• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Dziwi mnie niemal systemowe pomijanie możliwości produkcji modeli lokomotyw EP05. Były to przecież kultowe maszyny na PKP, a wygląda na to, że wszyscy już o nich zapomnieli. Dziwi to jeszcze bardziej, gdy weźmie się pod uwagę "wyścig" dwóch producentów o produkcję modelu EU07.

Przez tyle lat byliśmy pomijani przez wszystkich liczących się graczy na rynku produkcji modeli lokomotyw, aż tu nagle w jednym czasie dwóch producentów upatrzyło sobie akurat jeden typ (serię) lokomotyw. Nie mówię że się nie cieszę, bo też z utęsknieniem czekam na polskiego elektryka, ale wydaje mi się to nieco dziecinne biorąc pod uwagę potencjalne możliwości sprzedażowe modeli EP05.
Jak wiadomo jest (był) to lok czeski, który miał (być może jeszcze ma) swój odpowiednik na kolejach - kiedyś ĆSD, a później ĆD i ŻSR - seria 141. Nie jestem pewien, ale coś mi świta, że bliźniacze maszyny można spotkać także na kolejach bułgarskich.
Jak więc widać potencjalny rynek zbytu modeli EP05 i pochodnych byłby znacznie większy niż dla modeli EU07, a już tym bardziej dla siódemek produkowanych równolegle przez dwóch producentów.
Może ktoś z polskich producentów / dystrybutorów wziąłby to pod uwagę planując swoje działania na przyszłość. Myślę że korzyść byłaby dla wszystkich.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Racja jest w tym co piszesz o EP05.
Jednak to iż na raz dwóch producentów chce zrobić EU07 nie jest nawet szczególnie dziwne, jak się nad tym zastanowić dobrze. Po sukcesie SM42 Piko niektórzy przemyśleli czym teraz wejść na rynek, by także odnieść sukces. Wybrany model musiał spełniać wiele cech gwarantujących sukces. Wiadomo było że po SM42 tylko EU07 to spełnia. Ogrom egzemplarzy na PKP i obecnie u prywaciarzy, występowanie w kilku epokach i w całym kraju, powszechnie znana, a do tego przy odpowiednio zaprojektowanej produkcji można robić i resztę "rodzinki" maszyn pochodnych. EP05 przy EU07 jest gorszym kandydatem. Producenci rzucili się więc na EU07, przez co okazało się że aż dwóch to opracowuje, a żaden się wycofać nie może już z różnych względów. A byli i inni co rozpatrywali, ale jak zobaczyli co się dzieje to się nie cisnęli na trzeciego.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
coś mi świta, że bliźniacze maszyny można spotkać także na kolejach bułgarskich.
Akurat w Bułgarii jest zasilanie 25kV AC a więc chodzi o inne lokomotywy Skody, podobne zewnętrznie do czeskiej serii 130 ale na prąd zmienny. Do Bułgarii z Czechosłowacji dostarczano też odpowiedniki tzw. "laminatek".

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 0 0
Ostatnio edytowane:

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Błąd, wszystkie wagony będą 2/3 klasy. A te wagony u "Parowozika" miały cenę podobną, a było to już kilka lat temu. Tak więc uwzględniając inflację to potaniały:)

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Bardzo fajnie że będą te Sgmrss-y od A.C.M.E. Kupi się dwa i zrobi się fajny skład z dwoma tymi co już były wcześniej :) A że pojawiają się plotki o bykach to już by w ogóle było fajnie!

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.894 260 31
PANY ,SPRECYZUJCIE KLASY SZCZUPAKÓW ,BO NIE WIEM JAK USTAWIĆ MONTAŻ LISTEW OŚWIETLENIOWYCH
PRZYPOMNĘ :

1 sterowane dekoderem,możliwość różnej konfiguracji oświetlenia , przedziały ,korytarz,w-c,
2.super szybki montaż , ok.1 min,
3.rozmieszczenie lamp zgodzie z dokumentacją wagonu
4.lakierowane listwy w kolorze zbliżonym do wnętrza wagonu
5.kondensator podtrzymania
6.kształt listwy wykrojony pod obrys dachu
7.bajka ,jedyny taki na rynku

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
PANY ,SPRECYZUJCIE KLASY SZCZUPAKÓW ,BO NIE WIEM JAK USTAWIĆ MONTAŻ LISTEW OŚWIETLENIOWYCH
PRZYPOMNĘ :

1 sterowane dekoderem,możliwość różnej konfiguracji oświetlenia , przedziały ,korytarz,w-c,
2.super szybki montaż , ok.1 min,
3.rozmieszczenie lamp zgodzie z dokumentacją wagonu
4.lakierowane listwy w kolorze zbliżonym do wnętrza wagonu
5.kondensator podtrzymania
6.kształt listwy wykrojony pod obrys dachu
7.bajka ,jedyny taki na rynku
Mam, używam, polecam. Warto dodać, iż jest 7 wariantów oświetlenia od F1 do F7.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.749 15 0
Żeby to było jak w realu, to w tych wagonach światła w przedsionkach, kiblach i korytarzu zapalało się jednym przełącznikiem :)
I nie było żadnych tam... "konfiguracji" :p Albo świeciły wszystkie albo nie. Pomijam przepaloną lampkę ;)
Drugim przełącznikiem zapalało się światła we wszystkich przedziałach, najwyżej pasażer sam sobie gdzieś tam zgasił lub przyciemnił lampę.

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
Możesz opisać dokładniej te warianty oświetlenia?
Mogę :)
F1 - część przedziałów (1)
F2 - pozostałe przedziały (2)
F3 - korytarz
F4 - WC
F5 - przedziały wszystkie
F6 - przedziały + WC
F7 - część przedziałów (1) + WC + korytarz
F8 - przedziały + WC + korytarz

ps.
znalazłem tez F8 w spisie funckji :))

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.894 260 31
CZY KLEIĆ 2/3KLASĘ CZY DOŁOŻYĆ 3 Klasę

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
364 0 0
Mogę :)
F1 - część przedziałów (1)
F2 - pozostałe przedziały (2)
F3 - korytarz
F4 - WC
F5 - przedziały wszystkie
F6 - przedziały + WC
F7 - część przedziałów (1) + WC + korytarz
F8 - przedziały + WC + korytarz

ps.
znalazłem tez F8 w spisie funckji :))
Dziękuję za opis.
Nieźle, osiem F-ek. W zasadzie funkcje F5-F8 nic nie wnoszą, skoro to samo można zrobić F1-F4.
FREDI nie ma zbyt dużo dostępnych F-ek, a ten dekoder zajmuje wszystkie...
Myślałem, że są tam jakieś opcje specjalne np. przygaszanie części przedziałów itp.
Czy jest możliwość przemapowania wyjść? Czy można regulować jasność?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 205
Tabor 18
Tabor 297