• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.847 14 1
Do pewnego momentu mielismy ceny modeli TT nizsze o 30%. Potem zostaly zrównane z H0.
Powinny być wyższe ale cóż... Dlaczego? Ktoś wie?

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.847 14 1
Gdyby TT było droższe niż H0 nikt by nie kupił... TT
Powinny być droższe bo są trudniejsze w wykonaniu. Mają wszystko to co ma H0 ale są mniejsze. Trzeba o wiele lepszego wzroku do wykonania modeli. Części niekiedy są droższe.
Tak, masz rację. Gdyby były droższe to nikt by ich nie kupił.
Od czasu zrównania cen z H0 ilość zamówień na gotowe TT spadła. Niektórym dalej nie mieści się w głowie, że jak się buduje ręcznie model z blach przez dwa miesiące to nie będzie on kosztował z dekoderem dźwiękowym 2000zł.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.484 167 86
@Ranger nie zaznaczyłeś w swoim poście, że to chodzi o model nie z masowej produkcji. Wiadomo, że ręcznie robione muszą inaczej kosztować. Ja napisałem o tych z fabryki.

Ale wciąż, nie zmiennie jest to niszowa grupa.

Ranger

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.847 14 1
@Ranger nie zaznaczyłeś w swoim poście, że to chodzi o model nie z masowej produkcji. Wiadomo, że ręcznie robione muszą inaczej kosztować. Ja napisałem o tych z fabryki.

Ale wciąż, nie zmiennie jest to niszowa grupa.
Wielkoseryjny model TT też raczej będzie droższy niż wiekszy odpowiednik. Chodzi o uzycie bardziej precyzyjne technologii, mniejszych I trudniejszych w wykonaniu części. Ta cala miniaturyzacja ciagnie za soba koszta.
Ale miałeś rację. Ja pisalem o manufakturze.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Skala Z, N, TT i H0 w zasadzie nie ma jakiś różnic w cenach. Zależy dziś to od stopnia skomplikowania i pazerności koncernów zabawkowych. Tak nasze skarby, nieważne w jakiej skali, są klasyfikowane jako zabawki nieodpowiednie dla dzieci poniżej 14 roku życia :ROFL:
Np. Tp1 od Piko. W skali TT jest dwukrotnie droższa od odpowiednika w Piko w h0...itp. itd.
Jeden z moich kolegów nazywa modele cyt. "męską biżuterią". Moim zdaniem trafił doskonale z określeniem.
Dla osób zupełnie postronnych modele, nie tylko kolejowe, kojarzą się z zabawkami i wciąż wywołują mały lub duży uśmiech czasem życzliwy, czasem pobłażliwy. Odbiegłem od tematu, pardon.
Widziałem na żywo na SM42 na targach modelarskich w Poznaniu. Przepiękny model.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.894 475 99
Dla osób zupełnie postronnych modele, nie tylko kolejowe, kojarzą się z zabawkami i wciąż wywołują mały lub duży uśmiech czasem życzliwy, czasem pobłażliwy. Odbiegłem od tematu, pardon.
Ileż to razy ludzie nie związani z modelarstwem kolejowym (na co by nie patrzyli, czy to model najwyższej jakości czy BerlinerTTBahnen) używają słowa "kolejki". Mnie osobiście to irytuje, ale co na to poradzić? Po prostu ignorować i robić to co się lubi.
Wielkoseryjny model TT też raczej będzie droższy niż wiekszy odpowiednik. Chodzi o uzycie bardziej precyzyjne technologii, mniejszych I trudniejszych w wykonaniu części. Ta cala miniaturyzacja ciagnie za soba koszta.
Był tu /jest/ na forum kolega, który zadawał pytanie dlaczego model TT jest droższy lub w podobnej cenie jak ten w H0, skoro ten TT jest mniejszy :) Owo pytanie pokazuje logikę rozumowania jaka istnieje w świadomości ludzi. Małe, mniej materiału, tańsze. A tu są zupełnie inne niuanse.

Przepraszam za wtrącenie z boku tematu.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.349 67 3
Tp1 w TT jest mega dokładny, w h0 to już leciwa forma, orurowanie jest odlane razem z kotłem. Dlatego napisałem że wchodzi jeszcze stopień skomplikowania modelu.
Akurat porównanie modelu Tp1 Piko w skali TT z modelem Tp1 Piko w skali H0 jest raczej bez sensu. Wyrób w skali H0 firmy Piko jest z serii Hobby i według tej koncepcji miał być produktem dla początkujących i odwzorowywać rzeczywistą lokomotywę parową a nie coś co tylko udaje parowóz jak te dwuosiowe lokomotywki rodem z dawnej serii Junior z czasów NRD. Ale Tp1/G7¹ w H0 został zaprojektowany z dużymi uproszczeniami podobnie jak lokomotywy serii 218, Taurusy i cała reszta.
Natomiast model w skali TT to jest już pełnowartościowy model z dużą liczbą detali i tutaj bliższy do porównania w skali H0 jest model lokomotywy G7¹ z pochodnymi firmy Brawa.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.676 24 0
Wracam tutaj, bo temat Saxonia Modellbau kompletnie w 2025 nam przeleciał, a w nowościach jesiennych pojawiły się dwa dodatkowe wagony:
KATALOG LETNIO-JESIENNY SAXONIA MODELLBAU 2025: KLIK

1767345176951.png

Zwróciłem na to uwagę w katalogu 2026, gdzie te dwa dodatkowe wagony (51, 52) nie były oznaczone jako nowość.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0
Tabor TT/TTm/TTe 2