Witam
Postanowiłem uzupełnić swoją kolekcję o wagon firmy Igra nr 96010036 i chciałbym się podzielić kilkoma uwagami na temat tego modelu.
Wagon zrobiony jest bardzo dokładnie z dbałością o szczegóły, malowanie w miejscach zgodnych z oryginałem - co prawda trochę niezbyt wyraźne co niektóre najdrobniejsze literki, ale dla mnie do zaakceptowania. Wagon kontenerowy serii Sggnss, w barwach firmy Ermewa, przeznaczony do przewozu dwóch 40' stopowych, bądź czterech 20' stopowych kontenerów. Kontenery wykonane bardzo przyzwoicie z "gęsią szyja" wszystkimi oznaczeniami itd. Wyglądają na prawdę dobrze. Mam niestety wrażenie, że są przeskalowane na szerokość wg moich pomiarów o 1,1mm
Wierzcie mi, w zestawieniu w składzie widać różnicę ! Wagony w ilości 20szt. wynajął Rail Polska i są używane na trasie Koper (Słowenia) - Siechnice (pod Wrocławiem) - Włosienica (koło Oświęcimia) na tzw. wahadle wożąc kontenery. Widzę je więc niemal na okrągło
Reasumując model warty grzechu i ładnie się prezentuje na dioramie. Poza tym jest to typ wagonu bardzo rzadko występującego w Polsce w przewozach intermodalnych. Dołączam kilka fotek.