• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Kto ich tam wie, co im po głowach chodzi. Odpuścili PKP i to jest w sumie smutne trochę. Dziś BR52 lepiej, czy gorzej poprzerabiane na Ty 2/42 prawdopodobnie wielu z nas już ma, czy to z Roco, czy to z Gutzolda, czy to z Liliputa jeszcze, jedne lepsze, drugie gorsze. Oczywiście, gdyby Ty2 wyszedł, pewnie też byśmy kupili, choć ja sam np odpuściłem Ty5, mając BR50 "spolszczoną" na miarę swoich możliwości, to samo z Ty4, mając BR44 "spolszczoną", wziąłem chętnie Oi2 był to model nowy w porównaniu z Fleischmanowską BR24, to samo z OKl2. A skoro Oi2 był tak spektakularną porażką... Oznacza, że nasz rynek nawet w porównaniu do Czech nie wydaje się producentowi atrakcyjny. Dziwne.
Ty2 narazie nie ma, ale będzie S160 i daje to szansę na kolejnego loka do przeróbek, aby mieć nowy numerek - Tr201/Tr203 w stajni ;)

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Oznacza, że nasz rynek nawet w porównaniu do Czech nie wydaje się producentowi atrakcyjny.
Mnie to akurat nie dziwi biorąc pod uwagę, że Polska jest krajem o znacznie niższej kulturze technicznej, niż Czechy. Zainteresowanie modelarstwem i transportem (poza indywidualnym samochodowym) jest w społeczeństwie znikome, podobnie jak powszechna wiedza na te tematy. Osób zainteresowanych kolejnictwem jest garstka, ponieważ kolej w społecznej świadomości jest "be" w przeciwieństwie do specyficznego kultu "świętej fury" mającego swoje odzwierciedlenie w statystykach wypadków drogowych.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.057 114 11
Panowie, jakkolwiek przyszłość narodu sprawa najważniejszą, ale przerzućcie prosze te rozmowy na boczny tor, bo to coraz mniej ma wspólnego z tematem wątku;)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 52 2
Ty2 na PKP jeździło wliczając Ty42 trzy razy więcej i wydawało się że ten model na bazie rocowskiej 52 to tylko kwestia czasu...ile minęło czasu od premiery rocowskiej Br52? Cztery? Pięć? A Ty2 od Roco ani widu ani slychu poza plotkami że coś tam może na jesień...
Bardzo dobrze, że Roco się wstrzymało, model bazowy przeszedł niedawno lifting. Ma nowe metalowe koła i co ważniejsze, dużo lepiej wykonane wiązary. Moim prywatnym zdaniem Ty2 to tylko kwestia czasu.

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Przegladam wlasnie katalog ROCO na 2014. Pojawila sie zapowiedz USTC S160 czyli moze do konwersji na Tr201 lub Tr203...

Z polskiego taboru to widze
- PTK Rybnik (ktory mial juz kiedys byc),
- wagon sypialny typu Y
- weglarki dwuosiowe (zestaw dwoch)
- zestaw trzech wagonow PTK Rybnik
- wagon teleskopowy
- zestaw trzech talbotow PKP Cargo
- weglarka PTK Rybnik
Dzisiaj na stronie pojawiły się daty ukazań: sypialnego - 18 tydz., set węglarek - 49 tydz., węglarka PTK (fota to chyba jakaś taka nie ten teges o_O ) i teleskopowy - 30 tydz.

Reakcje
45 1 5
Dzisiaj na stronie pojawiły się daty ukazań: sypialnego - 18 tydz., set węglarek - 49 tydz., węglarka PTK (fota to chyba jakaś taka nie ten teges o_O ) i teleskopowy - 30 tydz.
Ostatni raz jak tak liczyłem w tygodniach... to mi się dziecko urodziło! A tak na poważnie to te tygodnie to mogli już napisać że 49 tydzień to przed samą gwiazdką itd. W sumie dobrze. Wydatków mi się namnożyło i to że te węglareczki będą w grudniu to mnie bardzo cieszy.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.790 15 0
WIKTOIM, ale ja sobie z tym:
Apropo Chrobrego to odstałem dzisiaj info od przedstawiciela, jest spodziewany najprawdopodobniej "jeszcze" w pierszej połowie roku więc w styczniu się go raczej nie spodziewajmy...
Czyli jak dobrze pójdzie to czerwiec lub wrzesień. Ewentualnie grudzień :p
...tylko żartowałem :mad:
Bez jaj, gdzie to wyczytałeś?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.790 15 0
No zobaczymy.
Liczyłem na ACME w tym roku, bo EU07 cisza.
Gdyby nie SK Model i Robo to byłoby nudny rok, aczkolwiek mnie ryflaki (oprócz KD) mało interesują :-(

Reakcje
45 1 5
O! I BWE też na grudzień przesunięty. Kurcze - zamówiłem zestawy ponad rok temu i po dwóch latach może je dostanę w łapki :) Husarz już czeka i kółeczkami przebiera... Aż napisałem dzisiaj do sklepu żeby o moim zamówieniu nie zapomnieli :p No nic - mało się dzieje w kwestii modeli? TO MAKIETE ROBIĆ!!! :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 297