• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.412 158 86
Model z wypasem. Metalowe poręcze, wnetrze kabiny, wiatrak, blaszki fotorawione... Silnik piecipolowy...

Ktoś wie jakie przydziały będą?

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.835 23 9
Z drutu 0,2mm wykonane będa poręcze i uchwyty znajdujące przy drzwiach i na nadwoziu. Natomiast barierki wokół podestów podwozia będą plastikowe.
Podejrzewam, że zaważył tu zbyt skomplikowany ich kształt (szczególnie barierek przedniej i tylnej), żeby tłoczyć je z blachy. Poza tym trawione lub tłoczone nie byłyby okrągłe w przekroju.

Zobaczymy, jak to będzie prezentowało się "na żywo". Zawsze będzie można pokusić się o jakieś fototrawione zamienniki.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.347 162 7
Witam TTkowców. Nie wiem czy to właściwy wątek, bo tak naprawdę film mówi o nowościach na przyszły rok i w ogóle o polityce/historii firmy ROBO. Ale ponieważ o SM42 już było w tym wątku, więc podałem tutaj link do takiego oto wywiadu. O SM42 jest na początku filmu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.412 158 86
Nie ma nic ale będzie. Już są zapowiedziane wagony - na filmie 3.40 min. Bohuny od Roco w połowie 2026. Malowanie Polregio. Będzie też do nich lokomotywa (malatura czerwono-szara).

Ostatnio edytowane:

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 10 0
No i tillig rezygnuje z oficjalnego dystrybutora na Polskę hurtowni AMC z Wrocławia.
Od 1.01.2026 modele na polski rynek będzie można zamawiać bezpośrednio w Sebnitz
Także może też lider skali TT coś zrobi nowego żeby było co do stonek zaczepić. Ale to będzie wiadomo wraz z nowościami tilliga na 2026 r.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.412 158 86
Najwyższy czas bo tamta firma raczej nic nie robiła jeżeli chodzi o polskie TT. Myślę, że jakieś 20 lat... a istnieja od 1991 roku.

Wiadomo, że o tym się mało mówi ale producenci mają ze sobą kontakt - więc kto wie... Może wyjdzie coś ciekawego Od ROCO (Kuehn) i TILLIGa pod te stonki od ROBO, które już będą na rynku.

Ostatnio edytowane:

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
244 26 1
Najwyższy czas bo tamta firma raczej nic nie robiła jeżeli chodzi o polskie TT. Myślę, że jakieś 20 lat... a istnieja od 1991 roku.

Wiadomo, że o tym się mało mówi ale producenci mają ze sobą kontakt - więc kto wie... Może wyjdzie coś ciekawego Od ROCO (Kuehn) i TILLIGa pod te stonki od ROBO, które już będą na rynku.
Nie no coś robiła ale jakieś 10 lat wstecz rura zmiękła

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.825 615 30
Nie no coś robiła ale jakieś 10 lat wstecz rura zmiękła
Nie zbieram w ogóle TT, ale z ciekawości zacząłem przeglądać stronę Tilliga i sporo modeli znalazłem, część wciąż dostępna. Dla przykładu:
Z parowozów teraz jest tylko Ty43, ale parę lat temu było więcej, Ok1, Ty5, Tr6, OKo1 (był w zeszłym roku), czy TKh1.
02062 - Tillig Modellbahnen
Jest parę wagonów osobowych 2-osiowych.
13023 - Tillig Modellbahnen
13243 - Tillig Modellbahnen
16005 - Tillig Modellbahnen
Wagonów 4-osiowych już mi się nie chciało przeglądać, bo jest tego 83 strony bez żadnych filtrów, które pozwoliłyby wybrać tylko modele PKP, z tego samego powodu nie przejrzałem też w ogóle wagonów towarowych. Więc jednak chyba nie jest aż tak tragicznie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0
Tabor TT/TTm/TTe 2