• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
558 10 0
Nie zbieram w ogóle TT, ale z ciekawości zacząłem przeglądać stronę Tilliga i sporo modeli znalazłem, część wciąż dostępna. Dla przykładu:
Z parowozów teraz jest tylko Ty43, ale parę lat temu było więcej, Ok1, Ty5, Tr6, OKo1 (był w zeszłym roku), czy TKh1.
02062 - Tillig Modellbahnen
Jest parę wagonów osobowych 2-osiowych.
13023 - Tillig Modellbahnen
13243 - Tillig Modellbahnen
16005 - Tillig Modellbahnen
Wagonów 4-osiowych już mi się nie chciało przeglądać, bo jest tego 83 strony bez żadnych filtrów, które pozwoliłyby wybrać tylko modele PKP, z tego samego powodu nie przejrzałem też w ogóle wagonów towarowych. Więc jednak chyba nie jest aż tak tragicznie.
OKo1 jeszcze nie wyszedł ma 2 lata opóźnienia, brak wznowień chociażby Ty2 czy Ty5, sensownych wagonów towarowych w 4 epoce brak... jak zwykłych węglarek 4 osiowych czy cystern. To tak na szybko.
Chodzi też o to że TT w sklepach praktycznie nie ma, nie ma wzorem Piko stoisk na wystawach żeby sobie model obejrzeć, pomacać. Zestawów startowych sensownych brak... TT w Polsce jest niewidoczna.
Hurtownia ta po prostu zarabiała na marży za tych kilka modeli które się sprzedały w Polsce. Żadnego rozwoju. Tylko cały czas odgrzewane kotlety. Gdyby nie MTB to ja bym w ogóle PKP nie ruszał w TT zostając przy DR i DB. Bo coś te wagony musiało ciągnąć.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.833 23 9
Więc jednak chyba nie jest aż tak tragicznie.
Oczywiście, że nie jest "tragicznie". U mnie szafa nie domyka się już od taboru PKP oraz jeżdżącego w ramach OPW. ;) Pisząc "źle", czy "tragicznie" chodzi raczej o to, że wybór jest jednak zdecydowanie mniejszy niż w H0.
Poza tym tabor PKP w TT wychodzi nieregularnie i tylko okazyjnie. Taki np. Ty2 wyszedł kilka lat temu i choć nakład dawno się wyprzedał, to wciąż nie ma wznowienia. W H0 było w tym czasie klka wznowień z różnymi numerami i w różnych wariantach.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.713 464 99
brak wznowień chociażby (...) Ty5
Widocznie wypuścili ilość adekwatną do ilości egzemplarzy używanych na PKP :)
Chodzi też o to że TT w sklepach praktycznie nie ma, nie ma wzorem Piko stoisk na wystawach żeby sobie model obejrzeć, pomacać. Zestawów startowych sensownych brak... TT w Polsce jest niewidoczna.
Hurtownia ta po prostu zarabiała na marży za tych kilka modeli które się sprzedały w Polsce. Żadnego rozwoju. Tylko cały czas odgrzewane kotlety. Gdyby nie MTB to ja bym w ogóle PKP nie ruszał w TT zostając przy DR i DB. Bo coś te wagony musiało ciągnąć.
A na poważnie... wszystko zależy od was - TT-tkowiczów i popularności tej skali. Na rynku producenckim nie ma sentymentów. Albo się coś opłaca, albo nie... i wtopa. Ma być konkretny ostateczny zysk.
Jak na ta chwilę /wg mnie/ w odróżnieniu do Roco czy Tilliga tylko Robo z racji przynależności narodowej i pasji, którą posiada, dostrzega światełko nadziei na rynku TT w Polsce, więc tylko on na tą chwilę z producentów wielkoseryjnych daje konkretną nadzieję na porządne modele typowych polskich konstrukcji w skali środka (no dobra, są jeszcze Czesi z MTB, ale im słabo wychodzą te modele). Nie widzę tego po stronie niemieckiej. Jeśli tam się coś pojawia to zawsze jest to na bazie niemieckich maszyn (przy okazji robione) i nie do końca "spolszczone". Mając to na uwadze trzeba wręcz powiedzieć, że premiera od Robo to hit TT-PKP na ten rok i przyszły i światełko w tunelu dla dobrych konstrukcji PKP w TT jeśli dobrze się sprzeda. Nikt przecież nie będzie produkował po kosztach.

Ostatnio edytowane:

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
558 10 0
Co do MTB o którym wspomniał przedmówca to jedno należy się tej firmie. Te modele po prostu jeżdzą. Z samych lokomotyw i wagonów silnikowych można już niezłą kolekcje PKP uzbierać i nawet dość dużą makietę obsłużyć. A skoro produkują i sprzedają to znaczy zbyt jest.
Teraz jeszcze Roco nas uszczęśliwi Ty4... i wagonami osobowymi...
Zobaczymy czy tillig odpowie w nowościach na 2026 r. Bo od 1.01.2026 AMC przestaje być jedynym przedstawicielem Tilliga na Polskę.
A Robo miejmy nadzieję, że zarobi na SM/SU/SP42 na tyle żeby jeszcze coś z PKP w TT zrobić.
Ja tam mam w kolekcji z PKP co chciałem mieć i co udało się kupić - bo to nie prosta rzecz, zwłaszcza kiedyś ustrzelić PKP w sklepie. A pewna niecierpliwość bierze się stąd, że czas ucieka coraz prędzej, zwłaszcza po 50-tce.
PS.
A to nowość od MTB Ryflaki TT.
IMG_20251120_135528_SR.jpg
IMG_20251120_135523_SR.jpg

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.408 158 86
Jak ktoś sie bardzo 'uprze' to dzisiaj zrobienie dobrego mikrodruku tampondrukiem nie jest wyzwaniem - są narzędzia. Trzeba tylko chcieć.

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
244 26 1
Zieleń butelkowa jak nic.
Nie zbieram w ogóle TT, ale z ciekawości zacząłem przeglądać stronę Tilliga i sporo modeli znalazłem, część wciąż dostępna. Dla przykładu:
Z parowozów teraz jest tylko Ty43, ale parę lat temu było więcej, Ok1, Ty5, Tr6, OKo1 (był w zeszłym roku), czy TKh1.
02062 - Tillig Modellbahnen
Jest parę wagonów osobowych 2-osiowych.
13023 - Tillig Modellbahnen
13243 - Tillig Modellbahnen
16005 - Tillig Modellbahnen
Wagonów 4-osiowych już mi się nie chciało przeglądać, bo jest tego 83 strony bez żadnych filtrów, które pozwoliłyby wybrać tylko modele PKP, z tego samego powodu nie przejrzałem też w ogóle wagonów towarowych. Więc jednak chyba nie jest aż tak tragicznie.
Panie Andrzeju!
Nie bądźmy pewexami i nie mieszajmy dwóch systemów walutowych - może kolory się zgadzają ale typy już nie zawsze. Za to plus.
Zaś minus jest za brak logiki w doborze produkowanych modeli a przez to brak możliwości ułożenia "realistycznych składów w epoce IV, V, VI, VII"
Cała produkcja ostatnich lat polegała na dyskontowaniu i maksymalnej amortyzacji nowych form Tilliga np. wagon kryty typu włoskiego a gdzie poczciwiec 75W "W okresie 1950—1953 Pafawag zbudował ponad 15 tysięcy egzemplarzy tego typu wagonów, przy czym połowa z nich trafiła na eksport: głównie do Czechosłowacji (4,5 tys.) oraz do Bułgarii, Węgier i Albanii." Stąd "półkowniki", przeceny, klapa od zsypu i generalne motto AMC "skala TT w Polsce się nie sprzedaje".
Aż dziw bierze, że Pan Czech wypuszcza wciąż nowe plastusie i ROBO dało się wpuścić w ten sTTraszny kanał.

Tak więc pamiętamy o zasługach - ale zgodnie z podwórkową zasadą: "co było a nie jest nie pisze się w rejestr" - po AMC nikt płakać nie będzie.
w_

p.s.
OKo1 jest zapowiedzią od lat dwóch i być może na wiosnę będzie w sklepach.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.713 464 99
Aż dziw bierze, że Pan Czech wypuszcza wciąż nowe plastusie i ROBO dało się wpuścić w ten sTTraszny kanał.
Pisząc "ROBO dało się wpuścić" brzmi, jak by ktoś nagabywał tą firmę by wypuściła coś polskiego w TT. Myślę, że firma ROBO podejmując ryzyko tej produkcji (stonki w TT) może sobie na to pozwolić zasobami zdobytymi z H0 i ma plan na wszelkie ewentualności (wypali bądź nie wypali). Jak to się mówi kto nie ryzykuje ten nie spija śmietanki.
Zapewne jakość tych ich "stonek" (ROBO) przebije te - nie bójmy się powiedzieć - gnioty, które MTB wypuszcza. Piszę, że gnioty bo XXI wiek raczej jednak zobowiązuje do lepszego (bardziej skalowego) odwzorowania wymiarów taboru, niż to, co wypuszcza MTB (nie piszę już nawet o jakości wykonania szczegółowych elementów modelu, reflektorów, czy szczegółów wózków, ale patrz np. ostatni ich wypust PKP: EU07, gdzie sam kształt tego co najbardziej rzuca się w oczy - tj. budy modelu jest po prostu "zwalony").

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.408 158 86
Szkoda, że wypuścili Ryflaka (MTB). Liczyłem, że ROBO wypuści kilka wagonów ze swojej "stajni H0". Między innymi Ryflaka.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0
Tabor TT/TTm/TTe 2