąc z niecierpliwością do sklepu, że "mój model już jest". Teraz najwyraźniej panowie ze sklepu zweryfikowali ten termin i ustawili realny (bądź dla bezpieczeństwa) wrzesień.

Także jak ktoś czeka, że za dwa dni będzie dany model, bo właśnie się zbliża ten dzień, to gorąco radzę zadzwonić i się upewnić, czy na pewno model jest.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Prawdę powiedziawszy to miałem na myśli wagony tego typu co przedstawione zostały w modelu przez Rivarossi. Jestem przecież świadomy, że szanse na zdjęcia konkretnie tych wagonów są ekstremalnie niskie. Więc jeśli ktoś dysponuje zdjęciami wagonów tych typów np. z okresu DRG to bardzo proszę o ich zamieszczenie. Mnie się nie udało takich znaleźć.

A tak już całkiem na marginesie. Czy na potrzebę Rivarossi stworzyło całkiem nową formę pod te wagony czy jest to też na zasadzie "mamy podobną formę to ją wykorzystajmy", tak jak robi Roco czy Tillig ?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.786 15 0
Ponoć sprzedaż platform Res-x od Roco została wstrzymana.
Ciekawe jaka będzie decyzja producenta co do tych wagonów.

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 24 0
Numery numerami, ale nity na budzie to on ma jak pancernik. Być może nie koniecznie się to spodoba ale moim zdaniem wiekowe Aume Schihta mają ten detal pudła dużo delikatniej wykonany, tak dla porównania.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Prawdę powiedziawszy to miałem na myśli wagony tego typu co przedstawione zostały w modelu przez Rivarossi. Jestem przecież świadomy, że szanse na zdjęcia konkretnie tych wagonów są ekstremalnie niskie. Więc jeśli ktoś dysponuje zdjęciami wagonów tych typów np. z okresu DRG to bardzo proszę o ich zamieszczenie. Mnie się nie udało takich znaleźć.

A tak już całkiem na marginesie. Czy na potrzebę Rivarossi stworzyło całkiem nową formę pod te wagony czy jest to też na zasadzie "mamy podobną formę to ją wykorzystajmy", tak jak robi Roco czy Tillig ?
Czy ty czytasz co się tu pisze? Dopiero co napisałem Tobie w odpowiedzi, że wagon jest w 100% zgodny, co widać na fotach. Więc po co R. miałoby robić specjalną formę?

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Ponoć sprzedaż platform Res-x od Roco została wstrzymana.
Ciekawe jaka będzie decyzja producenta co do tych wagonów.
Poszły zgłoszenia, że klienci się skarżą to wstrzymali, bo po co ma bubel zalegać na magazynach. I bardzo dobrze. Może coś się poprawi na przyszłość i komunikat pójdzie, że polski klient to nie jest klient który buble łyka.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Numery numerami, ale nity na budzie to on ma jak pancernik. Być może nie koniecznie się to spodoba ale moim zdaniem wiekowe Aume Schihta mają ten detal pudła dużo delikatniej wykonany, tak dla porównania.
A czy porównywałeś z oryginałem? Większość metalowych wagonów z lat 20tych była tak właśnie nitowana. Pisząc o Schichcie [Schicht nie Schiht] miałeś na myśli obijane blachą drewniane oberlichty, które mogły być nitowane bardzo lekko. Jeśli chcesz porównywać modele, to odnośnikiem powinien być hecht grupy 22 - Roco, albo Ma/Trixa.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 154