• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2023

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
653 5 2
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi dlaczego laminatka CD nie ma podestów tak jak powinna mieć na zdjęciu i to pomimo, że Piko ma taką formę? :cry:
Kolejna rzecz, na którą tyle czekałem i ktoś schrzanił :ostrozny:
W tym roku jestem już na minusie z zakupami: SU46-043, 2x Uacs ŻSR i teraz 240.139-6 :confused:

Zobacz załącznik 985695 Zobacz załącznik 985696
A te otwory pod stopniami to nie do montażu dodatkowego elementu?
Dodatkowo w modelu są owiewki przy drzwiach, których w oryginale nie było - i tu tez PIKO ma odpowiednią formę …. Ten sam element jest błędnie odwzorowany w pierwszej wydanej laminatce CD Cargo w niebieskim malowaniu.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
No to słowacka laminatka wzorem czeskiej też jest źle zrobiona :ROFL:
Właściwie to nie wiem po co są dwie formy i zdjęcia skoro można mieć wszystko i wszystko zepsuć :ROFL:
A tak na poważnie, WIELKA SZKODA :cry:
uy,jhfuiy.jpg

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Ja znalazłem i umieściłem powyżej - specjalnie dla uspokojenia nerwów Kolegi :cool:
… że Kolega nie czyta wpisów dotyczących interesującego go tematu :niepewny:
Nie do końca rozumiem...
Wrzucasz zdjęcie lokomotywy 240.094 w kontrze do modelu 240.139 :confused:
Jak się ma jedną formę, to można zrobić właśnie 240.094, ale jak się ma dwie formy, to dlaczego korzysta się z niewłaściwej? :niepewny:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
235 52 2
Witam,
zakupiłem wagon kolei czeskich PIKO 58560.
Moją uwagę zwrócił sposób pakowania, inny niż ten, z którym miałem do czynienia w przypadku modeli ICC ( tu porównanie do PIKO 97604-3 )
Dodatkowy woreczek z częściami do montażu i inaczej wykonana wypraska.
Co do woreczka z częściami to stopnie nie są zamontowane w wagonie ( wagon CD ) ale jest ich 6, są węże, przewody i imitacje sprzęgów śrubowych oraz tablice kierunkowe - 2szt. W wagonie ICC nie ma nic. Załączam fotki różnic. Wypraska z czarną pianką to wagon CD.
piko3.jpg
piko.png
piko2.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Witam,
zakupiłem wagon kolei czeskich PIKO 58560.
Moją uwagę zwrócił sposób pakowania, inny niż ten, z którym miałem do czynienia w przypadku modeli ICC ( tu porównanie do PIKO 97604-3 )
No i jaką masz teorię ? No bo chyba nie sądzisz, że to przypadek.... ? :obcy:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
235 52 2
Nie będę snuł teorii, nawet spiskowych. :cool:
Podzieliłem się moim spostrzeżeniem. Chociaż w głowie siedzi pytanie czy zmienił się standard czy są dwa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.330 504 30
Co do woreczka z częściami to stopnie nie są zamontowane w wagonie ( wagon CD ) ale jest ich 6, są węże, przewody i imitacje sprzęgów śrubowych oraz tablice kierunkowe - 2szt. W wagonie ICC nie ma nic. Załączam fotki różnic.
No i co z tego? Zupełnie inny model, nowe opracowanie, podczas gdy nasze Y to konstrukcja sprzed ładnych paru lat. Porównajcie sobie standard wykonania modelu EU07 choćby z SU46, a jeszcze lepiej z SM31, żeby zostać w modelach PKP - też są różnice. Każde nowe opracowanie jest lepsze od starszego, po co robić sensację i szukać na siłę spisku, że modele polskich wagonów są z założenie gorsze od innych.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
235 52 2
Nigdzie nie napisałem o spisku, podałem jakie opakowania porównałem. Myślałem, że forum jest właśnie od tego. Między innymi, od tego.
@DieselPower no tak, jak się ma dwa wagony to masz rację. A Ty od ilu zaczynałeś? od razu od 5,, 10 czy 20 modeli. Przepraszam ale przytyk z Twojej strony jest żenująco słaby. Wielki PAN o_O.
Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.715 15 0
Forma tych modeli wagonów Y/B od Piko pasuje do malowania PKP?
Bo szczerze, to przegapiłem jakoś informację o wydaniu takich wagonów, a wyglądają co najmniej bardzo dobrze i trochę dziwne, że nie zrobili polskiego malowania.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Piko wypuściło nową serię wagonów Y, tym razem w malowaniu kolei CD. Jest 2. kl., 1. kl. i 1/2 kl.
A swoją drogą nie wiem po jakiego grzyba dodano węże hamulcowe...

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.601 64 3
Forma tych modeli wagonów Y/B od Piko pasuje do malowania PKP?
Bo szczerze, to przegapiłem jakoś informację o wydaniu takich wagonów, a wyglądają co najmniej bardzo dobrze i trochę dziwne, że nie zrobili polskiego malowania.
Akurat Piko opracowało wcześniejszą odmianę tych wagonów i jest to typ Y nie YB. ČSD takie wagony zakupiły, PKP bodajże tylko sypialne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187