• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

aquirlan

Użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
32 0 0
Zawsze za urocze uznawałem narzekanie zbieraczy H0 na to, jak to mało modeli PKP jest w tej skali i olaboga, dramat. Zajrzyjcie do TT.
Zbieram skalę do 1:120, a zamówiłem sobie SP45-204, bo w "mojej" skali i w tej cenie doczekają go może moje wnuki, a i to wątpliwe.
Więcej optymizmu (n)

B

bobby74

Gość
Tillig 76657 dostępny.
Czy taki wagon ociera się o rzeczywistość? Jeżeli było o tym to proszę o wyrozumiałość - nie znalazłem nic na ten temat.

jacusstg

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Modelmania potwierdza 14 dni czas realizacji,moim zdaniem na lata 1960/1970 w sam raz :)a i Niemieckie DR też bywały z nimi łączone

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Tillig 76657 dostępny.
Czy taki wagon ociera się o rzeczywistość? Jeżeli było o tym to proszę o wyrozumiałość - nie znalazłem nic na ten temat.
Tak, wagon jest autentyczny. Model PKP, był już w epokach 4a i 2. Pan Koj stwierdził, że co prawda Tillig chciał go oznakować samodzielnie, ale na szczęście zdążył zrobić korektę i wagon będzie prawidłowy.
Co do zgodności samego modelu z oryginałem można zobaczyć opinie np. na stronie modellbahfrokler.de

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.018 82 5
Nie bardzo rozumiem, co Tillig chciał 'zaoszczędzić' na tym wagonie do relokacji nierogacizny, oznaczając go samodzielnie, skoro już korzystał z dokumentacji PMR.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 6 3
Zapewne kilkadziesiąt ojro. Oszczędności pozorne, ale niektórzy producenci wolą być mądrzejsi, samowystarczalni, fantazyjni i twórczy (nie mając oczywiście pojęcia o oznakowaniu taboru). Lub totalnie udawać głupich i oklejać wagony z ustępami numerami wagonów bez dachu...
Żenujące jest to tym bardziej, że dla producentów wielkoseryjnych koszt zakupu dokumentacji oznakowania to pewnie nie więcej niż promil kosztów związanych w wydaniem danego modelu. Ale jak wspomniałem wyzej, oszczędności są pozorne. Zdecydowanie więcej można stracić niż zyskać...

A propos modeli wagonów towarowych Tilliga - czy wypusty z kilku ostatnich lat to radosna twórczość? Czy oznakowanie było konsultowane? Tyczy się to platofrmy Pdh21, węglarki Wdt, kwasiarki Rnh (wszystko z ep. IIIc).

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Zapewne kilkadziesiąt ojro. Oszczędności pozorne, ale niektórzy producenci wolą być mądrzejsi, samowystarczalni, fantazyjni i twórczy (nie mając oczywiście pojęcia o oznakowaniu taboru). Lub totalnie udawać głupich i oklejać wagony z ustępami numerami wagonów bez dachu...
Żenujące jest to tym bardziej, że dla producentów wielkoseryjnych koszt zakupu dokumentacji oznakowania to pewnie nie więcej niż promil kosztów związanych w wydaniem danego modelu. Ale jak wspomniałem wyzej, oszczędności są pozorne. Zdecydowanie więcej można stracić niż zyskać...

A propos modeli wagonów towarowych Tilliga - czy wypusty z kilku ostatnich lat to radosna twórczość? Czy oznakowanie było konsultowane? Tyczy się to platofrmy Pdh21, węglarki Wdt, kwasiarki Rnh (wszystko z ep. IIIc).
Tak oszczędności po byku. Ale co się dziwić firmie, która np w TT, ma 3-osiowego boczniaka 3 klasy i żeby było kolorowiej wypuszcza go jeszcze w malowaniu 1/2 klasy oraz 4 klasy. Widać siedzą tam wciąż bardzo "tfurczy" menagerowie. A 'głupi lud' kupuje.
Wagony via AMC są na pewno opracowane przez PMR. Pdh21 i Wdt są w 100% prawidłowe. Kd Tillig zrobił sam, ale poprawnie, widać wg jakiegoś dobrego zdjęcia. Kwasiarka też jest samodzielna, ale jej zgodności nirae znam.
W TT Tillig pozmieniał numery wagonów z setu, korzystając ze wcześniejszych opracowań. Pewnie to samo chce zrobić w tym roku, tyle, że teraz wzorem mogą być głównie modele H0 Roco.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.693 611 30
Jeżeli wersja papierowa jest dostępna w sprzedaży wysyłkowej i w sklepach, to trudno oczekiwać, by był legalnie dostępny jako pdf w sieci. Za jakiś czas pewnie tak, ale nie teraz.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 35
Tabor 188
Tabor 18
Tabor 209