• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Niestety Panowie w sprawie nowych Res-x mam dwie wiadomości, dobrą i złą...

Zła wiadomość - banan jest spowodowany nie prężeniem podłogi "drewnianej" (myślałem, że wystarczy przytrzeć pilnikiem tu i ówdzie i będzie git) a zwichrowaną konstrukcją całego wagonu (jeden odlew)
Wygląda to tak (we wszystkich 3 moich sztukach)
20170720_190310.jpg

Dobra wiadomość... jest na to prosty patent.
Potrzebujemy podprowadzić swoim kobietom suszarkę do włosów i można to uratować.
Ja swój wagon delikatnie przegiąłem w drugą stronę i zacząłem podgrzewać suszarką do włosów (uwaga na paluchy, nie poparzyć się;))
1500570004641.jpg

Jak zaczęło być gorąco... zostawiałem do wystygnięcia. 3 takie grzania i banan zniknął.
Pozostaje złożyć wszystko do kupy i... zwrócić grzecznie suszarkę:D

A oto efekt...
20170720_190040.jpg

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Miałem dziś odebrać swoją sztukę Res-x lecz zrezygnowałem. Miałem dwa egzemplarze w rękach i oba były wygięte, przypuszczam że taka jest cała seria :(

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.679 443 99
Jak zaczęło być gorąco... zostawiałem do wystygnięcia. 3 takie grzania i banan zniknął.
Pozostaje złożyć wszystko do kupy i... zwrócić grzecznie suszarkę:D

A oto efekt...
Zobacz załącznik 492263
Żeby się nie okazało, że na drugi dzień ujawni się pamięć materiału :boso: i banan wróci :)
A tak na poważnie to jakieś jajco jak na Roco. Epidemia bubli jakaś. W każdym bądź razie kontrola jakości szwankuje.

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Żeby się nie okazało, że na drugi dzień ujawni się pamięć materiału :boso: i banan wróci :)
A tak na poważnie to jakieś jajco jak na Roco. Epidemia bubli jakaś. W każdym bądź razie kontrola jakości szwankuje.
Tak, to prawda... istnieje takie prawdopodobieństwo. Pozotaje to po prostu obserwować. Starałem się jednak ten efekt "pamięci" w miarę możliwości eliminować. Po każdym nagrzaniu dociskałem wagon przez ok 4-5 min w trakcie stygnięcia jednak lżej niż w trakcie grzania. W teorii powinno pomóc. No cóż Panowie, zobaczymy co będzie. Myślę, że jak ma banan powrócić to wróci w przeciągu max tygodnia, wtedy drapnę Wam krótkie info czy coś to dało czy jednak nie. Na razie widzę, że jest ok, oby na dłużej.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
925 79 5
Ciekawe, czy takie buble za niemałe pieniądze trafiają również na rynek niemiecki, czy tylko dla 3 świata, w ich mniemaniu, tłoczą te zabawki z granulatu bo butelkach po płynie do prania?

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 25 1
Też się zdarzają niedoróbki...
W tym wagonie np. trafił mi się egzemplarz z niewydrukowanym jednym z czarnych prostokątów w dużym logo holcima
http://www.roco.cc/en/product/224737-holcim-0-0-0-0-0-003/products.html
Tutaj niespasowany dobrze reflektor stale wypadał:
http://www.roco.cc/en/product/230187-re_3_620-0-0-0-0-0-002002/products.html

No ale wygięty wagon???
A może to nie Roco winne, tylko rodzimy dystrybutor to w jakichś urągających warunkach transportuje/magazynuje co deformuje wagony?

Wojtek`61

Aktywny użytkownik
Reakcje
49 7 3
Cała tajemnica zdeformowanych wagonów tkwi w niedostatecznym chłodzeniu wypraski w formie wtryskowej, detal jest wypychany jeszcze na tyle ciepły, że podczas stygnięcia dochodzi do skurczu tworzywa sztucznego i efekt mamy jak na zdjęciu wyżej zamieszczonym.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Jeśli jestem w stanie przymknąć oko na defekty w postaci skaz czy wad w malowaniu czy braku jakiegoś szczegółu, to taki efekt wygięcia eliminuje wagon całkowicie, bo nie fragment, ale całość nadaje się do śmieci. Zwłaszcza jeśli chodzi o wagony osobowe, bo w składzie takie wyginańce dopiero wyglądają fatalnie. Dlatego nie mam np kuszetek ICC od Acme, bo nigdy prostej nie widziałem, zresztą jest więcej acmowskich wagonów z taką tendencją. W przypadku ww Resa mam poważne obawy, czy wygięcie nie wróci. Dlatego nie kupię. Nie znoszę oczekiwać aż coś się stanie. !

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Tak, to prawda... istnieje takie prawdopodobieństwo. Pozotaje to po prostu obserwować. Starałem się jednak ten efekt "pamięci" w miarę możliwości eliminować. Po każdym nagrzaniu dociskałem wagon przez ok 4-5 min w trakcie stygnięcia jednak lżej niż w trakcie grzania. W teorii powinno pomóc. No cóż Panowie, zobaczymy co będzie. Myślę, że jak ma banan powrócić to wróci w przeciągu max tygodnia, wtedy drapnę Wam krótkie info czy coś to dało czy jednak nie. Na razie widzę, że jest ok, oby na dłużej.
Wrócę Panowie jeszcze do Res-x Roco
Niestety... a słowo stało się ciałem...
"Prostowanie bananów" suszarką do włosów przypomina niestety "zawracanie kijem Wisły".
Efekt wygiecia podgrzewanego wczoraj wagonu zaczyna powoli powracać!
Nie jest to jednak wygięcie jak w sklepowym modelu, ale jednak wczoraj było idealnie a dziś już jest trochę gorzej. Muszę w weekend coś z tym jeszcze pokombinować ale chwilowo... kończą mi się pomysły.
Ehhh. Niech to szlak jasny trafi!!!:mad:

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
No to kasacja zamówienia. Swoją drogą sklepy widząc to powinny reklamować hurtowo takie wagony. Gdyby to robiły, to może już nie byłoby takich bubli jak te platformy, restauracje do BWE (to jest już szczyt) i 120A PIKO...tak, tak, one też.

P

ps

Gość
Efekt wygiecia podgrzewanego wczoraj wagonu zaczyna powoli powracać!
A czy podczas stygnięcia był obciążony w części środkowej - czyli nadany mu "wymuszony" kształt? Ja myślę, że trzeba to było robić ze zdemontowanymi wózkami i na specjalnym oprzyrządowaniu ("w uścisku"). No i może temperatura z tej suszarki była niewystarczająca....
Bardzo dawno temu miałem problem z takim jednym Fleischmann'em i jakoś udało się to poprawić.
Nic Ci nie zostało jak próbować.
Przez moje ręce przeszło kilkanaście modeli wagonów 120A - z żadnym tego typu problemów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 154