• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 12 0
Fajnie że jest Star 244 strażacki w nowej budzie, będzie można postawić obok Stara 244 z Reduced który ma starą wersje kabiny . Zobaczymy jak się mają te dwa modele do siebie, cena, jakość, zgodnosć z oryginałem .

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 40 1
Wszystko fajnie i cieszy, że oferta producentów jest coraz bogatsza. Lecz zupełnie nie rozumiem polityki modelowej. Jak stara 21/25 nie było poza nielicznymi modelami od Tola i Sawa tak teraz jakby się umówili. Z trzech źródeł wydruki prawie takiego samego modelu. Walec od 2 producentów. Ciągnik 330 nie wiem po co? Nie miałem w rękach ale na fotkach wygląda dość słabo, a mamy specjalistę od świetnych ciągników -Daniela. Dublują się jakby już nic nowego nie było do zrobienia. A, są modele, których nikt albo prawie nikt nie ruszył. Jedyny plus dla nas tej rywalizacji to możliwość wyboru lepszego jakościowo wydruku. A, piszę te słowa w przerwie od uwalniania z podpór ramy Stara 660 koparka Ks-251od P.Grzegorza. A, dostałem ją już w ramach reklamacji. Masakra z padaczką! Nie wiem co to jest za materiał to czarne g….o bo kolejne elementy odstrzeliwują albo w rękach odpadają.:(:mad:

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 40 1
Dla mnie osobiście jakość/ wytrzymałość wydruku jest najważniejsza. Bo co mi z tego, że kupię parę złotych taniej super wiernie odwzorowany model, który się potem w rękach rozsypie.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.864 108 2
Miejmy nadzieje że mnogość firm drukujących kity modelarskie spowoduje coraz większą jakość w rozsądnej cenie, tak na prawdę to wydruki to jeszcze nie modele tylko półprodukty i od dobrego modelarza zależy efekt końcowy , jednak jak to w starym powiedzeniu z gó... bata nie ukręcisz.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Heniu ta zmowa wynika w pewnym sensie z łatwości wykonania modelu, dostępności materiałów, oryginałów do pomiaru. Zaczyna się od tych, które wykonać jest łatwiej. Wiele projektów umarło, bo w połowie coś nie zagrało, a materiałów brak. Oryginału też.
Z walcem to przypadek, podobnie jak kilka innych, o których się nie mówi.
Co do jakości materiału ' czuję to samo. póki co z GPMu nie udało mi się nic bez strat zdjąć z podpór. Reduced i Nanofaktura wypadają o niebo lepiej. Ale to dlatego, że w GPM drukuje chyba kto inny, a modeluje kto inny. A to ważne by projektować model pod druk. Potrzeba doświadczenia. Nie wszystko da się tak samo wydrukować.

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
270 3 0
Uzupełniając warto wspomnieć jeszcze o tym producencie https://3dtrainmodels.com/pl/ Niektóre modele w druku w cenie zbliżonej do podobnych modeli kartonowych GPM. Nie miałem jeszcze żadnego, to nie mogę się wypowiadać na ich temat. Jak jest większy wybór, to w zasadzie nie widzę wad takiej sytuacji zwłaszcza, że są różne półki cenowe. Jakość wykonania i bardzo długi czas obróbki nie uzasadnia dość wysokich cen niektórych modeli firmy GPM. Bardzo mi się podoba pomysł sprzedaży modeli kartonowych bardziej pudełkowatych pojazdów i na pewno nie jeden będę miał w swojej kolekcji.

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 5 0
@raf_oct
Przejrzałem stronę 3dtrainmodels.com i jest tam parę ciekawych rzeczy. Ciekawe jak to wygląda z opłatami celnymi? Bo z GB jest wysyłka. Może ktoś wie coś na ten temat?

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 40 1
Producent godny uwagi ze względu na duży wybór figurek milicjantów w dobrej cenie. Co do pozostałej oferty to uważam, że należy wspierać naszych krajowych wytwórców, którzy proponują coraz ciekawszą ofertę i podnoszą ich jakość. Liczę, że tytularny właściciel tego wątku też podniesie poziom swoich produktów;)

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 40 1
Tytułem uzupełnienia mojej powyższej wypowiedzi chcę doprecyzować zdanie „…..też podniesie poziom” Otóż same modele oceniam dobrze. Różnorodność modeli, szczegółowość czy trzymanie skali to atrybuty P. Grzegorza. Także możliwość dokupienia dedykowanych blaszek i kalek oceniam na wielki plus. Na minus jednak jakość tych kalek:( Lecz poważnym problemem jest kruchość materiału i zbyt grube - mocne podpory na stycznej z wydrukiem. Co z kolei skutkuje, że na granicy cudu jest bezszkodowe uwolnienie wydruku z podpór. Ale jak domniemam są to tematy, które są do zrobienia bez narażenia firmy na utratę płynności finansowej;)

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
697 1 0
Na imprezie w Sosnowcu na stoisku GPM była wystawiona buda Autosana H9, jednak nie wiem czy tylko na pokaz, czy można było już nabyć.