• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2020

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Wszystko fajnie, ale wg Atlasu Wagonów P. Terczyńskiego to gładkie pudło na wózkach 1XT albo ryflowane pudło na wózkach 25TN. Mało filigranowe drabinki i brzydkie przerwy w zbiornikach... Proszę nie wieszać na mnie psów, bo kupię ale dlatego że chyba nie będzie sensownej alternatywy.
Prawda to, też o tym pomyślałem, i też póki co sensownej alternatywy nie widzę. Ale- podmiana wózków nie powinna być szczególnie trudna, a już wierzę w to na pewno, że jeżeli rękę do tego przyłoży pan kolega Koj, to wózki będą odpowiednie do wersji pudła.
Smutek jedynie, bo gruszki lubię, ale najbardziej wersje 2-osiowe z trzema zbiornikami 206Se czyli Ugpps ;) Takie wahadełko z tych wagonów (np 8-12) dużo miejsca by nie zajeło, a jest typowe dla wsiowych linii spalinowych i drugorzędnych (elewatory zbożowe)...
Z Atlasu Wagonów Towarowych P. Terczyńskiego wynika że wykonano partię pokrewnych wagonów 206S/2 dla Węgier na przełomie lat 60/70, więc jakaś tam szansa na dwuosiówki (206S, 206Sa lub 206Se) od Alberta pewnie też jest jeżeli zrobi je na węgierski rynek.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Ktoś się napracował, ale przydatność tego do oceny modeli jest raczej zerowa. Ani to katalog modeli danego pojazdu, ani porównanie chociażby jednego modelu z oryginałem.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Ktoś się napracował, ale przydatność tego do oceny modeli jest raczej zerowa. Ani to katalog modeli danego pojazdu, ani porównanie chociażby jednego modelu z oryginałem.
Włożono w to sporo pracy, a przydatność... jest różna. Czasem porównywane są dwa wagony różnych typów np. wagony serii Shimms. Oryginał jest produkowany w modelu przez firmę PIKO, zaś porównywany z nim model Roco odwzorowuje wagon innego typu. Z tego porównania wychodzi, że model jest błędny, a jest to nie prawda. Korzystając z treści prezentowanych na tej stronie, a jednocześnie nie posiadając własnej wiedzy można się "naciąć" - zostać wprowadzonym w błąd. Są oczywiście również ciekawe porównania czy wręcz "perełki" jak np. cysterna ARAL. Pierwowzór i model - 1:1.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
Na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie do cystern "Matrixa" np. z zestawu Mä 00720.

KrawatArek

Ostrzeżony
Reakcje
308 143 31
Ciekawe czy ramy są tak samo wiotkie jak w platformach, chociaż tu dodatkowo zbiornik usztywnia. Nawet drabinkę szło zrobić cieńszą niż w gruszkach Alberta, za to pomosty na niekorzyść.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
No i teraz sam zauważyłem, że to 2 różne typy wagonów - o objętości bodajże 88 i 98 m3.

OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Też ją dzisiaj rano na Lippeshop zauważyłem. Już jest zamówiona :cool:. Czekałem na wznowienie T10 Roco/Fleischmann, ale tą też włączę do kolekcji.

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 4 0
Jest już dostępny model lokomotywy Vectron 193 623-6.
Lokomotywa obecnie pracuje dla firmy Rail Time Polska.
Można ją spotkać z żółtymi platformami CLIP Logistyka.

Roco-71926.jpg

Roco 71926 analogowy
Roco 71927 z dźwiękiem
Roco 79927 dla systemu AC

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187