• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości Herpa

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Żenadaaaa.... Pierwszy raz jestem naprawdę wku***ny na Herpe. Nie zbieram pudełkowców, ale od czasu do czasu trafi się jakiś ciekawy model, który bym bardzo chciał. Zawsze wtedy jednak sprawdzam poprawność modelu z oryginałem. Przeważnie różnice polegały na pierdołach, które sam jestem w stanie sobie zmienić, teraz jednak Herpa grubo przegięła i straciła w moich oczach. Oto bowiem mając dwa typy kabin do nowego Volvo FH, Herpa wybrała złą... Ot taka złośliwość żeby nie było za dobrze. (n)

Ferrix

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zawsze byłem pewien, że przewoźnicy dostarczają Herpie wszystkie niezbędne informacje, więc chyba same HPT coś pomyliło i kazało wykonać model na bazie niższej kabiny.
Zresztą...Herpa żyje dewizą, że jak model posiada już odpowiednie malowanie to i tak ludzie kupią, niezależnie od tego co to za zestaw i nic z tym nie poradzisz.
Nic nam więcej nie pozostaje jak tylko nie kupować (n)

sloth

Znany użytkownik
Reakcje
188 0 2
Ostatnio herpa to odgrzewane kotlety,flaki z olejem i wieje nudą po całości.Powtarzają się ci sami przewoźnicy w nowościach i nie mają czym zaskoczyć i ciągle klepią te same marki,zupełnie zmieniła się polityka firmy na gorsze no i ceny poszły do góry,idą na łatwiznę po najmniejszej linii oporu...

darius25

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 0 0
Wspaniałe wiadomości dla fanów Dafa:)

Herpa wkońcu dogadała się z Dafem w sprawie licencji i w pierwszej połowie 2016 roku możemy się już spodziewać pierwszych modeli nowego Dafa XF 106.

Wiadomość pochodzi z niemieckiego forum "Mo87",poniżej zamieszczam teks oryginalny:

"Das Warten hat bald ein Ende. Schon oft wurde über eine mögliche H0-Nachbildung des aktuellen DAF XF Euro 6 berichtet und eine Produktion in Aussicht gestellt. Wir erhielten nun heute von Herpa die folgende Mitteilung:

"Gute Nachrichten für alle DAF Fans!

Durch die schwierigen Vertragsverhandlungen mit dem Lizenzgeber mussten wir mehrere Monate auf eine Freigabe und entsprechende Vorbildunterlagen warten. Da nun alle Daten vorliegen, wird es voraussichtlich im ersten Halbjahr 2016 die ersten Modelle des neuen DAF bei Herpa geben.

Nähere Infos demnächst im Neuheitenprospekt."

Bei der nächsten Neuheitenankündigung (01-02 2016) ist dann eventuell schon mit dem Einzug des neuen LKW ins Herpa-Programm zu rechnen."

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Prawie rok temu na łamach tego portalu menadżer Herpy twierdził, że się dogadali i Daf miał być w tym roku, tak więc przyjmowałbym tą radosną nowinę z dystansem. Ale lepiej późno, niż wcale.

OP
OP
pj-pauli

pj-pauli

Znany użytkownik
Reakcje
142 8 0
Ostatnie nowości z Herpy z serii Austria - Szwajcaria

Herpa 920919 Scania R Topline 2009 Felbertrans (A)

920919 a.jpg

920919 aa.jpg

920919 aaa.jpg

Herpa 920926 Volvo GL FH 2013 Tschopp Interspan (CH)

920926.jpg

920926 aa.jpg

OP
OP
pj-pauli

pj-pauli

Znany użytkownik
Reakcje
142 8 0
Kolejne nowości z serii specjalnych dla Austrii i Szwajcarii

Herpa 920865 Mercedes Actros M 08 Betonmieszarka Peintner (A)

920865 a.jpg

920865 aa.jpg

920865 aaa.jpg

Herpa 920841 Scania R '13 Topline Max Steffen (A) PC

920841a.jpg

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja nawiążę jeszcze do niedawnych "premier"...
Takie coś trafiło do eXtra Shopu za 22,50euro - skrajne emocje - z jednej strony fajnie, że wygrzebali z magazynów oldtimery, ale z drugiej strony zastanawiam się, jak ograniczonym trzeba być, by je łączyć z takich części - patrz koła...:

Zabawny pomysł Herpy - "Mercedes NG TRUST EDITION" - hahaha :D

Czy wy też macie tak mieszane uczucia jak ja?

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Nie bardzo wiem o co z tymi kolami chodzi?
Bardzo bym się ucieszył gdyby Herpa co jakiś czas wypuszczała takie "gole" pojazdy, zwlaszcza starszych ciezarowek. Jest to dobra baza pod własne projekty, a zarazem propozycja dla kogoś takiego jak ja - interesują mnie pewne modele ze względu na markę i model a nie malowania jakiś firm. Z drugiej strony dla producenta to też jakaś opcja zysku gdyby ceny nie były zbyt wygórowane - model bardziej przystępny moim zdaniem znajdzie więcej nabywców.

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Na pewno (tak jak wspomniał RaFuS) jest to świetna baza do przeróbek. A koła zawsze można maznąć na szaro. Poza tym jest szansa że skoro zrobili re-edycje SK to zrobią także np Premiumki czy Magnumki. ;)

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Nie, żeby nie było, ja się cieszę, ALE - przecież skoro mogą wygrzebać stare formy kabin i podwozi, to czy tak wielkim problemem jest dopasować do reszty koła, by model stanowił całość z konkretnej epoki? Niby szczegół, ale jak miałbym go kupować to musiałbym być naprawdę zdesperowany...

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
A jak dla mnie to co pokazali jest nadzieją, że Herpa zaczyna troszkę myśleć i zaczęła dostrzegać, że ich modele są przez modelarzy przerabiane. Dobrze że zaczyna od starych modeli bo mimo że NG jest jeszcze sporo na rynku w niewielkich cenach to jednak tych "firmowych" w określonych malowaniach czasem jest szkoda, no i tez jest ich coraz mniej. Dlatego takie golasy sa dla mnie jak najbardziej okej. Ja szczerze mam nadzieje że z takimi golasami dojdą aż do Renault Magnum i to do wszystkich 3 generacji bo tego na rynku części nie idzie naleźć.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.443 387 20
A jak dla mnie to co pokazali jest nadzieją, że Herpa zaczyna troszkę myśleć i zaczęła dostrzegać, że ich modele są przez modelarzy przerabiane. Dobrze że zaczyna od starych modeli bo mimo że NG jest jeszcze sporo na rynku w niewielkich cenach to jednak tych "firmowych" w określonych malowaniach czasem jest szkoda, no i tez jest ich coraz mniej. Dlatego takie golasy sa dla mnie jak najbardziej okej. Ja szczerze mam nadzieje że z takimi golasami dojdą aż do Renault Magnum i to do wszystkich 3 generacji bo tego na rynku części nie idzie naleźć.
Tylko dlaczego robią te modele w dokładnie takich samych wersjach jak kiedyś?:mad: Mam tu na myśli światła, mocowanie siodła itd. Mogliby np. wykorzystać dzisiejszą technologię i poprawić te modele. Wyglądałyby naprawdę dużo lepiej. No ale co ja tam gadam... Marzyciel ze mnie, a to przecież tylko Herpa, która oszczędza nawet na tylnych belkach...:mad:

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Bo koszt zrobienia formy na jedną kabiny np to ok 30 tys zł. Więc patrząc na to od strony finansowej kompletnie nie opłaca robić się formy od nowa tylko po to żeby zrobić krótka reedycje danego modelu. Po za tym jeśli już ktoś chce wycisnąc z tego modelu to go przerabia. Gdyby Herpa miała robić wielkoseryjne perfekcyjne modele to mysle że kolekcja każdego była by z 3 razy mniejsza.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.443 387 20
Bo koszt zrobienia formy na jedną kabiny np to ok 30 tys zł. Więc patrząc na to od strony finansowej kompletnie nie opłaca robić się formy od nowa tylko po to żeby zrobić krótka reedycje danego modelu. Po za tym jeśli już ktoś chce wycisnąc z tego modelu to go przerabia. Gdyby Herpa miała robić wielkoseryjne perfekcyjne modele to mysle że kolekcja każdego była by z 3 razy mniejsza.
No nie przesadzaj, że zrobienie w dzisiejszych modelach tylnej belki ze światłami w odpowiednich kolorach podniesie tak koszt modelu, że stracimy 2/3 naszych kolekcji. A zrobienie przezroczystych świateł do takiego NG, zamocowanie gotowego siodła od dzisiejszych ciężarówek i zrobienie porządnie tylnych świateł to też nie jest jakiś wielki koszt.