• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.670 520 30
A skąd wiadomo, że to ESU?

W opisie modelu ET41 wyraźnie jest podane, że jeden człon ma napęd, a drugi nie. Jednak odbiór prądu odbywa się wszystkimi osiami obu członów, a połączenie między nimi jest wykonane z użyciem sprzęgu przewodzącego prąd. Według producenta, silnik jest 5-biegunowy.

I jeszcze jedno: w nowościach na 2015 pokazano kilka wersji SM42, jednak nie PKP. Cena 109,99 euro.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.750 15 0
No i ESU ma trochę tańsze dekodery od Zimo z tego co w innym wątku kolega karol_mar podkreślił (o ok. 30 zł).
Więc sam zastanawiam się nad kupnem dekodera ESU do następnego modelu od Piko.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.670 520 30
Ale ja pytałem o dekoder, o którym Karol stwierdził, że jest ESU. Ogólnie to ja się cieszę, bo cenię ESU znacznie bardziej, niż ZIMO.

D

Docteur

Gość
Wiadomo stąd, że wszystkie dekodery dźwiękowe ze złączem PluX oferowane przez PIKO od września 2013 roku są produkcji ESU. Niestety nie ma róży bez kolców, stąd brak możliwości zmiany projektu dźwiękowego zapisanego w pamięci dekodera, nawet przy użyciu ESU LokProgrammera.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ale ja pytałem o dekoder, o którym Karol stwierdził, że jest ESU. Ogólnie to ja się cieszę, bo cenię ESU znacznie bardziej, niż ZIMO.
Bo widzę na zdjęciu, że to LS4
[DOUBLEPOST=1419938455][/DOUBLEPOST]
I jeszcze jedno: w nowościach na 2015 pokazano kilka wersji SM42, jednak nie PKP. Cena 109,99 euro.
Pewnie te, które się słabiej sprzedają, trafią do sprzedaży ogólnej.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Piko, chyba nawiązało szerszą współpracę z ESU, zobaczcie nowe sterowania od PIKO. Chyba Roco zaczyna mieć z nimi problem.... Zimo to jest dobra firma tylko ma jeden ogromny problem - "są to mistrzowie rzeczy niedokończonych". ESU zaś ma sprzęt i oprogramowanie z innej półki. A teraz PIKO będzie miało sterowanie cyfrowe bazujące na ESU Ecos... brawo!

http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=19157
http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=19156
Wygląda na to, że trzeba będzie przestać narzekać na sterowanie firmowane przez Piko.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.750 15 0
Hmmm zaciekawiło mnie to sterowanie.
Pilot będzie podłączany przez microUSB z tego co widzę.
Może będzie też większe wsparcie, bo to co oferuje z21 po 2 latach od premiery jest żałosne jeśli chodzi o aplikację.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnio edytowane:

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
W tym roku przecież się ukazał w serii Hobby. Piko 97910 z udziwnioną Oi2 z dwoma wagonami. Od kilku dni zasuwa u mnie wokół choinki. Nie mogę jej puścić na maksymalnych obrotach, bo siła odśrodkowa wyrzuca ją z torów :D

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Wiadomo stąd, że wszystkie dekodery dźwiękowe ze złączem PluX oferowane przez PIKO od września 2013 roku są produkcji ESU. Niestety nie ma róży bez kolców, stąd brak możliwości zmiany projektu dźwiękowego zapisanego w pamięci dekodera, nawet przy użyciu ESU LokProgrammera.
Ciekawe jakie to będą dźwięki, czy może ESU wykorzysta to, co nagrywali w Poznaniu, czy coś zupełnie innego?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 68
Tabor 10
Tabor 20
Tabor 18
Tabor 151