• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
A jak to jest z F2? To jest klawisz którym przeważnie obsługuje się Rp1 w lokomotywach i ma taki status "chwilowy" tzn. po wciśnięciu innych F-ek (F1, F3, itd...) mój pilot/manipulator/MM wie że ten klawisz jest wciśnięty. F2 jest "wciśnięty" tak długo jak jest... wciśnięty. Chodzi mi o to że wszystkie inne klawisze funkcyjne mają taki sam sposób działania jak Caps Lock na klawiaturze a F2 ma sposób działania jak klawisz Shift. Czy to tylko zależy od dekodera w wagonach?

Przepraszam że moje pytanie obnaża niewiedzę na ten temat ale bardzo mnie to nurtuje od momentu przeczytania powyższych postów.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
561 6 3
Na dwoje babka wróżyła. Mimo tego, że w zapowiedziach Brawy są numery i wizualizacje wagonów 2/3 klasy, to jednak opisują wagony jako typ C4, czyli 3 klasy. I na zdrowy rozsądek powinni wypuścić wagony 3 klasy, bo łamańce, które zrobił już Parowozik, będą samobójstwem.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
Na dwoje babka wróżyła. Mimo tego, że w zapowiedziach Brawy są numery i wizualizacje wagonów 2/3 klasy, to jednak opisują wagony jako typ C4, czyli 3 klasy. I na zdrowy rozsądek powinni wypuścić wagony 3 klasy, bo łamańce, które zrobił już Parowozik, będą samobójstwem.
No i mamy zagwozdkę ,wypada widzę skleić oba oświetlenia na wszelki słuczaj.
Trochę to mało rozsądne powielać numery Parowozika Irka, szczególnie w tej cenie modelu.Nie widzę w tym logiki handlowej.
Liczę ,że Brawa nas mile zaskoczy, a wiem , że to czytają.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
42 0 0
A nie jest tak, że Parowozik pewnej partii już pomalowanej i oznakowanej, nie odebrał? Może po prostu Brawa puszcza na rynek to co już dawno zostało wykonane i nie zostało odebrane przez zamawiającego. Dlatego numery się powtarzają bo to ta sama partia.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.076 201 22
A nie było tak, że Parowozik zamawiał gołe wagony i oznakowywał je we własnym zakresie?

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
A nie jest tak, że Parowozik pewnej partii już pomalowanej i oznakowanej, nie odebrał? Może po prostu Brawa puszcza na rynek to co już dawno zostało wykonane i nie zostało odebrane przez zamawiającego. Dlatego numery się powtarzają bo to ta sama partia.
Chyba nie, bo Parowozik wydał trzy wagony pod jednym numerem katalogowym 45313 z kropkami w trzech różnych kolorach

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.145 657 30
A jak to jest z F2? To jest klawisz którym przeważnie obsługuje się Rp1 w lokomotywach i ma taki status "chwilowy" tzn. po wciśnięciu innych F-ek (F1, F3, itd...) mój pilot/manipulator/MM wie że ten klawisz jest wciśnięty. F2 jest "wciśnięty" tak długo jak jest... wciśnięty. Chodzi mi o to że wszystkie inne klawisze funkcyjne mają taki sam sposób działania jak Caps Lock na klawiaturze a F2 ma sposób działania jak klawisz Shift. Czy to tylko zależy od dekodera w wagonach?
To zależy od dekodera lub centralki, ale MM nie ma takiej opcji o ile pamiętam.
MM nie ma opcji "Caps Lock" i wszystkie klawisze działają tak samo: raz nacisnąć i puścić - włączenie funkcji (przytrzymanie klawisza palcem niczego nie daje), drugi raz - wyłączenie funkcji. Wydaje mi się, że to, czy po włączeniu funkcji działa ona chwilowo, czy tak długo, aż się jej nie wyłączy, zależy od zaprogramowania dekodera. Ja mam kilka lokomotyw z takimi samymi dekoderami i w jednych naciśnięcie F2 włącza gwizdawkę na stałe, dopóki jej nie wyłączę naciskając ponownie, w innych modelach jest to tylko krótkie gwizdnięcie.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
646 7 0
Dziękuję za opis.
Nieźle, osiem F-ek. W zasadzie funkcje F5-F8 nic nie wnoszą, skoro to samo można zrobić F1-F4.
FREDI nie ma zbyt dużo dostępnych F-ek, a ten dekoder zajmuje wszystkie...
Myślałem, że są tam jakieś opcje specjalne np. przygaszanie części przedziałów itp.
Czy jest możliwość przemapowania wyjść? Czy można regulować jasność?
Mapowanie standardowe - takie jak na stronie PACO :)
Jak się będzie chciało to wałdują nowy soft i będzie regulacja jasności dla wszystkich czterech wyjść (nie mylić z PWM - tego 12F629 nie posiada)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.076 201 22
W Prodigy Advance 2 klawisz F2 działa inaczej niż pozostałe i nie da się go załączyć na stałe, bo działa tylko gdy jest wciskany.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
71 1 0
Ja mam kilka lokomotyw z takimi samymi dekoderami i w jednych naciśnięcie F2 włącza gwizdawkę na stałe, dopóki jej nie wyłączę naciskając ponownie, w innych modelach jest to tylko krótkie gwizdnięcie.
To akurat zależy od tego, czy dźwięk w dekoderze jest zapętlony, czy odtwarzany tylko raz.

Chodziło o to, że w niektórych sterownikach (np tak jest w aplikacji od Z21), można niektóre klawisze funkcyjne ustawić jako chwilowe, po ichh włączeniu są one po chwili samoistnie zwalniane. Czyli w taki sposób jak Cocu pisze o F2 w PA.
W MM każdy klawisz funkcyjny jest załączony tak długo, aż się go nie wyłączy poprzez ponowne naciśnięcie.

Były też jeszcze inne rozwiązania, w ESU Loksound v2 było tak, że niektóre dźwięki były odtwarzane zarówno przy załączaniu funkcji jak i jest zwalnianiu, w ten sposób nawet na MM było wrażenie chwilowego zadziałania klawisza funkcyjnego. Być może nadaj można tak ustawić poszczególne dźwięki w dekoderach, ale tego nie sprawdzałem.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
213 3 0
W Prodigy Advance 2 klawisz F2 działa inaczej niż pozostałe i nie da się go załączyć na stałe, bo działa tylko gdy jest wciskany.
W każdym amerykańskim systemie F2 jest funkcją chwilową. O ile reszta funkcji przypisanych w dekoderze jest różna dla każdego producenta, o tyle F1 (Bell) i F2 (Horn) pozostają niezmienne.
W PA nie można tego zmienić ale w Digitrax można zmienić sposób działania ze standardowego chwilowego na on/off.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
No i mamy zagwozdkę ,wypada widzę skleić oba oświetlenia na wszelki słuczaj.
Trochę to mało rozsądne powielać numery Parowozika Irka, szczególnie w tej cenie modelu.Nie widzę w tym logiki handlowej.
Liczę ,że Brawa nas mile zaskoczy, a wiem , że to czytają.
Logika jest prosta. sprzedają to co maja na stanie magazynów. Czyli to to zamówił Parowozik i niestety nie odebrał, wiec innych numerów nie będzie. I może lepiej, bo jeszcze by były z sufitu.
Tylko faktycznie nie jest do końca jasne, czy to będzie klasa 2-3 jak na obrazkach, czy 3 klasa jak może wskazywać adnotacja typu C4.
Musisz koniecznie do nich napisać by to wyjaśnić.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
może się mylę ,może ,ale pamiętam ,ze w Brawie klasa 2/3 była opisywana bez numerów inwentarzowych i przydziałów i dat ,te zaś nanosił Ireneuszek,
to jeśli się nie mylę, mogą brawulce nanieść inne prawdziwe numery , może i tak tez będzie

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.464 32 10
może się mylę ,może ,ale pamiętam ,ze w Brawie klasa 2/3 była opisywana bez numerów inwentarzowych i przydziałów i dat ,te zaś nanosił Ireneuszek,
to jeśli się nie mylę, mogą brawulce nanieść inne prawdziwe numery , może i tak tez będzie
Nie mylisz się Januszku, wizja lokalna potwierdza elegancki tampodruk Brawy i ciapki Parowozika:

012269.JPG

Brawa zapowiedziła już jednak te same numerki w katalogu, i możliwym wytłumaczeniem jest być sytuacja, że innych...być nie może.
Gdzieś to już dawno było wałkowane, ale te wagony tak się Niemcom spodobały, że PKP po wojnie zostało bardzo bardzo niewiele z nich.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
W MM każdy klawisz funkcyjny jest załączony tak długo, aż się go nie wyłączy poprzez ponowne naciśnięcie.
A nie masz przypadkiem wyboru w opcjach, że wszystkie klawisze mogą działać tak jak opisałeś lub krótkie naciśnięcie powoduje taki sam efekt, a odrobinę dłuższe przytrzymanie włącza funkcję na czas naciśnięcia przycisku?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 17
Tabor 394
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 297