• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2020

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Niedawno Roco wypuściło zaprojektowany od podstaw nowy model Br86 i całe Niemcy się na niego dosłownie rzuciły. Kilkudziesięcioletnie konstukcje Fleischmanna, nie wspominając nawet o wyrobach "Matrixa" poszły szybko w odstawkę. Nowość robi swoje i myślę, że Br78 Piko sprzeda się równie dobrze, zwłaszcza że nafaszerowana jest nowoczesną elektroniką. Co prawda obrzeża kół są dość wysokie a w przypadku wiązary to w przypadku obu modeli to uproszczone sprasowane kawałki blach (zamiast odlewów jak choćby w przypadku nowych Br50/Br52 firmy Roco) to jednak model robi bardzo dobre wrażenie.
W Niemczech od dzisiaj jest dostępny w sprzedaży.
To prawda...
Ja też rzuciłem się na Roco BR86 DB z dźw. i ...
Myślę o ewentualnej sprzedaży BR78 Fleischmann'a w oznaczeniu OKo1 PKP z pomalowanymi "bandażami" kół ( wcześniej sprzedałem 6 szt Donnerbuchsenów PKP Roco - mam jeszcze pozostałe 6 szt ) i zakupie
BR78 z dźw. Piko + Donnerbuchsen,y Brawy DB ...
Poprostu zamiana tego samego parowozu i wagonów przestarzałych technologicznie w oznaczeniu PKP na nowe opracowanie w ... DB ?!
Pytanie : czy sentyment do PKP wytrzyma kontrpropozycję technologiczną ... ?
Obawiam się że w moim przypadku raczej nie wytrzyma ... :rolleyes:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.462 443 99
Niedawno Roco wypuściło zaprojektowany od podstaw nowy model Br86 i całe Niemcy się na niego dosłownie rzuciły.
Raczej nie dziwi. W końcu Niemcy mają sentyment do tej maszyny - większy niż Polacy, gdzie u nas raptem 'kilka' (naście?) sztuk pracowało, a parowóz zresztą szybko wycofano, Ostatnia czynna sztuka pracowała już nie na PKP, ale w przemyśle - skasowana chyba w latach 80-tych (w połowie) w jakiejś kopalni na Śląsku.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.462 443 99
Pytanie : czy sentyment do PKP wytrzyma kontrpropozycję technologiczną ... ?
Obawiam się że w moim przypadku raczej nie wytrzyma ... :rolleyes:
Ale PIKO coś przebąkiwało o Oko1. Więc może trzeba odczekać i wyjdzie to jako PKP? :)
Osobiście przerzuciłem się już tylko na epokę IVc, ale sentymentalnie skłonny byłbym zakupić takie Oko1 gdyby PIKO wykonało model w epoce IV (b?).... z typowymi polskimi reflektorami.... i w założeniu misyjnym zawartym w zainteresowaniu się tym Oko1 - że byłbym jednym z wielu nakręcających tego producenta na typowo polski parowóz w przyszłości (Tkt48??? :p )...
Z tego co wiem ostatnia sztuka Oko1 wycofana z PKP w latach 70-tych....

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Niedawno Roco wypuściło zaprojektowany od podstaw nowy model Br86 i całe Niemcy się na niego dosłownie rzuciły. Kilkudziesięcioletnie konstukcje Fleischmanna, nie wspominając nawet o wyrobach "Matrixa" poszły szybko w odstawkę. Nowość robi swoje i myślę, że Br78 Piko sprzeda się równie dobrze, zwłaszcza że nafaszerowana jest nowoczesną elektroniką. Co prawda obrzeża kół są dość wysokie a w przypadku wiązary to w przypadku obu modeli to uproszczone sprasowane kawałki blach (zamiast odlewów jak choćby w przypadku nowych Br50/Br52 firmy Roco) to jednak model robi bardzo dobre wrażenie.
W Niemczech od dzisiaj jest dostępny w sprzedaży.
"W Niemczech od dzisiaj dostępny w sprzedaży"????
Coś chyba z kalendarzem nie tak. Mam BR86 w wersji DR - nr kat. 73020 od stycznia br.
I jest cały czas w sprzedaży w różnych "wygotowaniach"...
Co do "nafaszerowania elektroniką" BR78 Piko - byłbym ostrożny w ocenach - wykonali model od podstaw z dobrą jakością za "dobrą" cenę...

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
Jako nowość lata 2020 Matrix ogłosił parę dni temu, ponoć jako skonstruowaną od podstaw, Br38, czyli po naszemu Ok1.
Niskie obręcze kół, bardziej filigranowe wiązary, nowa elektronika, migające światło ognia w kotle, itp...
w okolicach 10 minuty.

Model ładny, ale niestety przypomina z wyglądu stare wydanie tej lokomotywy, koła mają niby niskie obręcze, ale ciągle "trącą" starym "dobrym" marklinem. Wiązary to znowu najprostsza wyprasowana blacha zamiast odlewów.

Mam nadzieję, że jakiś inny producent pokusi się o swoją konstrukcję uwzględniającą:
- metalowe koła z niskimi obręczami (jak u Gutzolda w Br19)
- odlewane przestrzenne wiązary (jak u Brawy Br75 czy Roco Br50/52)
- brak odstępu między lokomotywą a tendrem (nawet na milimetr)
- możliwie najlepszym prześwitem między ramą a kotłem (nawet kosztem umieszczenia napędu w tendrze)
- oba wózki tendra jako odrębne elementy od ramy (jak w Pt31, S9 Brawy, czy Br38 Matrixa)
- nowoczesną elektroniką przewidującą najlepiej 2 głośniki umieszczone w kotle lokomotywy

Ech rozmarzyłem się...

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
Patrzę na nowy model z poprzedniej edycji i nie widzę poza oczywiście elektroniką innych zmian .
Oczywiście pomalowano obręcza kół w lakierze/kolorze kół bosych , zaś profil ten sam. Taka sobie różnica jak dla mnie .
Natomiast wózki tendra są te same i ruchome w stosunku do ramy.
To też posiadacze poprzednich wersji mogą spać spokojnie.
natomiast nie wiem !!! ,czy dadzą kosmiczny silnik Maxona ,który był w poprzedniej edycji?
czy raczej Faulhabera.....................

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Wiązary to znowu najprostsza wyprasowana blacha zamiast odlewów.
A na jakiej podstawie tak kategoryczne stwierdzenia? Na filmie niewiele widać i bałbym się z taką pewnością wypowiadać się.
Mam nadzieję, że jakiś inny producent pokusi się o swoją konstrukcję
Jest jeszcze bardzo dobry model Os.Kar, ale nie wiem, czy ta firma w ogóle jeszcze istnieje.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
Zbliżenia na filmie dokładnie pokazują, że wiązarom brak wszelkich detali (choćby wlewów oleju). To jest na bank kolejna blaszana wypraska, wiązary są cienkie, zwłaszcza korbowód. Rzecz, którą ewidentnie zmieniono to korba.

O modelu Os.Kar już kiedyś rozmawialiśmy - ciąglę uważam, że jest zupełnie nie na czasie.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
Wiemy, wiemy... dla kolegi Fenixa liczy się tylko metal... Ale ten metalowy kawał wygiętej blachy imitujący korbę widoczny na powyższych fotach, nijak ma się do rzeczywistości. Gutzold w Br19 zrobił piękną korbę z plastiku (i nigdy nie było z tym problemu), Brawa w Br75 odała korbę w metalu. Jak się chce to można, musi się tylko chcieć...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Gdyby ktoś chciał zestawić sobie w miniaturze skład wagonów CAPTRAIN'a to w sierpniu może się spodziewać zestawu trzech modeli wagonów plandekowych:

Roco 76054
cena sugerowana 87,90 €
termin ukazania się: 33. tydzień

roco_76054_w.jpg

Ciekawy jest ostatni wagon z "listem gończym" ;) ...
Ile można mieć modeli Vectrona?
Przy okazji jeszcze raz w ramach dygresji nt. możliwej liczby posiadanych modeli lokomotyw tej samej konstrukcji. Poniżej kolekcja 41 miniatur Eurosprinterów - właściciel Péter Ónody.

kolekcja_eurosprinterow_Péter_Ónody.jpg

- źródło: www.facebook.com/roco.cc/posts/3057204337656613

Nie mogłem wcześniej znaleźć tego zdjęcia.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Przy okazji jeszcze raz w ramach dygresji nt. możliwej liczby posiadanych modeli lokomotyw tej samej konstrukcji. Poniżej kolekcja Eurosprinterów - właściciel Péter Ónody.
Jedni kiedyś zbierali puszki po piwie, inni - karty telefoniczne. Znałem też takich którzy zbierali miniatury lokomotyw na kilogramy a składy pociągów - na metry...

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
kolekcja Eurosprinterów - właściciel Péter Ónody.
37 Eurosprinterów o_O ... czyste 100% KOLEKCJONERSTWO ! :rolleyes:
( Panie uchroń mnie od tego ... ! ) :podstepny:

To jak nazwać nie modelarzy ale tylko kupujących modele i zestawiających w miarę realistyczne składy w oparciu o epokę , konstrukcje
czy DOKP ... ?
"
Rekonstruktor-Kolekcjoner Realistycznych Pociągów Osobowych i Towarowych w Miniaturze ... ? " :niepewny:

IMG_2733.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187