• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

DBahn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W związku z moim zainteresowaniem epoką 5 zauważyłem iż po zapowiadanych przez Rivarossi wagonach 23k firma Roco planuje wydać wagony Es-x oraz Eos-x nr kat. 67097. Moje krótkie śledztwo spowodowało u mnie kilka wątpliwości. W związku z nimi bardzo proszę szanowne grono o udzielenie mi kilku informacji na temat tych wagonów i ich modeli.
1. Czy wagony z zapowiadanego setu są nowymi formami czy stanowią formy przejęte przez Roco od Klein Modellbahn? A jeśli tak to czy ma to dotyczyć obu wagonów, bo jeden z nich to Eos-x którego się nie doszukalem w wypustach tych firm.
2. Jaki jest poziom realizmu wykonania tychże modeli?
3. Czy są to wagony produkcji polskiej czy wagony te zostały zakupione przez PKP a jeśli tak to od kogo?
Z góry serdecznie dziękuję za udzielenie mi informacji na postawione pytania.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.839 37 1
to mają być modele wagonów typu 9W (seria Es-x bez pomostu hamulcowego, a Eos-x z pomostem hamulcowym) w oryginalne produkowanym przez Pafawag Wrocław dla PKP w latach 1960-1967 w ogromniej ilości ponad 28 tys sztuk. Konstrukcja tego wagonu produkowana przez Pafawag była polską wersją ujednoliconej konstrukcji UIC również produkowanej prawie we wszystkich krajach Europy. Polska wersja różniła się np. od niemieckiej rodzajem hamulca, ale gabarytowo i wizualnie były bardzo podobne. Dlatego też model tego wagonu firmy Roco jak równieź ex Klein w dużej mierze odpowiada w sumie polskiej wersji węglarki tego ujednoliconego typu europejskiego.

DBahn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję. Zatem weglarki te stanowią modele niemieckich wagonów lecz łudząco podobnych do tych produkowanych w Polsce. Dobrze rozumiem? Czyli warto je kupić tak?
A ktoś dysponuje zdjęciami tych niemieckich wagonów?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Dziękuję. Zatem weglarki te stanowią modele niemieckich wagonów lecz łudząco podobnych do tych produkowanych w Polsce. Dobrze rozumiem? Czyli warto je kupić tak?
A ktoś dysponuje zdjęciami tych niemieckich wagonów?
Nie ! To nie jest tak.
Polskie wagony typu 9W nie są "łudząco podobne" do niemieckich wagonów. To są p porostu wagony tego samego standardu UIC, produkowane w kilku krajach Europy, w tym również (a może przede wszystkim, biorąc pod uwagę ilość zbudowanych wagonów ! ) w Polsce.
Są to węglarki konstrukcji ujednoliconej UIC, dlatego też nie rozumiem dlaczego miałyby być to wagony "niemieckie" łudząco podobne do wagonów polskich.
Równie dobrze możnabyłoby powiedzieć, że modele Roco wagonów tego typu DB, są "łudząco podobne" do wagonów polskiego typu 9W (i są "przemalowankami").
Ale my (niestety) tak nigdy nie powiemy, bo to już jest kwestia naszych narodowych kompleksów...

DBahn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję Panie Krzysztofie za ten post. Jestem jeszcze bardziej utwierdzony w przekonaniu że dobrze zrobiłem zamawiając te wagony. Natomiast z tymi kompleksami to nie tak. Napisałem w ten sposób gdyż nie miałem wcześniej wiedzy którą dzięki Panu nabyłem. Jak wiadomo bowiem firmy pokroju Tillig i Roco nie tworzą specjalnie form taboru PKP a ich wypusty taboru w naszych barwach wynikają głównie z podobieństwa lub wręcz "identycznosci" wagonów które robią do wagonów poruszających się po terenie Polski. Stąd ja na wstępie wiem że nie dostaje od tych firm wagonów polskich lecz niemieckie lub austriackie ale np. zakupione przez PKP lub dla naszego narodowego do niedawna przewoźnika wyprodukowane.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 52
Tabor 18
Tabor 297