• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 12 0

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Dziś w paczkomacie czekał na mnie niespodziewany prezent od Grzegorza z GPM - prototypowy model Stara 244 z nadwoziem pożarniczym, chyba Jelcz 008.
Tak na szybko dojrzałem dość istotną rzecz w wydruku - wklęsłe reflektory (choć na rysunku są wypukłe), czyli można sobie pomalować odbłyśnik chromem Molotova i zrobić klosz :)
Na obrazku z instrukcja złożenia gdzie widać trochę detali:
star244 GPM.jpg

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Nie wiem na ile ta instrukcja odzwierciedla model ale widać w niej zasadnicze błędy.
Klapa na tylnej ścianie zabudowy powinna być po lewej stronie, ostatnia skrytka po lewej stronie powinna być szersza. Źle to wygląda.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
Grzegorz ten po lewej 008, ten po prawej 005 - to inne zabudowy, aczkolwiek 008 bazowała na 005.
008 to wersja odchudzona dla OSP, więcej np. na prl998
przywołane przez Ciebie zdjęcie 005 jest współczesne i oczywisty jest w okresie eksploatacji demontaż armatki wodnej która winna być w tej wersji

Prezentowane obrazki elementów GPM, niestety nijak nie przystają do wersji 008 ze względu na różnice wskazane przez @kozaa.

Mnie osobiście jeszcze ciekawi układ zawieszenia i przeniesienia napędu w tym modelu, wszakże był to uterenowiony STAR 4x4, już z tego rysunku widzę że tylny resor jest "nie halo", ktoś nie obejrzał ramy orginału...