• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.277 16 2
Drewniana konstrukcja musiałaby być bardziej masywna, chyba trudno byłoby to zrobić z listewek o przekroju 2 na 2 centymetry. A mnie zależało na lekkości i jak najmniej widocznych słupkach. I tak co pół metra jest jeden, w tym połowa podwójne.
To prawda, profile musiały by być dwukrotnie grubsze. Sama konstrukcja była by zapewne też sporo droższa.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Kolego Andrzeju. Gablota jak i modele w niej przepiękne. Dlatego mam konkretne pytanie o adres sklepu w którym zostały zakupione te profile. Ta informacja przyda się jak przypuszczam nie tylko mnie. Pozdrawiam.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.930 387 20
"Zamiotłeś system" Andrzeju tą gablotą. o_Oo_Oo_O Pięknie to wygląda. Czegoś takiego to można Ci tylko pogratulować i pocichutku zazdrościć... Ale tak pozytywnie, inspirująco, żeby i u nas mogły takie gabloty na modele znaleźć miejsce. Gratuluję. (y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Czyli zmieści się lokomotywa i 11 wagonów osobowych lub lokomotywa i 20 węglarek. Ideał!
Takich idealnych miejsc mam tylko na 6 składów, ale i tak najdłuższy, jaki ustawiłem ma 2,5 m. Moim celem było pokazanie jak największej liczby różnych pociągów, więc są one mocno skrócone. Na przykład "Rheingoldy" z lat 1962-83 mają tylko po 4 wagony, po jednym każdego typu, jakie w tych pociągach jeździły. Mógłbym ustawić składy po 7 wagonów + lokomotywa, co wyglądałoby bardziej realistycznie, ale wtedy liczba różnych składów byłaby o połowę mniejsza. Najdłuższy w gablocie jest TEE "Catalan Talgo" (16 krótkich wagonów Talgo) i TEE "Mistral" z 1965 roku - 9 wagonów, a i tak jest to tylko trochę więcej, niż połowa prawdziwego (16 wagonów).

Dziękuję wszystkim za wyrazy uznania, powiem tylko, że z różnych powodów budowa trwała kilka miesięcy (a cały proces wymyślania i prób prawie rok), a koszt całości też nie był mały. Ale z ostatecznego rezultatu jestem zadowolony.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
Dawno się w tym wątku nic nie działo, to może ja pochwalę się swoją gablotą.

Mam nadzieję, że się Wam moja gablota spodoba, a jeżeli ktoś ma jakieś pytania czy uwagi, to proszę się nimi z nami podzielić.
Panie Andrzeju - jak Pan napisał - "dawno nic się nie działo", ale jak się zadziało to jest super.
Gratuluję pomysłu i miejsca, bo oprócz fajnej ekspozycji powstała też niezła skarbonka . Dodatkowo podoba mi się wkomponowana w regał diorama i miejsce / półka na wystawienie modelu lub późniejszą ekspozycję czegoś fajnego w większej skali np. duży dymiący i świecący parowóz na rolkach. Super

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Nie ma co mówić ... Schodkowa expozycja Andrzeja daje głębię ! jakiej nie dają płaskie gabloty.
A białe tło ostry kontrast wydobywający do bólu architekturę modeli ...
Siedząc przed taką expozycją można w 5 min kompletnie zapomnieć o przemijajacej rzeczywistości ... :ninja:
Czyli za 1100zł ( nie liczę reszty) można pozyskać solidną surową konstrukcję 5 półek ( licząc "dach") o 400cm długości , 76cm głębokości rozmieszczonych co 40cm na 175cm wysokości ( dodatkowo 15cm kieszeń na spodzie na pudełka od modeli ) ... ( nie liczę reszty) .
Propozycja nie do odrzucenia ! Nic tylko zakupić i zmagazynować na razie w piwnicy ... :niepewny:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.868 525 30
Czyli za 1100zł ( nie liczę reszty) można pozyskać solidną surową konstrukcję 5 półek ( licząc "dach") o 400cm długości , 76cm głębokości rozmieszczonych co 40cm na 175cm wysokości
Obawiam się, że to liczenie trochę nie wyszło. Żeby mieć regał szeroki na 4 m (400 cm) i głęboki na 72 cm (nie: 76 cm, głębokość jednego segmentu wynosi brutto 36 cm , czyli potrzebna jest podwójna głębokość) potrzebne jest 8 regałów o wymiarach 100 cm (szerokość) x 36 cm (głębokość) x 175 cm (wysokość), po 279 zł sztuka, co daje 2232 zł, a więc ponad dwa razy więcej, niż wyliczył kolega DRACULA. Ale faktycznie, jest to solidna podstawa do budowy gabloty. Teraz jeszcze ścianki i drzwiczki, oszklenie, schodki do ekspozycji modeli itd....
Ale na najniższej półce chyba nie warto niczego ustawiać. U mnie, żeby obejrzeć modele na najniższej z trzech oszklonych półek, trzeba kucać, a najlepiej usiąść na podłodze. Żeby zobaczyć coś na samym dole (u mnie wykorzystanym jako zamykane szafki) trzeba by się położyć. A ustawianie modeli na "dachu" regału, bez żadnej osłony, też wydaje się wątpliwym pomysłem, pomijając już możliwość oglądania wystawionych tam eksponatów. Ja pewnie postawię tam jakieś lampy, czy inne tego rodzaju przedmioty, ale z pewnością nie modele.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Tak , nie pomnożyłem 2 x długość :niepewny: ( obliczałem na podstawie modułu 200cm ) ...
2232zł na początek to jeszcze nie tragedia.
W moim przypadku wchodziły by w grę 4 dioramy-grupy bocznic na 4 półkach o głębokości 72cm z wagonami i lok. + wykonane budownictwo ustawione na "dachu". Taka expozycja / magazyn tymczasowa zasłaniana prześcieradłem ... :D

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.169 135 15
Dawno się w tym wątku nic nie działo, to może ja pochwalę się swoją gablotą.
...
Mam nadzieję, że się Wam moja gablota spodoba, a jeżeli ktoś ma jakieś pytania czy uwagi, to proszę się nimi z nami podzielić.
Ale chyba najlepszą częścią montażu gabloty było same układanie taboru... :D
M

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Reakcje
54 0 0
Bardzo ciekawa improwizacja!! Widząc dioramkę za szybą moją pierwszą myślą było, że gdzieś "za kulisami" są ukryte tory które prowadzą do dioramki, co pozwala na przejazd na niej. Tak z ciekawości, ile trwał montaż całości?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19