• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości Herpa

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja na początku zaznaczyłem, iż docenić Herpę za to trzeba, że odkurzyła stare pudła w magazynach, tylko nie pasuje mi to, że jeśli już wydają "oldtimery" to mieszają w nich detale epokami - to nie powinno tak być, a przynajmniej nie za 20Euro. Jeśli chcą mieszkać, nowe koła, stara kabina, stare podwozie, nowa naczepa, to powinno to kosztować max 15Euro, bo nie zrobię z tego jednego kompletnego zestawu, naczepa się nie nada do starocia, a staroć do nowej naczepy. Problem tkwi nie w tym, że zaczyna w ogóle wydawać ponownie trochę staruszków, ale w tym, że jest niekonsekwentna..

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.429 387 20
Ja na początku zaznaczyłem, iż docenić Herpę za to trzeba, że odkurzyła stare pudła w magazynach, tylko nie pasuje mi to, że jeśli już wydają "oldtimery" to mieszają w nich detale epokami - to nie powinno tak być, a przynajmniej nie za 20Euro. Jeśli chcą mieszkać, nowe koła, stara kabina, stare podwozie, nowa naczepa, to powinno to kosztować max 15Euro, bo nie zrobię z tego jednego kompletnego zestawu, naczepa się nie nada do starocia, a staroć do nowej naczepy. Problem tkwi nie w tym, że zaczyna w ogóle wydawać ponownie trochę staruszków, ale w tym, że jest niekonsekwentna..
Herpa przynajmniej ostatnio nie była konsekwentna w wydawaniu modeli, co najlepiej widać w tych wznawianych. Jedyna konsekwencja to zarabianie coraz większych pieniędzy mniejszym kosztem.
Też się cieszę, że wydają wznowienia starych modeli, bo ja akurat te starocie lubię.

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.429 387 20
Ale nikt nie broni napisać maila do Herpy z pomysłami. Ale myślę. że jak Niemcy nie mają problemów że im coś nie odpowiada to nic z tym nie zrobią ;)
Oczywiście, że nic z tym nie zrobią. Oni tylko chcą zarobić pieniądze najmniejszym kosztem. A my, modelarze, kupimy ten nie do końca pełnowartościowy produkt i będziemy się cieszyć, że w ogóle go wydali. Trochę mnie to boli, bo jak taki producent jak Herpa czy AWM wydają nie do końca dobre modele to i tak je kupujemy, a jak nasze rodzime manufaktury wydają modele, też nie do końca dobre, to tylko narzekamy i nie kupujemy. No i jak tu się ma rozwijać nasza polska modelarska produkcja?

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Ale czy te modele herpy które robiła jakieś 25 lat temu były doskonałe? Fakt były tańsze, ale kiedyś większośś rzeczy była tańsza. Benzyna była po 2 zł a teraz czasem po 5, a jedzie sie szybciej? no nie koniecznie. Technologia kosztuje, energia kosztuje, praca ludzka kosztuje. Herpa nie jest producentem który swoje model składa w Chinach więc to na cenę tez się przekłada. Fakt są modele na których kręcą tak zwane "wały". I nie pisze tego w obronie Herpy, bo mnie ich polityka tez do końca się nie podoba, ale trzeba na to też spojrzeć trochę racjonalnie ;)

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.429 387 20
Ale czy te modele herpy które robiła jakieś 25 lat temu były doskonałe? Fakt były tańsze, ale kiedyś większośś rzeczy była tańsza. Benzyna była po 2 zł a teraz czasem po 5, a jedzie sie szybciej? no nie koniecznie. Technologia kosztuje, energia kosztuje, praca ludzka kosztuje. Herpa nie jest producentem który swoje model składa w Chinach więc to na cenę tez się przekłada. Fakt są modele na których kręcą tak zwane "wały". I nie pisze tego w obronie Herpy, bo mnie ich polityka tez do końca się nie podoba, ale trzeba na to też spojrzeć trochę racjonalnie ;)
Może i masz trochę racji, ale model gołego Mercedesa NG za około 60 zł to trochę przesada. Podobnie z Renówką i SK-aczem z naczepami. Ich cena prawie 95 zł to też nie mało.
A co do polityki Herpy, to ja już zacząłem patrzeć racjonalnie i po prostu przestałem kupować ich niedorobione modele. :)

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Patrząc na te ceny to dużo owszem jest... ale dla nas niestety. Przeciętny Jurgen kupi sobie 4 takie, kiedy my będziemy mieć akurat na jednego. A jak jest popyt to robią modele. Ale na ten temat to prace magisterską by sie napisało i jeszcze było by mało więc nie ma co nabijać postów tylko trzeba czekać na kolejne nowości ;)

OP
OP
pj-pauli

pj-pauli

Znany użytkownik
Reakcje
142 8 0
Ostatnio do sprzedaży trafiły kolejne modele z serii specjalnych

Herpa 921695 Volvo FH Gl. Silo-Sattelzug "Will Logistics & Consulting"

921695 a.jpg

921695 aa.jpg

Herpa 921671 Mercedes Actros Bigspace Traveco

921671a.jpg

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Model co prawda częściowo fikcyjny, bo Delta nie posiada we flocie FH czwartej generacji, są za to nowe FM pod inloaderami. Zapewne to jednak kwestia czasu, kiedy takie FH u nich zagości, bo flota liczy około pięćset pojazdów. Niemniej jednak to miła niespodzianka ze strony Herpy i kolejna obowiązkowa pozycja. :)

kacperR

Znany użytkownik
Reakcje
43 0 0
Model co prawda częściowo fikcyjny, bo Delta nie posiada we flocie FH czwartej generacji, są za to nowe FM pod inloaderami. Zapewne to jednak kwestia czasu, kiedy takie FH u nich zagości, bo flota liczy około pięćset pojazdów. Niemniej jednak to miła niespodzianka ze strony Herpy i kolejna obowiązkowa pozycja. :)
Delta ma już nowe fh, konfiguracja low deck i najwyższa kabina

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.429 387 20
Plus dla Herpy za kolejnego polonika, ale mam wątpliwości co do konfiguracji tego zestawu. Delta specjalnie pod inloadery kupiła przecież FMki Euro 6.
Zakupiła..., zakupiła... No ale co z tego, jak Herpa wie lepiej. To tak jak ze Stralisem z AWM w barwach Deltatrans. AWM też wiedział lepiej :D :D :D.

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Chyba napiszę do Delty z zapytaniem czy użytkuje FH4 pod inloaderami, ostatnio kupiła killanaście sztuk. Możliwe, że część z nich poszła pod te naczepy. Mam tylko nadzieję, że Herpa nie pomyliła FM z FH...:ROFL:

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.429 387 20
Chyba napiszę do Delty z zapytaniem czy użytkuje FH4 pod inloaderami, ostatnio kupiła killanaście sztuk. Możliwe, że część z nich poszła pod te naczepy. Mam tylko nadzieję, że Herpa nie pomyliła FM z FH...:ROFL:
Jestem przekonany, że pomyliła, albo zrobiła to świadomie, bo nie ma FM. :D :D :D

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Delta ma pod inloaderami nowe FMki i trochę FH poprzedniej generacji. Nowe FH są, ale prawdopodobnie tylko na małych kołach, była o tym mowa wyżej.