• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2023

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.589 120 86
Niestety nie wiem gdzie umieścić tą informacje. bardziej mi tu zależy na pokazaniu nowego standardu niż na nowościach nie-PKP (aczkolwiek modele są zapowiadane na rok 2023).
HOBG - tor na 19mm! Nie wiem kto produkuje takie tory ale modele można kupić tu:
https://precisionmodelworks.co.in/collections/hobg-19mm-gauge

Generalnie jak wiecie pod HO (H0 "ha zero" - dla nie Europy to HO "HaO" - ale bardziej chodzi tu o szerokość toru 16,5mm niż skale) 'pcha się' to co jeździ na torze 1000/1067mm jak i 1600mm (np. Frateschi (skala 1:76, OO), Hornby (skala 1:76, OO)). No to ktoś sobie wymyślił, że dla tego 'broad gauge" >1600mm modelowo będzie 19mm.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.609 51 2
To jest bardzo ciekawe, bo chodzi tu o odzwierciedlenie indyjskiego rozstawu osi (1676 mm) w skali H0, którą firma nazwała dla odróżnienia - H0BG.
Ciekawe zwłaszcza, gdy pomyśli się, że Indie przegoniły w ilości mieszkańców Chiny. Dodając do tego Pakistan i połowę Bangladeszu (gdzie tory mają ten sam rozstaw) otrzymujemy ok 1,7 miliarda potencjalnych klientów... Kto wejdzie na ten rynek ma zapewniony byt na kolejne kilkadziesiąt lat. To tak jakby 20 lat temu wejść na rynek chiński.
Trochę zdziwiłem się, że do tej pory nikt nie zagospodarował takiej rynkowej "niszy" LOL.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.589 120 86
@qwertas To rynek znacznie większy - Ameryka Poludniowa: Brazylia (1600mm), Argentyna i Chile (1676mm), Hiszpania, Portugalia (1676mm), Irlandia (1600mm).

Rail_gauge_world.png

Źródło: Wikipedia

Żałuje, że Frateschi wypuszcza swoje modele w 1/76 bo była by możliwość przerobienia tychże na tor 12mm.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.332 504 30
Hiszpania, Portugalia (1676mm)
Nie całkiem. Dawniej w Portugalii obowiązywała szerokość 1664 mm (niektóre źródła podają 1665 mm), a w Hiszpanii 1672 mm. Ze względu na stosunkowo niewielką różnicę postanowiono ujednolicić szerokość toru na całym półwyspie iberyjskim i obecnie standardowa szerokość toru w Hiszpanii i Portugalii wynosi 1668 mm. Tor o szerokości 1676 mm to tzw. standard "brytyjski kolonialny", używany m.in. w Indiach czy Pakistanie oraz w niektórych krajach Ameryki Południowej, ale o ile wiem, nigdy nie był stosowany w Hiszpanii.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.589 120 86
To miało być jako ciekawostka. Faktycznie Iberian gauge ( bitola ibérica) to 1,668 m. No i ma bliżej do HOBG 19mm niż do H0 (16,5mm).
;)

Zastanawiam się czy to zaistnieje na rynku (tak jak na przykład Hornby TT), czy pozostanie jako idea.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.332 504 30
Wittfeld (wagon akumulatorowy) w H0. Ciekawe czy ktoś zrobi wersje P.K.P.
Wittfelda Liliput, a teraz Liliput-Bachmann, klepie od czterdziestu lat, jeżeli nie dłużej w różnych wersjach (2- i 3-częściowych) i malowaniach, ale tylko niemieckich (KPEV, DRG, DR i DB), jednak jak dotąd nie wydał wersji PKP.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
699 9 1
To nie są tory do H0BG (rozstaw 19,25mm) tylko do skali 4mm:1ft (4mm:1stopa czyli 1:76.2, rozstaw 18,83 mm).
Standard P4 nie jest też nazwany przez Hornby (które stosuje tor o rozstawie 16,5mm do swoich modeli w skali 1:76) a przez https://www.scalefour.org/
Już kiedyś linkowałem, ale powtórzę - ciekawą politykę ma Accurascale sprzedająca zestawy kołowe w obu formatach P4 i EM do niektórych swoich modeli w skali OO (chyba w szczególności do kultowego w UK Deltic'a) https://www.accurascale.com/en-eu/collections/wheelsets

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.589 120 86
Nowości jako tako tu nie ma ale... Firma europejska i może kogoś zanteresuje: NORBRASS.

Modele w skali 1/87 (H0) - głównie kolej portugalska. Niestety tor na 16,5 mm ale może i w 19,2 mm by zrobili na zamówienie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187