• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2020

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Lokomotywa obecnie pracuje dla firmy Rail Time Polska.
Można ją spotkać z żółtymi platformami CLIP Logistyka.
Czy w związku z tym informacja o tym modelu nie powinna znaleźć się w temacie "Nowości PKP 2020"? Wszak nie jest to lokomotywa obcego przewoźnika np. DB AG, ale przewoźnika zarejestrowanego w Polsce i wykonującego przewozy również na sieci PKP PLK.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
I to jest metoda - wydać jeden model lokomotywy i malować go na sposobów sto. Ile można mieć modeli Vectrona? Modelu w którym "nic się nie dzieje" - no poza ilością pantografów...
Ilu przewoźników - tyle modeli...

KrawatArek

Ostrzeżony
Reakcje
308 143 31
I to jest metoda - wydać jeden model lokomotywy i malować go na sposobów sto. Ile można mieć modeli Vectrona? Modelu w którym "nic się nie dzieje" - no poza ilością pantografów...
Odpowiem w podobnym stylu, ile można mieć siódemek Piko, cały czas ten sam mierny model w którym nic się nie dzieje - no raz oczka pionowo, a raz udają zezy. Jeden model i klepiemy malowania i numery.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
I to jest metoda - wydać jeden model lokomotywy i malować go na sposobów sto.
Nie ma chyba w tym nic złego, prawda? Oczywiście pod warunkiem, że poszczególne edycje modelu są poprawnie odwzorowane (są uwzględnione różnice pomiędzy odwzorowywanymi pierwowzorami, jeśli takie są).
Ile można mieć modeli Vectrona?
Tyle ile dusza zapragnie ;) ... a jest czego pragnąć :gwizd: . Nie podjąłbym się zadania zliczenia ile modeli Vectronów do tej pory powstało. Miniatury lokomotyw z tej rodziny oferuje czterech producentów: L.S. Models, Märklin/TRIX, PIKO oraz Roco. Są fani EuroSprinterów, więc zapewne nie brak i fanów Vectronów...
Modelu w którym "nic się nie dzieje" - no poza ilością pantografów...
Tutaj właśnie wychodzi nieznajomość rodziny tych lokomotyw, bowiem różnic jest znacznie więcej. Liczba pantografów to tylko najbardziej widoczna z różnic. Oprócz tego można wymienić: różne ślizgacza, wyświetlacz lub jego brak, różna liczba piasecznic, różne układy wyposażenia dachu, różnej długości rynienki deszczowe nad drzwiami, kamery lub ich brak, reflektor górny połączony z szybą lub oddzielony, różne obudowy dolnych reflektorów, wysoki lub niski panel sterowania, z otworami w ramie nad akumulatorami lub bez, z kurkami piasecznic lub bez, długie lub krótkie stopnie nad zderzakami. To jest to o czym wiem i pamiętam, a może różnic jest jeszcze więcej - tu już musiałby się wypowiedzieć jakiś znawca tematu. Różnic jak na "te same lokomotywy" całkiem sporo... z jednej formy nie da się tego wyprodukować! Prawda jest taka, że potrzeba złożonej formy zamkowej z wieloma slajdami na zamianę, aby móc produkować wszystkie odmiany Vectronów poruszających się po torach całej Europy.
To chyba dobrze. Każdy wybierze sobie takiego jaki go interesuje. Szansa, że na spotkaniu przy makiecie modułowej pojawi się identyczny jest niewielka... od przybytku głowa nie boli.

Poniżej mała kolekcja modeli lokomotyw w okolicznościowych okleinach:

sammlung_taurus_jäger.jpg
- źródło: https://www.facebook.com/roco.cc/photos/a.132267390150337/2973126362731078/?type=3&theater

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Jedni zbierają modele na sztuki, inni - na metry, inni - na kilogramy. I zawsze można powiedzieć - "Mam 66 Vectronów i czuję się z tym nie bardzo apokaliptycznie"...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Jedni zbierają modele na sztuki, inni - na metry, inni - na kilogramy. I zawsze można powiedzieć - "Mam 66 Vectronów i czuję się z tym nie bardzo apokaliptycznie"...
Mnie zasadniczo nie obchodzi jak kto sobie zbiera/kolekcjonuje - to jego wybór i nic mi do tego. Mogę tego nie rozumieć, ale czy muszę? Nie. Jak komuś się podobają, stać go, ma miejsce to... czemu nie? Ja nie mam ani jednego modelu Vectrona i... póki co raczej nie planuję posiadania jakiegokolwiek. Gdybym już miał wybrać to prędzej sprawiłbym sobie takiego :niepewny: ... "co by było gdyby" :p :

vectron_dr_model.jpg
- źródło: https://www.facebook.com/PIKO.Modellbahn/photos/a.3140603152634166/3174627289231752/?type=3&theater

Chociaż "po DDR-owemu" to malowanie powinien mieć raczej w tym schemacie:

vectron_dr.jpg
- źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2694164660619661&set=p.2694164660619661&type=3&theater

Wszak jak się "bawić" to dobrze i "na całego" ;) ...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
(D)DR reaktywacja? Czemu nie. Chociaż wygląda to na ponury dowcip - coś w stylu połączenia trabanta z bmw w rocznicę upadku muru...
Ale jeżeli Piko faktycznie wypuszcza taki gniot - to nie jeden z modelarzy Niemiec wschodnich musi mieć niezłą bekę z tego modelu...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Ale jeżeli Piko faktycznie wypuszcza taki gniot - to nie jeden z modelarzy Niemiec wschodnich musi mieć niezłą bekę z tego modelu...
Szanowny Kolego... wystarczyło zerknąć na stronę, do której prowadzi odnośnik podany pod zdjęciem, aby przeczytać opis dołączony do zdjęcia. Przytoczę go zatem na naszym forum:
PIKO Spielwaren GmbH" napisał(a):
#PIKOFANFOTO aus dem Reich der Fiktion. Marek Západek hat mit Kreativität und einem Augenzwinkern einen DR Vectron entworfen ;):D:cool:
Jak więc można się z niego dowiedzieć jest to inwencja własna jednego z modelarzy, a nie produkt wielkoseryjny oferowany przez producenta. Nie mniej podejrzewam, że chętnych by nie brakowało, na czele ze mną...
Alternatywna rzeczywistość? Super, uwielbiam takie klimaty o_O. Chyba sobie kupię.
Też lubię takie klimaty. Niestety taki model trzeba sobie przerobić samemu.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Jeżeli mówimy o fikcji i inwencji twórczej, to ja czekam na EN57 w barwach "Niepodległa" albo BR103 w malowaniu PKP ;):D...

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
805 89 3
Z fikcyjnych rzeczy zawsze kręcił mnie temat SU46-118 z Zakładu Taboru we Lwowie na delegacji w ZT Wilno oraz EN57 z przydziałem Wołyński Zaklad Przewozów Regionalnych w Zdołbunowie :)

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 4 0
Kolejny nowy model lokomotywy Vectron.
Tym razem 193 362-1 należący do DB Cargo AG.
Lokomotywa ostatnio często jeździ na naszych torach.

Roco-70319.jpg

Roco 70319 analogowy
Roco 70320 z dźwiękiem
Roco 78320 dla systemu AC

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
Można śmiało się spodziewać , że najdalej za dwa lata pojawi się jako pierwszy parowóz rodem z Polski - TKt48.
I podejrzewam ,ze tekatek więcej się sprzeda niż BR78 , gdzie tej serii parowozu na rynku niemieckich jest już opór w wykonaniu Fleischmanna czy Trixa/Marklina, czy na końcu Rivarossi.
Obieram to jako przetarcie nowej drogi w temacie parowozów o nowe rozwiązania techniczne.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.462 443 99
Prezentacja lokomotywy BR 78 PIKO :cool:
Nie no..... powalające jest imitowanie palącego się węgla w palenisku......

78.jpg

A jeśli prorocze okażą się słowa kolegi @FENIX :
Można śmiało się spodziewać , że najdalej za dwa lata pojawi się jako pierwszy parowóz rodem z Polski - TKt48.
....i model ten będzie miał wszystko to, co ma ta BR78, to pozostanie tylko wyć do księżyca z radości... :)

w.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.599 51 2
I podejrzewam ,ze tekatek więcej się sprzeda niż BR78 , gdzie tej serii parowozu na rynku niemieckich jest już opór w wykonaniu Fleischmanna czy Trixa/Marklina, czy na końcu Rivarossi.
Niedawno Roco wypuściło zaprojektowany od podstaw nowy model Br86 i całe Niemcy się na niego dosłownie rzuciły. Kilkudziesięcioletnie konstukcje Fleischmanna, nie wspominając nawet o wyrobach "Matrixa" poszły szybko w odstawkę. Nowość robi swoje i myślę, że Br78 Piko sprzeda się równie dobrze, zwłaszcza że nafaszerowana jest nowoczesną elektroniką. Co prawda obrzeża kół są dość wysokie a w przypadku wiązary to w przypadku obu modeli to uproszczone sprasowane kawałki blach (zamiast odlewów jak choćby w przypadku nowych Br50/Br52 firmy Roco) to jednak model robi bardzo dobre wrażenie.
W Niemczech od dzisiaj jest dostępny w sprzedaży.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187