• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 12 0
Ktoś coś może wie co się dzieje u Pana Grzegorza ? Coraz mniej w ofercie modeli 3D w 1/87 , chyba nie działa juz w tym temacie i wyprzedaje zapasy , a fiat 125p w/g był najlepszy na rynku pod względem merytorycznym , pisałem ale dostałem odpowiedzi, szkoda jak by odszedł od tego tematu .

szifo30

Znany użytkownik
Reakcje
4.575 3 0
Ktoś coś może wie co się dzieje u Pana Grzegorza ? Coraz mniej w ofercie modeli 3D w 1/87 , chyba nie działa juz w tym temacie i wyprzedaje zapasy , a fiat 125p w/g był najlepszy na rynku pod względem merytorycznym , pisałem ale dostałem odpowiedzi, szkoda jak by odszedł od tego tematu .
W tamtym roku na wystawie w Iławie mówił że przechodzi na emeryturę i pewnie z tym jest to związane.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
No i stało się, 26 XI na profilu GPM na Facebooku pojawiła się taka informacja. Ciekawe czy jeszcze kiedyś pojawią się jakieś nowości z druku 3D, mimo, że od dłuższego czasu już była posucha w tym temacie.

Zrzut ekranu (247)-cropgpm.png

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
Niby tak, ale mimo różnej jakości, po włożeniu trochę pracy, można było zrobić fajny model. Potencjał mieli, oprócz druku 3D, wycinanie laserem, dedykowane blaszki fototrawione czy kalkomanie. Jedynie zmienić sprzęt do druku 3D na coś lepszego i zrezygnować z barwionej żywicy, bo niektóre elementy przypominały przez to lep na muchy swoimi właściwościami.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
822 12 0
Ja dla przykładu nadal buduję fiaty 125 i polonezy właśnie z GPM, moim zdaniem są zgodne merytorycznie i cena która "nie zabija" , tylko ostatnie kity wychodzą już z pełnymi kołami a nie jak kiedyś że opony były osobno, trochę to utrudnia malowanie ale nie jest to jakiś istotny problem, Star 266 również jest jednym z lepszych modeli, przyczepka niewiadówka, warszawa są naprawdę ok, co o reszty modeli to trudno się wypowiedzieć bo ich nie robiłem .

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
Ja zrobiłem kilka Żuków, Nys, jednego Fiata 125p z GPM. Oprócz tego mam jeszcze rozgrzebanego Autosana H9-03 i Jelcza 315 śmieciarkę SM 81, choć nie wiem czy GPM nie zrobił gafy z jej oznaczeniem, bo bardziej przypomina SM 101.
Merytorycznie wszystkie te modele wydają mi się w porządku jeśli chodzi o kształt i proporcje z wyjątkiem Żuków. W Nysach mogłyby być bardziej wyraziste linie drzwi, to samo w Fiacie 125p. Tu Reduced wypada lepiej. Ostatnie wydruki Nys mają już gotowe otwory w reflektorach jeśli ktoś chciałby zrobić przestrzenne, wcześniej trzeba było wiercić, więc to też na plus. Wspomnianego wcześniej Jelcza jeszcze nie skończyłem, muszę go przygotować pod malowanie, ale na tle Jelczy od konkurencji wygląda całkiem dobrze, tylko trzeba trochę czasu poświęcić przy kabinie, wywiercić otwory pod reflektory, założyć blaszki fototrawione, bo bez tego byłoby trochę słabo. No i jedna rzecz, która psuje odbiór gotowych modeli GPM, to oszklenie. Tak więc gdyby wymienić sprzęt do druku, poprawić oszklenie i drukować wszystko na szaro bez pajacowania z tą barwioną żywicą o czym pisałem we wcześniejszym poście, to myślę, że wyszłoby to wszystkim na dobre.