• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
W MM już są. Chyba skuszę się na dwa, te z dłuższymi wózkami bo te krótkie są jakieś takie...krótkie ;)

Czy jeden z Olsztyna a drugi z Białegostoku będzie w porządku w kontekście epoki III oraz próby stworzenia w jakiejś tam perspektywie czasowej jednego składu, czy jednak ten drugi też brać z Olsztyna ?

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Logicznym jest zakup obu wagonów z Olsztyna, zarówno na "otwarcie" nowego składu, jak i uzupełnienie dotychczasowego (jest już kilka modeli wagonów z Olsztyna z ep. IIIc). Uzupełnić można również skład z Lublina jednym z aktualnie wydanych modeli.

Zresztą kilkanaście stron wcześniej była już dyskusja na ten temat. Dobrze jest zapoznać się z opcją "SZUKAJ!" na forum.

Wagon białostocki ewentualnie można podpiąć do składu olsztyńskiego jako "wzmocnienie dyrekcyjne".

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Można prosić o zdjęcie platformy z boku z założonymi burtami tak aby była widoczna omawiana krzywizna.
Z góry dziękuje.

Ostatnio edytowane:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
W MM już są. Chyba skuszę się na dwa, te z dłuższymi wózkami bo te krótkie są jakieś takie...krótkie ;)

Czy jeden z Olsztyna a drugi z Białegostoku będzie w porządku w kontekście epoki III oraz próby stworzenia w jakiejś tam perspektywie czasowej jednego składu, czy jednak ten drugi też brać z Olsztyna ?
Dokładnie jak @Kriz8 odpowiedział. Z Olszyna masz 1 i 2 klasę. Krótkie wózki? Kwestia gustu. Taki typ zwany też "amerykańskim" był używany w wielu typach wagonów. Między innymi w hechtach grupy '22 [Roco] i tej grupy '26, oraz w naszych szczupakach. Wózki Görlitz otrzymała druga partia grupy 26, przez co zestawienie 2 wagonów z różnymi wózkami urozmaica skład.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
Siemka

Słuchajcie, pewnie zaraz mnie skapiszonujecie ze to nie tutaj ale nie wiem gdzie zapytać a searchem nie mogę znaleźć – ktoś z naszych na forum raz podawał zapowiedzi ACME z linkiem do tego sklepu modellbahn lippe do elektrowozów czeskich i słowackich tych chyba zwanych pershing takich co najwięcej ich oni teraz używają oraz do takiego samego tylko przegubowego z ACME.

Pytam, bo bym chciał zarezerwować sobie, a jeszcze raz mowie nie mogę znaleźć tego postu.

Z góry dzięki

S

EDIT:

EC45 - dziekuje za link w pribate messages :)

Ostatnio edytowane:

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.566 42 1
Czy są znane zdjęcia prawdziwych wagonów których serię w modelu wydało Rivarossi?
Nie jestem znawcą taboru z III epoki (nie było mnie jeszcze na świecie ;)), ale sporo szukałem głównie na flickr-u, gdzie można znaleźć prawdziwe perełki w postaci zdjęć z lat, gdzie w Polsce zwykli obywatele mieli kategoryczny "zakaz fotografowania". Trochę poszperałem i znalazłem takie fotografie, które przedstawiam poniżej.
Z racji tego, że Gdynia to moje miasto - skupiłem się tylko na wagonie 1 klasy - gdyńskim Ahxz.
Być może ewidentnie się mylę i wagony na tych zdjęciach nie przedstawiają tych, które mamy przyjemność zakupić od Rivarossi - dlatego prośba do znawców o ewentualną korektę.
Z góry - dziękuję.
Ok22-24, Opole, 09.10.1975 r.
źródło: Polish Steam Locos 1975 / George Woods
1.jpg.jpg

OKl27-50, Opole 09.10.1975 r.

źródło: Polish Steam Locos 1975 / George Woods
2.jpg.jpg

Ty2-76, Waplewo, 13.08.1984 r.
3.jpg.jpg

źródło: Polen Dampfloks / Bahnbilder von W. + H. Brutzer

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
270 3 0
To nie te panie;), ten ostatni bardzo podobny ale jego modele są chyba już dawno dostępne, ten na zdjęciu jest nie nasz.Sam model bardzo ładny, z Olsztyna"2" wezmę.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Nie jestem takim znawcą taboru, żeby pamięci wymieniać typy wagonów, ale z pewnością wiem, że na pierwszych dwóch zdjęciach są polskie wagony budowy powojennej, zwane ostatnio "zwężakami", natomiast na trzecim jest przedwojenny wagon budowy niemieckiej tzw. D-Zug Wagen, jakich modele w oznaczeniach PKP IIIc epoki wypuściło już dość dawno Roco. Wszystkie te wagony mają wspólną cechę, której brakuje pierwowzorom modeli Rivarossi: podwójne załamanie bocznej ściany przy przedsionkach, powodujące wnękę na drzwi. Modele Rivarossi to odmiana niemieckich hechtów, gdzie zwężenie jest ukośne, z jednym łagodnym załamaniem bocznej ściany, podobnie, jak w polskich szczupakach, nawiasem mówiąc, wzorowanych na niemieckich hechtach. Model innego niemieckiego hechta w oznaczeniach PKP IIIc też wydało kiedyś Roco, natomiast polskie szczupaki wyszły od Brawy, a w polskim malowaniu z epoki IIIa (lub b, już nie pamiętam, ale z orłami) oferował je Parowozik.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.566 42 1
Dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu. Sugerowałem się - co do ostatniego zdjęcia - kształtem i rozmieszczeniem wywietrzników. W takim razie ja poczekam na fotografię - choć zdaję sobie sprawę, że może być szalenie o nią trudno.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 154