• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2020

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
A czy ESU, to już zaprzestaje produkcji lokomotyw? Nic zapowiedzianego z nowych opracowań na ten rok...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Już kiedyś o tym pisałem. Nikt w to nie wierzył. Nie wiem też czy jest to jakaś wpadka Modelmanii bo z aktualizacją stron to u nich cienko bywa. Pytałem o to będąc tam w styczniu - nikt nic nie wiedział. Ale o tym wagonie nic a nic nie wiadomo. Na jakichkolwiek stronach.
Ale wy się dziwicie, jakbyście śnieg w zimie zobaczyli [choć może wkrótce faktycznie ludzie się będą dziwić] To przecież oczywiste, że model ma jeszcze nieustaloną cenę, więc sklep wprowadzając na zapas daje taką cenę z sufitu. Widzieliście gdzieś by pisało cena nieznana? Ale widzieliście co pisze na czerwono?

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
Ale wy się dziwicie, jakbyście śnieg w zimie zobaczyli [choć może wkrótce faktycznie ludzie się będą dziwić] To przecież oczywiste, że model ma jeszcze nieustaloną cenę, więc sklep wprowadzając na zapas daje taką cenę z sufitu. Widzieliście gdzieś by pisało cena nieznana? Ale widzieliście co pisze na czerwono?
W niektórych sklepach jest napisane: "Zapytaj o cenę".

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
285 39 11
W niektórych sklepach jest napisane: "Zapytaj o cenę".
..... bo na przykład - z różnych przyczyn - nie można wpisać "cena nieznana" itp...

Jest wielu producentów, którzy swoją produkcję opierają na .. chęciach i przede wszystkim zamówieniach ze sklepów - a nie na określonym harmonogramie, planie wydawniczym itp. Dlatego widzimy dużo zdjęć oryginałów w zapowiedziach, a potem czekamy nawet lata, aż to w modelu wyjdzie. Niestety, takie życie.
Stąd też oczywistym jest, że często nie są znane ceny gotowego wyrobu.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.771 141 0
Jest wielu producentów, którzy swoją produkcję opierają na .. chęciach i przede wszystkim zamówieniach ze sklepów - a nie na określonym harmonogramie, planie wydawniczym itp. Dlatego widzimy dużo zdjęć oryginałów w zapowiedziach, a potem czekamy nawet lata, aż to w modelu wyjdzie. Niestety, takie życie.
Jaka jest skala tego zagadnienia w warunkach europejskich?
Bo w zgniłej Ameryce to rzecz jakby normalna - zamówienia ze sklepów, produkcja, dostawa, bach i się okazuje, że zamówionych do sklepu modeli dotarły 3sztuki i dla mnie nie starczyło.
Aaaaa. to u nas też ostatnio możliwe ;)
Tyle, że nadal można dostać stare modele w ilościach hurtowych, bo od 20 lat jest produkowana przykładowa węglarka typu Schwerin z takim samym numerem bocznym a często nadal bez KKK ;) To taki przykład z Fleischamna w N.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
258 5 0
Witam
Postanowiłem uzupełnić swoją kolekcję o wagon firmy Igra nr 96010036 i chciałbym się podzielić kilkoma uwagami na temat tego modelu.
Wagon zrobiony jest bardzo dokładnie z dbałością o szczegóły, malowanie w miejscach zgodnych z oryginałem - co prawda trochę niezbyt wyraźne co niektóre najdrobniejsze literki, ale dla mnie do zaakceptowania. Wagon kontenerowy serii Sggnss, w barwach firmy Ermewa, przeznaczony do przewozu dwóch 40' stopowych, bądź czterech 20' stopowych kontenerów. Kontenery wykonane bardzo przyzwoicie z "gęsią szyja" wszystkimi oznaczeniami itd. Wyglądają na prawdę dobrze. Mam niestety wrażenie, że są przeskalowane na szerokość wg moich pomiarów o 1,1mm :( Wierzcie mi, w zestawieniu w składzie widać różnicę ! Wagony w ilości 20szt. wynajął Rail Polska i są używane na trasie Koper (Słowenia) - Siechnice (pod Wrocławiem) - Włosienica (koło Oświęcimia) na tzw. wahadle wożąc kontenery. Widzę je więc niemal na okrągło ;) Reasumując model warty grzechu i ładnie się prezentuje na dioramie. Poza tym jest to typ wagonu bardzo rzadko występującego w Polsce w przewozach intermodalnych. Dołączam kilka fotek.

Załączniki

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.244 25 2
Dziękuję za to podsumowanie (y)
Gdzieś czytałem, że platformy są z tworzywa sztucznego. To prawda? I czy są dość sztywne? Druga rzecz to ktoś pisał, że są stosunkowo lekkie i w składzie na pusto bez kontenerów potrafią wyskakiwać z torów. Jakie są Twoje doświadczenia?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Ciekawe wagony i ciekawy opis. Szkoda tylko, że przy ich fotografowaniu kolega Rumcajs-wrocek nie przekręcił aparatu (pewnie telefonu) do poziomu. Na pionowych zdjęciach widać niewiele wagonu, a głównie tło nad i pod nim.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
258 5 0
Dziękuję za to podsumowanie (y)
Gdzieś czytałem, że platformy są z tworzywa sztucznego. To prawda? I czy są dość sztywne? Druga rzecz to ktoś pisał, że są stosunkowo lekkie i w składzie na pusto bez kontenerów potrafią wyskakiwać z torów. Jakie są Twoje doświadczenia?
Tak, masz racje. Wagony są lekkie, za to kontenery są dociążane, tak więc bez kontenerów będzie wagon może być za lekki do jazdy w składzie. Jeszcze nie próbowałem.

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
258 5 0
Ciekawe wagony i ciekawy opis. Szkoda tylko, że przy ich fotografowaniu kolega Rumcajs-wrocek nie przekręcił aparatu (pewnie telefonu) do poziomu. Na pionowych zdjęciach widać niewiele wagonu, a głównie tło nad i pod nim.
Ma Pan rację Panie Andrzeju, dla mnie fotografia to "czarna magia" niestety :( Telefon jest jaki jest, zapewne wielu z kolegów "wyciskają" więcej z takie aparatu, ja nie potrafię. Przepraszam za to, ale chciałem tylko pokazać, iż warto posiadać taki wagon w swojej kolekcji. Dodam jeszcze, że w przygotowaniu firma Igra ma kolejny wagon do przewozu kontenerów, firmy Clip ze Swarzędza.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.771 141 0
Zdjęcia są OK, poglądowe, ale może spróbuj obrócić telefon o 90stopni i zrobić przykładowe jedno zdjęcie w poziomie. Kadrując model, tak, żeby się zmieścił.
Da się, uwierz w siebie!

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
693 1 0
Tak na pewno. Z tego ci widzę to Lotos ma jakąś stałą relację i ciągnie składy tych wagonów wydzierżawionymi Siódemkami, a że nie wyrabiają się z robotą, to część pociągów odstąpili nawet dla PKP Cargo.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
693 1 0
Zdjęć póki co nie posiadam, ale poniżej filmik znaleziony na YT ze wspomnianymi składami Lotosu. Ciągną to bodajże z Zebrzydowic do Karsznic, ale głowy nie dam. W każdym razie korci mnie skompletować taki skład :)

A tu PKP Cargo:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Koledzy, chciałbym poruszyć temat modelu lokomotywy jaki zapowiedziała firma PIKO tj. Czechosłowackiej S.499. Zawsze mi się podobała ta "brzydulka". Czy macie jakiś pomysł na jakiś skład do niej ?

Piękna:D. PIKO idzie ostro w górę z lokomotywami. Masa detali i szczegółów. Niesamowity postęp poczyniło PIKO w zakresie lokomotyw. Szkoda, że zanim ten postęp nastał wydali SM42 i EU07...:confused:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187