• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2023

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.332 504 30
Akurat Piko opracowało wcześniejszą odmianę tych wagonów i jest to typ Y nie YB. ČSD takie wagony zakupiły, PKP bodajże tylko sypialne.
jest szansa na jeszcze kolejny wagon w PKPowskim malowaniu!
Koledzy, o czy Wy właściwie mówicie? Wagony z miejscami do siedzenia 2 klasy standardu Y wg UIC produkcji NRD można umownie podzielić na dwie grupy: pierwsze budowane chyba głównie w Görlitz i późniejsze, nieco zmodyfikowane, budowane w Bautzen. Te drugie, dla odróżnienia, nazwano Y/B lub YB (od Bautzen). Natomiast wagony sypialne, wprawdzie oparte o konstrukcję wagonów typu B i Y/B, formalnie tak określane być nie powinny. PKP kupowały wagony sypialne zarówno z wytwórni w Görlitz (pierwsze dostawy), jak i z Bautzen. Nie wiem, które i na ile zbliżone są konstrukcją do wagonów Y z pierwszej serii, a które do wagonów nazywanych Y/B z drugiej serii. Piko pokazało do tej pory chyba tylko jeden model wagonu sypialnego tego typu (poza wagonami dla SŻD), w malowaniu DR MItropa, ale nie wiem, czy ten wagon odpowiada któremuś z typów budowanych dla PKP Wars. Byłoby fajnie, gdyby Piko pokusiło się na adaptację tego modelu do wersji PKP Wars, o ile ten model odpowiada którejś z serii wagonów WLAB budowanych dla Polski, ale czy tak się stanie, dopiero czas pokaże.

PS. Co kolega @TheArturro ma na myśli pisząc o "ichnim 110A"? Pomijam tu fakt pomylenia wagonu sypialnego z kuszetką.

TheArturro

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 2 0
[...]
PS. Co kolega @TheArturro ma na myśli pisząc o "ichnim 110A"? Pomijam tu fakt pomylenia wagonu sypialnego z kuszetką.
1. "Ichni" w sensie produkcji Piko, konkretnie model 97606 - jak mnie kolega @Kamilb poprawił, kuszetka 110Aa w malowaniu PKP Intercity.
1689062264625.png

2. Tak, oczywiście 110Aa to kuszetka a nie sypialny, już się wyżej poprawiłem. Zastosowałem skrót myślowy od "wagonu gdzie się śpi". Kolejnym razem będę precyzyjniejszy :).

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.983 121 1
Interesujące podejście do wydawania modeli zastosowane przez firmę Amintiri Feroviare/ACME.
Pierwszy model to lokomotywa 86 019-7 DB Cargo Bulgaria w wersji kompletnej (AF10053).

locomotiva-electrica-EA3000-AF-10053.jpg

AF10053A.jpg AF10053B.jpg AF10053C.jpg

Drugi model, 86 018 DB Cargo Bulgaria, to wersja jedynie z płytką elektroniczną bez napędu (AF10055).

locomotiva-electrica-EA3000-AF-10055.jpg

viber_image_2023-07-03_14-46-05-006.jpg

Źródło: trains-addicted.ro, hgd.ro, hobbylandbg.com

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.332 504 30
Interesujące podejście do wydawania modeli zastosowane przez firmę Amintiri Feroviare/ACME.
To nic szczególnego, wiele firm wydaje modele lokomotyw w wersji "dummy", bez napędu, żeby trochę mniejszym kosztem symulować jazdę pociągu w trakcji podwójnej. A w dzisiejszych czasach powszechnego używania sterowania cyfrowego wyposażenie takiego modelu w płytkę elektroniczną wydaje się oczywistością, bo taki model powinien także mieć pełne oświetlenie z możliwością sterowania niezależnego od pierwszej lokomotywy, tej z napędem (choćby włączenie świateł tylko w pierwszej lokomotywie, ale nie w drugiej).

Reakcje
23 1 0
Ostatnio pojawiły się modele lokomotyw TRAXX 2/3 z Brawy w wersjach DB AG (147.5, 187, 147). Próbowałem znaleźć jakieś dokładne zdjęcia modeli, ale sklepy, które sprawdziłem, wrzucają te przygotowane przez producenta. Na stronie jest już aktualna instrukcja ale po powiększeniu zaczynam mieć wątpliwości dotyczące poręczy przy drzwiach. Jeżeli ktoś już kupił, czy mógłby sprawdzić, czy one mają poręcze przy drzwiach wykonane osobno, czy razem z pudłem, jak Piko?

Załączniki

Ostatnio edytowane:

PiotrMKG

Użytkownik
Reakcje
145 11 0
Ostatnio pojawiły się modele lokomotyw TRAXX 2/3 z Brawy w wersjach DB AG (147.5, 187, 147). Próbowałem znaleźć jakieś dokładne zdjęcia modeli, ale sklepy, które sprawdziłem, wrzucają te przygotowane przez producenta. Na stronie jest już aktualna instrukcja ale po powiększeniu zaczynam mieć wątpliwości dotyczące poręczy przy drzwiach. Jeżeli ktoś już kupił, czy mógłby sprawdzić, czy one mają poręcze przy drzwiach wykonane osobno, czy razem z pudłem, jak Piko?
Tutaj trochę zdjęć tego modelu https://www.stummiforum.de/t216316f2-Brawa-TRAXX-und.html

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.161 131 19
Jakiś Niemiec na drehschreibe-online się zbulwersowal, że nowości tutaj brak, tylko same planowane na ten rok wypusty ;)
Powodów do zbulwersowania to tam nie ma :podstepny: - to nie jest katalog nowości :gwizd: ... to po prostu przegląd/reklama pewnej części aktualnie dostępnych modeli o_O ... niektóre z nich to miały być już w zeszłym roku :sleep: ... i rzeczywiście były :niepewny: ... widocznie zalegają na magazynie w zbyt dużej ilości :p , skoro producent chce usilnie "przypomnieć" klientom :eek: , że owe modele nadal są dostępne :cenzura: .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187