• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB-Model: wagony motorowe spalinowe SN61

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
A to zależy od tego, co kolega @Kamilb rozumie pod pojęciem "Ganz".
Nie czepiajmy się słówek - temat dotyczy SN61.

SN61-50 ma inne czoło i inne drzwi przedziału bagażowego, bo jest to pierwsza seria wagonów, dostarczanych dla PKP.
Zgadza się i te elementy tak samo poprawnie są odwzorowane, ale to detale (tak - widoczne, ale dalej detale) nie zmieniające całościowo jakości, wrażenia z modelu.

No właśnie, dlatego pytam, który z tych dostępnych modeli jest najlepiej odwzorowany.
SN52/SN61 do SM40 ciężko wymiernie porównać odzworowanie. Ogólnie modele MTB mają problem (brak) małych detali i ogólna bryła sprawia wrażenie zabawkowej na tle konkurencji - oprócz detali, kształt bryły formy składającej się z płaskich powierzchni i prostych łuków powoduje taki, a nie inny odbiór. Do kompletu malowanie.
SN52 wygląda IMHO gorzej niż SN61, a nadlewka suwaka górnego reflektora/braku reflektora nie przystaje do współczesnej formy wtryskowej.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.619 50 5
@Kamilb , a kto jeszcze produkuje SNy ? Czy konkurencyjne produkty są lepsze?
Czytam Wasze wywody, ale i tak niewiele z tego wiem, dlatego pytam. :)

Dziękuję za cierpliwość :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.388 504 30
ogólna bryła sprawia wrażenie zabawkowej na tle konkurencji - oprócz detali, kształt bryły formy składającej się z płaskich powierzchni i prostych łuków powoduje taki, a nie inny odbiór. Do kompletu malowanie.
No cóż, to są bardzo indywidualne odczucia, ja przyznam, że nie bardzo czuję wady polegające na "kształcie bryły formy składającej się z płaskich powierzchni i prostych łuków". Problemem są dla mnie raczej zaburzone proporcje niektórych modeli (np. za szerokie pudło EU/EP05), czy brak detali. A jeśli chodzi o malowanie, to akurat moim zdaniem jest dość mocny punkt MTB.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 39 4
A czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego na większości zdjęć składów z Ganzami SN61 z lat 60/70-tych wagony w trakcji podwójnej są złączone tak, że przedziały maszynowe są na zewnątrz dwuskładu? W przeciwieństwie do zachodnich sąsiadów gdzie dbano o załogę i maszynista nie siedział zaraz przy silniku tylko po drugiej stronie wagonu u nas było na odwrót.

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
226 11 2
Może bliżej do maszynowni w przypadku awarii, ustarki? Raz takim sprzętem jechałem i kazali bardziej interesować się maszyną niż tym co na szlaku.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.470 147 0
To ciekawa sprawa, sam tak połączyłem 2 x SN61, co widać na filmikach. Jakoś tak fajniej wyglądają, jak silniki są "na zewnątrz dwuskładu". :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.470 147 0
A w realu mogły ze sobą współpracować 2 Ganze w trakcji podwójnej jeden w starej drugi w nowej wersji? :)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.470 147 0
Włożyłem do mojego modelu dekoder Digitools Digisound 5.5, do którego można wgrać dźwięki SN61 (pewnie zlecę to do dcc24). A tymczasem mam pytanie: jak do tego modelu podłączyć UPS (w postaci 6 kondensatorów 0,3F 2,7V)? W przypadku dekoderów Zimo czy ESU można dolutować przewody bezpośrednio do dekodera a w tym wynalazku? A może gdzieś do płytki w modelu? Albo może ktoś chciałby parę zł zarobić i mi w tym pomoże? :)

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Na płytce nie widzę miejsca do podłączenia kondensatora. Podłączyłem kondensator wprost do dekodera (Railbox) zgodnie z instrukcją dekodera - ale szału nie ma. Dekoder źle pracuje z UPS, silnik gwałtownie wchodzi na obroty. Biorąc pod uwagę duży rozstaw wózków tego modelu, brak gumek na kołach i dobre dociążenie, może UPS nie jest potrzebny.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.470 147 0
Wg instrukcji Zimo oprócz płytki dekodera można do podłączenia UPS wykorzystać piny 5 i 6 złącza plux22:

1684242554266.png

Zaś w instrukcji Digisound 5.5 też na opisie złącza plux22 jest 5 - GND (ground) i 6 - (+)cap:

1684242679140.png

Czyli może tak UPS podłączyć do tych pinów 5 i 6 w złączu ??? :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.434 27 1
No, ale kolega posługując się grafiką MX645 chciał podłączyć kondensator bezpośrednio do DigiSound'a, lub przez gniazdo złącza PluX22.
Do tego ZIMO można to zrobić, ale do DigiSound'a chyba, powtarzam chyba nie. Tak jak napisałeś, że chyba przez układ ładowania.
Ale głowy nie dam.
Ja mam DS 5.1 8pin i układu UPS nie montowałem, bo akurat nie potrzebuję w parowozie, ale dobrze byłoby to wiedzieć na 100%. :)
Może kiedyś się przyda.
DS 5.1.JPG