• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

LISU

Użytkownik
Reakcje
160 7 4
Ja typowo po polsku - kompletnie nie znam się na tym, ale...
a serio to patrząc na zdjęcia w necie widać, ze są różne warianty
Zobacz załącznik 941978 Zobacz załącznik 941979
Na górnej fotce jest zabudowa pod motopompę. Ta klapa po lewej, po jej otwarciu stanowiła ,,stolik" do wysunięcia motopompy (sprzęt przenośny) Natomiast samochód przedstawiony poniżej był wyposażony w autopompę (na stałe) a ta mała klapka po prawej służyła do wyciągnięcia węży ssawnych.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Jest kilka odmian Jelcza 005 i 008 ale to co widać w instrukcji nie odpowiada żadnej wersji produkcyjnej. Być może GPM wzorował się na jakiejś lokalnej przeróbce ale to moim subiektywnym zdaniem zły pomysł.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.839 32 2
Z odlewami też jest różnie.
Każda technologia ma swoje plusy i minusy.
Akurat odlewy wychodzą wszystkie identyczne. Chyba że wykonawca eksploatuje formę ponad miarę, już zużytą. Ale tak złej jakości jak w tym tarpanie to raczej w odlewie trudno uzyskać. Z tego co widać to żywica była już stara i naświetlona - odkształcenia. Grubość warstwy jeż zbyt duża - szybki wydruk.

Ostatnio edytowane:

Warmiak

Ostrzeżony
Reakcje
10 0 0
Czy ktoś wie którą wersje kabiny GPM oferuje na sklepie? Na obrazkach tych na stronie GPM są pokazane obie czyli z dwoma i z trzema wycieraczkami... Mam na myśli Stara z chłodnią.

Ostatnio edytowane:

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 2 0
W Jelczach i Starach 266 wycieraczki ja dodawane osobno wypalone z kartonu, podejrzewam że i w Starze 200 będzie tak samo a zdjęcia to tylko wizualizacje.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
699 1 0

Warmiak

Ostrzeżony
Reakcje
10 0 0
Pytam bo wycieraczki swoją drogą ale też grille są inne i nie wiadomo czy to kabina po czy przed liftem będzie w zestawie. Może nie potrzebnie się przyczepiam ale osobiście ma to dla mnie znaczenie.

rafek3131

Znany użytkownik
Reakcje
1.637 2 0
Dziś na giełdzie można było zobaczyć model Ursusa c330. Pojechałem z myślą o zakupie jednak po oględzinach zrezygnowałem.
Sami oceńcie...
received_715958333591270.jpeg
received_573695054785451.jpeg
received_1132980577413893.jpeg

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
No właśnie tego się obawiam, że różne uwarunkowania druku 3D, oszczędności, chęć większego zysku itp. wymuszają pewne uproszczenia co prowadzi do karykaturyzacji modelu. Mam nadzieję, że producenci- przynajmniej ci bardziej ambitni jednak będą starali się wiernie odtworzyć drukowany model czego na szczęście mamy inne przykłady.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 12 0
Kurcze, słabo to wygląda, ale z drugiej strony widać że błotniki przód i tył są osobnymi elementami co znacznie ułatwi malowanie, w ursusie 325 te elementy stanowiły całość z korpusem i troszkę trzeba się było nagimnastykować przy malowaniu .
W tym modelu widać szereg błędów, przede wszystkim maska która jest za krótka, mam nadzieję że to tylko produkt pokazowy a nie finalny i wszystkie niedoskonałości przed wdrożeniem do sprzedaży zostaną usunięte .