• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
Prawdziwą zmianę w popularności wielkości modelarskich w .pl zmieni tylko wyjątkowy model - np. Ol49 w skali TT lub N - producenta, który nasycił już rynek modeli H0.
(...) Jedynym sposobem na ponowną sprzedaż tego samego jest przekonanie klientów nowym modelem dostępnym tylko w innej skali - TT lub N.
Dobrze rozumiem? Znaczy się, że chcesz przekonywać miłośników wielkości H0 aby kupili Ol49 PKP w TT lub N? Nie no proszę....
TT-tkowiczów i N-kowców przekonywać raczej nie trzeba by było... Chyba trochę odjechałeś...

Rozumiem to tak jak napisałem, bo piszesz o "prawdziwej zmianie w popularności wielkości modelarskich w Polsce" czyli przesunięciu szali popularności wielkości z H0 na TT czy N....

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto zbiera H0 rzuci ją, bo dajmy na to PIKO wyda fajną Ol49 w mniejszych skalach...

Ostatnio edytowane:

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
427 9 0
Ale gdyby te 12 lat temu czy ile, kiedy ukazała się SM42 firmowana SKmodel/Piko w skali TT potem był by Anglik w TT itd. w skali TT i sensowne zestawy startowe, to byśmy mieli jak Czesi połowę jak nie więcej rynku w TT. Tylko wtedy SKmodel musiałby się z tilligiem dogadać, a to jest raczej niemożliwe przez Jedynego z Krzemienieckiej i koło się zamyka.
Mi wystarczy, także z powodów finansowych, jak jest, czyli szalejącą z TT PKP MTB, i co jakiś czas czajnik od tilliga. No Piko mogło by się bardziej postarać, bo czas na TKt1 w TT. Roco też ostrożnie, ale wydaje raz do roku fajny model w PKP.
Naprawdę te 5 lokomotyw rocznie + parę wagonów wystarczy do dobrej zabawy.
Z wiekiem przychodzi bardziej rozsądne myślenie, przecież do grobu tego wszystkiego nie wezmę ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
Ale gdyby te 12 lat temu czy ile, kiedy ukazała się SM42 firmowana SKmodel/Piko w skali TT potem był by Anglik w TT itd. w skali TT i sensowne zestawy startowe, to byśmy mieli jak Czesi połowę jak nie więcej rynku w TT (...)
Z wiekiem przychodzi bardziej rozsądne myślenie, przecież do grobu tego wszystkiego nie wezmę ;)
No tak, ale to już gdybanie.... bo było i minęło. 12 lat temu SK Model/PIKO skupiło się na H0.
Z drugim trudno się nie zgodzić.

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
187 20 1
Ja wam mówię, a wam się w głowie nie mieści... trudno być prorokiem...
ale
Co oprócz Gamy, Dragona, Griffina może masowao sprzedać PIKO, ale tak realnie?
Co miało mieć masowe zejście zostało już rzucone na rynek.
Czas na ponowną sprzedaż tego samego shitu!
Ale nikt nie porzuci swojej kolekcji - chyba że dla Ol49 albo Pt47. A wtedy sprzeda się jeszcze raz i stonka, i siódemka i bonanza itd.

A z okazji zbliżającego się 2k25 parowozów PKP życzę wszystkim!

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.857 10 1
Nic w tym niezwykłego.
Granica możliwości technologicznych została już dawno przesunięta. Neodymowe mikrosilniki, drukarki 3D z rastrem 25 mikronów - "the future is now!".

To tylko w głowach ludzi od ponad 40 lat tkwi przekonanie, że w TT to albo nie da się, albo musi być gorzej...
To ja dodam jeszcze, ze od roku drukuję na 20 mikronów. Mam możliwość drukowania na 10 mikronów ale chyba już to lekka przesada.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 124 86
@garou Ale, że niby w H0 detal jest lepiej widoczny? :LOL::D:D:D:D

Proponuję przejście na skale 1/5 ;) Detal będzie perfekcyjnie widoczny. Nie wiem tylko czy przypadkiem w portfelu detal tam znajdujący się nie straci na ostrosci i będzie mniej dostrzegalny... ;) ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
@garou Ale, że niby w H0 detal jest lepiej widoczny? :LOL::D:D:D:D

Proponuję przejście na skale 1/5 ;) Detal będzie perfekcyjnie widoczny. Nie wiem tylko czy przypadkiem w portfelu detal tam znajdujący się nie straci na ostrosci i będzie mniej dostrzegalny... ;);)
No fakt, niewiele. Ale zawsze to ciut większe jest. A co do portfela to niezaprzeczalny fakt, że ZERO już swoje kosztuje. Dlatego siedzę w H0. Taki kompromis.
Nie przeciągając zbędnej dyskusji dodam tylko, że jestem bardzo ciekawy jak zostanie wykonany model SM42 przez Robo w TT, bo patrząc na to jak wygląda model 3D (obiecująco), w całości zgadzam się z twierdzeniami przedmówców. Wszystsko ma swoje zalety i wady. Niezaprzeczalną zaletą TT jest na pewno wielkość pozwalająca na więcej w naszych z reguły niewielkich mieszkaniach. Kibicuję dobrej sprzedaży bo chyba od niej będzie zleżało to, czy Robo zdecyduje się na więcej w tej skali.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
427 9 0
Dla porządku, już chyba wyprzedany (w ciągu 1 dnia - tak to się to TT nie sprzedaje) zestaw wagonów PKP zrobiony przez Hädla.
Dostępny był w sklepie Świat Modeli w Rybniku

Wagony są oznaczone w epoce IIIb, z atrapą listu przewozowego oraz ma otwierane drzwi - zamykane jak w oryginale ruchowym skoblem !
Oczywiście pełno przestrzennych detali i bdobre własności jezdne.
W linku prezentacja na FB
https://www.facebook.com/reel/8461745497265163/?app=fbl

Screenshot_20250109-101932.png IMG_20250107_135320606_copy_3264x1468.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0
Tabor TT/TTm/TTe 2