• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Nie wiem, czy można to nazwać improwizacją. Nad każdą rzeczą długo się zastanawiałem, choć i tak do perfekcji trochę pewnie brakuje. Trudno mi powiedzieć ile czasu zajęła budowa tej gabloty, bo robiłem to etapami, z przerwami, przez kilka miesięcy. Najpierw zmontowałem regały według fabrycznej instrukcji. Następnie powierciłem otwory na zawiasy do szyb oraz na zawiasy dolnych szafek. Te ostatnie następnie nagwintowałem. Oprócz tego trzeba było powiercić otwory do zamontowania zamków magnetycznych (tu użyłem samogwintujących blachowkrętów), otwory do połączenia regałów (fabryczne otwory pozwalają zestawić regały plecami do siebie, ale nie obok siebie) itd. Poza szybami, zamówiłem także płyty na dolne ścianki szczytowe i drzwiczki, a także płyty na wspólne plecy regałów. Kupiłem zawiasy do szyb i zwykłe na dół, zamki magnetyczne, uszczelki i inne drobiazgi. Po zestawieniu i skręceniu regałów przyszedł czas na montaż dolnych ścianek i drzwiczek. Oddzielną sprawą był montaż listew oświetleniowych - tu trzeba było trochę pokombinować. Następnym etapem było ustawienie schodków ekspozycyjnych, a dopiero potem zacząłem montaż szklanych drzwiczek i szczytowych szyb stałych oraz przyklejanie uszczelek. Tak, że nie umiem policzyć ile czasu "netto" zajęło mi zmontowanie wszystkiego.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
LEDy są o barwie "biała neutralna", temp. barwowa 4000-4500 K. Są jeszcze "białe ciepłe" i "białe zimne", te moje są pośrednie. Nie wiem, co to są "kompletnie białe".

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.846 79 12
Co do ledów w taśmach... od jakiegoś tam czasu są także dostępne taśmy RGBW.
Oprócz typowej RedGreenBlue jest też White... (ogolnie ja spotkalem się z podzialem na białe cieple i biale zimne w tych taśmach)

Pozdrawiam,...

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Bardzo ciekawa improwizacja!! Widząc dioramkę za szybą moją pierwszą myślą było, że gdzieś "za kulisami" są ukryte tory które prowadzą do dioramki, co pozwala na przejazd na niej. Tak z ciekawości, ile trwał montaż całości?
Improwizacja kojarzy mi się z czymś zrobionym "na szybko", bez przygotowania i z tymczasowym zastosowaniem. Wykonana i zaprezentowana praca przez @Andrzej Harassek to nie jest improwizacja. Co do barw to najlepiej wpisać sobie: temperatura barwowa Kelwin.

Reakcje
54 0 0
pisząc kompletnie białe miałem na myśli te około 5000k.
@ależ skąd, dostosowując i modyfikując gotowy produkt, jakim jest w tym przypadku ikeowski regał, myślałem, że słowo "improwizacja" będzie tu trafne, ale w żadnym wypadku nie miałem zamiaru kwestionować tutaj przedstawionego dzieła! Jeżeli takie to zrobiło wrażenie to bardzo przepraszam

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
ogolnie ja spotkalem się z podzialem na białe cieple i biale zimne w tych taśmach
No to kolega Harry Potter chyba nie szukał zbyt dokładnie. Ja dość gruntownie przestudiowałem temat. Dostępne są, jak napisałem, taśmy LED w trzech barwach:
biała zimna 6500 K (wpadająca w błękit),
biała neutralna (zwana też dzienną) 4000-4500 K,
biała ciepła 2800-3300 K (kolor wpadający w lekko żółtawy).
Taśmy RGB to coś innego: są to LEDy 3-kolorowe, pozwalające uzyskać różne wielokolorowe efekty świetlne. Niektóre z tych taśm są określane RGB+W, co ma sugerować, że mogą świecić "czystym" białym światłem. Ja zastosowałem taśmę z LEDami jednobarwnymi, w odcieniu "biały neutralny".

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.846 79 12
Zgadza się Andrzeju, ale tylko dla tego, że zwyczajnie nie mialem potrzeby stosować taśm RGBW do ktorych wpis się odnosił (czyli rodzaje białych diod w tych taśmach).

Pozdrawiam,...

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
187 20 1
@arczi1986: wal mnie w mordę ale co ci powiem to ci powiem: kolekcje masz profi, ale ekspozycja koszmar... za ciasno.. te parowozy potrzebują przestrzeni aby docenić galanterię detali, urok kół szprychowych, harmonie wiązarów. Ech...
p.s.
wiśniówka! gdzie moja wiśniówka!?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.323 18 0
Panowie, słuchajcie się kobiet w tym temacie i tych, którzy słuchają się kobiet;).

Mniej znaczy więcej! Lepiej co jakiś czas, zmieniać ekspozycję, niż nawalić wszystkiego jak leci i stracić ten urok, gdzie to właśnie wspomniany detal jest najważniejszy...

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Gdyby to z uwagi na wartość było za kratami i pod prądem, to ta ciasnota miałaby wytłumaczenie.;) Jak już tyle kasy wydałeś na tak zacną kolekcję to zainwestuj jeszcze aby to odpowiednio wyeksponować.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19