• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 TT

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
490 9 0
Na czym polega fenomen tego zestawu? Przy cenie za 2 wagoniki = 600zł ???
Prawie tyle samo jest wyceniony w wersji DR czy DRG. Po prostu takich wihajstrów żaden inny wagon w TT nie ma. Choćby otwierane drzwi zamykane na ruchomy skobel. No i malowanie PKP.

Link do wersji DR, tylko cena moze już być stara, bo i u Niemców rok do roku drożeje
Screenshot_20250110-113609.png

Reakcje
131 3 0
Nie znam, ale pewnie ze 100 szt. było.
Grunt, że zeszło, producent zadowolony bo zarobił, modelarze/zbieracze tetekowi też zadowoleni, może będzie więcej.
Hadl i Schirmer mają świetne modele. Szkoda, że nie potrafią się bardziej przepchać w górę. Tyle, że Tillig się bardziej prykłada. I i może Roco po przejęciu KArsei się zaktywizuje.
Ten zestaw to:
Hadl 0113179
0138 340 Kdnh - to jest epoka IIIb [da się dojrzeć datę rewizji?]
i jaki jest drugi numer ? - wydaje mi się, że bez 0 na początku, to by była wczesna IIIc, lata 1956-1958.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.677 19 9
Na czym polega fenomen tego zestawu? Przy cenie za 2 wagoniki = 600zł ???
Tak, jak napisali przedpiścy:
- malowanie PKP,
- dobra jakość i poziom detali modeli Hädl,
- mały nakład.

Warto też dodać, że w powstaniu modelu bezpośrednio "maczał palce" nasz forumowy kolega. Nie jest to więc wielki "zwrot" producentów TT w kierunku PKP, a prywatna inicjatywa.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
637 1 0
Podejrzewam jeszcze, że post reklamujący zestaw na głównej grupie FB polskiej TeTetki (4k użytkowników) w okresie tuż-przedświątecznym mocno przyczynił się do takiego stanu rzeczy.
Promowy.png

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.506 141 19
I to tyle w temacie, że TT-tka w Polsce sie nie sprzedaje.... :p
Myślę, że zaszło pewne nieporozumienie. Nikt nie mówił, że TT-ka w ogóle w Polsce się nie sprzedaje... określenie "TT-ka w Polsce się nie sprzedaje" to ogólne podsumowanie, że sprzedaż TT-ki w Polsce jest słaba, w znaczeniu - sprzedaje jej się mało = za mało dla dużych producentów (jak np. PIKO), aby produkować coś więcej w TT na polski rynek. Takie limitowane edycje zawsze się będą sprzedawały, bo znowu aż tak mało tych TT-tkowiczów nie ma. Wystarczy jednak spojrzeć na kilka modeli firmy TILLIG, które zalegają na półkach magazynu producenta czy półkach sklepów w Polsce i już nie ma takiego różowego obrazka jak w przypadku zestawu wagonów promowych firmy Hädl.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
490 9 0
Myślę, że zaszło pewne nieporozumienie. Nikt nie mówił, że TT-ka w ogóle w Polsce się nie sprzedaje... określenie "TT-ka w Polsce się nie sprzedaje" to ogólne podsumowanie, że sprzedaż TT-ki w Polsce jest słaba, w znaczeniu - sprzedaje jej się mało = za mało dla dużych producentów (jak np. PIKO), aby produkować coś więcej w TT na polski rynek. Takie limitowane edycje zawsze się będą sprzedawały, bo znowu aż tak mało tych TT-tkowiczów nie ma. Wystarczy jednak spojrzeć na kilka modeli firmy TILLIG, które zalegają na półkach magazynu producenta czy półkach sklepów w Polsce i już nie ma takiego różowego obrazka jak w przypadku zestawu wagonów promowych firmy Hädl.
Niech wydają modele na które jest zapotrzebowanie czyli epoka 4 do 6.
Np platforma Res tilliga z 4 epoki już się wyprzedała, z 5 i 6 epoki wagony ale tylko modele, nie fikcja przemalowania, też się już sprzedały, ewentualnie czekają na wznowienie.
A tilliga lokomotyw już nie kupię dopóki nie zrobią czegoś z pękającymi zębatkami, wolę dać zarobić MTB - przynajmniej się stara.
A zalega w sumie 3 epoka, i fikcja lub wznowienia - ale pierwszy nakład się wyprzedał. Takiego eilzugwagena w sumie widziałem na żywo jako jakieś wraki na bocznicy, a schurzena na żywo nigdy. Czemu donerów nie zrobią w 4 epoce tylko w 3. Trochę jeszcze ludzi żyje co je pamiętają i pewnie by kupili.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
490 9 0
Ja tam kupiłem Tp1, bo na kocmyrzówce jeździł.
I teraz pewnie kupię od Piko Vectrona PKP Cargo - bo się raczej nie będzie psuł jak Tilliga.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.487 22 0
Nieoficjalnie, bo oficjalnie katalog Arnolda powinien być pokazany w przyszły wtorek o 10:00. Oficjalnie: link prowadzi do strony Arnolda.
W każdym razie na stronie już są: KLIK

ARNOLD 2025: KLIK

Jako nowość Class 66/77 w trzech malowaniach.
1736939186117.png

Jako ciekawostka: całkowicie nowe magnetyczne sprzęgi.
1736939142380.png

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.380 145 0
Ciekawym jak pracują te sprzęgi i jak sie do tego mają bieguny tego neodymowego klocka.
Próbowałem coś podobnego zrobić na ułożonej naprzemiennie parze 1mm magnesów ale... się pomyliłem przy wlepianiu magnesów. :D

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
637 1 0
Nieoficjalnie, bo oficjalnie katalog Arnolda powinien być pokazany w przyszły wtorek o 10:00. Oficjalnie: link prowadzi do strony Arnolda.
W każdym razie na stronie już są: KLIK

ARNOLD 2025: KLIK

Jako nowość Class 66/77 w trzech malowaniach.
Zobacz załącznik 1097178
Jako ciekawostka: całkowicie nowe magnetyczne sprzęgi.
Hmmm,

Po DB-anowym, czerwonym, "brytyjskim" Classie 66 od Hornby, mamy kolejną podpuchę, czyli czerwony ex francuski class 77 od Arnolda (czyli też Hornby).

W dalszym ciągu mimo, że to są "czerwone DB" classy 66, to w detalach i malowaniu mocno odbiegają od tego co jeździ u nas po Polsce.
Kto chce może porównać na zdjęciach:

ex "francuskie" classy 77
https://usercontent.one/wp/railcolo...kert_Railcolor-News_1745.jpg?media=1720610533
"polskie" classy 66 ex EWS pomalowane na czerowno wyglądają tak:
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=81166

Ciekawe, czy doczekamy się "naszych" classów. Hornby opowiadało, że forma jest modularna i pozwala na przedstawienie mnoga wersji z WB jak i kontynentu. Ja w dalszym ciagu poczekam.

Na plus kolejne malowania silosów zbożowych Fauvet-Girela. Szczególnie ten z grafiką słonecznika, zboża i kukurydzy,
jednak cena znowu o +10EUR w górę.

Ostatnio edytowane:

bankier9a

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 9 4
Proste... taniej jest kupić za południową/zachodnią granicą niż u "koncesjonowanych" dystrybutorów w Polsce... Kasa - Misiu... kasa. Światełko w tunelu to ROBO. Powodzenia.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.201 10 1
SM42 TT już dostępna.

Minęło parę dni aby na chłodno jeszcze raz spojrzeć na projekt SM42 TT. H0 i N oczywiście też.
Dodałem braki tj trąbki sygnałowe oraz parę mniejszych poprawek wizualnych.
Pierwszy druk był z lekką obawą czy wszystko wyjdzie. Masa czasu spędzona na detalu i ułatwieniach montażu mogła zginąć zalana żywicą, np. dołki na poręcze w podłodze ramy.
Jednak efekt druku jest o wiele bardziej zadowalający niż się spodziewałem - wyszło wszystko. Ja jestem w szoku jak bardzo poszła do przodu technologia druku 3D. Nie dość, że perfekcyjnie wyszło ryflowanie podłogi, to jeszcze udało się uzyskać wyżej wspomniane dołeczki do montażu wszystkich drobnych części. Powierzchnie wyszły niemalże idealnie. Wszystkie te drobne kreseczki znikną pod farbą.
Bardzo zadowolony jestem z proporcji detalu - haki i uchwyty. Myślałem, że będą przeskalowane.
Wózki wyszły w 100%, resory piórowe są wyraźne i czytelne.
I już zupełnie na koniec - frezowane CNC oszklenie to już inna bajka.
Niebawem montaż.
Ostatnie zdjęcia to metalowe części, które będą zawierały zestawy do montażu.

Załączniki

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.201 10 1
cd.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor TT/TTm/TTe 62
Tabor TT/TTm/TTe 18
Tabor TT/TTm/TTe 1
Tabor TT/TTm/TTe 0