• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.646 123 86
Mnie - jeśli chodzi o skalę TT - "boli" brak wielkoseryjnej oferty torów (rozjazdów) o realistycznych skosach, takich jak np. EW5 i EW6 Tilliga w wielkości H0. Gdyby Tillig zdecydował się wydać takie tory w wielkości TT, to nawet bym się zastanowił nad ta skalą....
Są jeszcze rozjazdy Kuehn 72641 - 10 st. o przepraszam... Roco 4080411 - Zwrotnica WR10, prawa, r=758mm, dł.=193mm. To i tak nieźle zważywszy, że TT po stole miało jeździć. :)

Roco 4080411_WR10.jpg

Źródło zdjęcia: Internet

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
141 13 0

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.648 64 3
Dość ciekawie się to zapowiada. Jak widać ma być wersja także 3 cylindrowa eksploatowana także na PKP jako Tr3.
Mam tylko nadzieję że lokomotywy będą znacznie lepiej wykonane niż wagony tej firmy które nie grzeszą jakością detali.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 10 1
Ja wiem, ze może to już widzieliście na FB ale zostawię to tylko tutaj:

Czas na prezentację projektu wszystkich lokomotyw razem. SM42, SP42 i SU42 zostały w programie doposażone w części, które już wcześniej narysowaliśmy w 3D aby ułatwić produkcję.
Schodki, sprężyny, zbiorniki, tłumiki itd.
Wszystko po to aby pokazać jak to będzie wyglądało ale przede wszystkich unaocznić różnice między SM42, SP42 i SU42.
Niektóre ze starszych części już teraz poprawiliśmy aby wyglądało lepiej.

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.648 64 3
Piko nie wypuściło jeszcze żadnej lokomotywy polskiej konstrukcji w skali TT. A SU42 to zupełnie niszowa seria. Jakoś na razie nie widzą potencjału nabywczego w tej skali w naszym kraju.

Reakcje
29 1 0
Lepiej żeby Piko nie wypuszczało nic w TT PKP, po co?
Za dużo tez nie dobrze.
Zresztą fajnie się robi swoje modele, nie trzeba kupować, zajmować miejsca w szafkach, witrynach czy innych makietach.
Wiadomo TT to niszowa skala, nikt nie kupuje, nikt się nie zajmuje, ot raptem paru starych zdziwaczałych tetryków.
Ja też nie widzę potencjału nabywczego :) (tzn czasem widzę, ale to trochę inna bajka i chyba stąd tego nie widać)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.599 443 99
Dalej nie rozumiem dlaczego piko nie wypuściła SU42...
Ja myślę, że wielu z miłośników skali 1:120 nie łamie sobie tym głowy, ale za to się cieszy, że Robo planuje SM42 w TT, gdyż z reguły tak jest, że model tzw. wielkoseryjny to tańszy model, niż analogiczny z manufaktury, albo inny niskonakładowy.

A co do kwestii z pytania kolegi (jak mniemam dotyczącego skali 1:87) to ja to tak sobie tłumaczę, że PIKO nie wypuściła SU42 z racji zbyt dużych różnic w wyglądzie, zgodnie z tym o czym tutaj wspomniał jeden z kolegów --> https://forum.modelarstwo.info/threads/umf-modele-lokomotyw-serii-sm42-sp42.12213/post-1030242

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0
Tabor TT/TTm/TTe 2