• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB-Model: wagony motorowe spalinowe SN61

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
839 31 1
Ganz jak się patrzy!
Jak by nie był - mój ulubiony. I jak mam coś upiększać, to tylko to, a najmniej - od tego zacznę.
Mój 540 co prawda przyjechał do mnie lekko wybrakowany - na przedzie nie ma PKP. Te najpewniej kiedyś dostawię sam, z fototrawionych elementów. No i wiadomo - lampy - te oryginalne, dramat.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
839 31 1
I podobne zmiany czekają mojego Ganza - ale to za jakiś czas... Najpierw będzie ucyfrowiony, potem reflektory, a potem.... barierki, drabinki, wycieraczki i inne fototrawione detale :)
@Arekmiz - też będzie jeździł z dwoma, lub jednym ryflakiem (ale oświetlonymi) - na sprzęgach F. - choć ja planuję by miał sprzęg tylko z jednej strony.

SP45-131

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Pozwolę słowo sobie dodac odnośnie dźwięku:rozruch silnika dość odbiega od rzeczywistego no i samo ruszanie z tzw pół sprzęgła..i wchodzenie silnika na obroty też bardzo odbiega. Prosze o nie odbieranie jako uszczypliwość. Pozdrawiam

SP45-131

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Cayton..to nazwa pieca ogrzewania parowego. A ten dźwięk to jest bliżej SN61 z silnikiem Ganz a dla SN61-500 w wzwyż to tam był silnik Heschel całkiem inna charakterystyka pracy... cichsza.Tylko już tego dźwięku nie nagra nikt.. wszystko pocięte

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.382 504 30
SN61-500 w wzwyż to tam był silnik Heschel całkiem inna charakterystyka pracy... cichsza.
Nazwa tak ale SN 61-500 do 549 miały silnik Heschel i ten "Clayton" SN61-548 miał silnik Heschel a nie Ganz. Całkiem inny dźwięk pracy silnika
Po pierwsze Henschel, a nie Heschel. Po drugie, już raz kolega @SP45-131 to powiedział, więc nie ma potrzeby powtarzania. A po trzecie, nazwa :Clayton" pochodzi od wytwórcy pieca ogrzewania, w jaki były wyposażone obie serie SN61, więc to, jaki był silnik nie ma tu znaczenia.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
839 31 1
A mój Ganz w ten weekend przeszedł naprawę rewizyjną poziomu Px - dostał dekoder, głośnik...
Przegląd nie obejmował poprawek "lakierniczych", ani montażu dodatkowych elementów.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
839 31 1
Nie pamiętam czy mam UPS czy nie... Ale na moim torcie Ganz UPSa raczej nie potrzebuje. Bardzo dobrze zbiera prąd.
A co do prędkości - nie zauważyłem problemów.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.434 27 1
Hej.
TU MASZ TEN SAM TROCHĘ TANIEJ. Głośnik też tam znajdziesz.
Mam taki w wersji NEM652 8pin do innej lokomotywy. Generalnie dobrze jeździ. Nie ma problemu.
Ustawienia, jak w każdym przyzwoitym dekoderze. Tylko trzeba uważać na niezabezpieczone wyjścia, żeby nie spalić.
W moich zasobach znajdziesz instrukcję po polsku i po angielsku (do nowszej wersji SW, ale polska też się przyda).
Z tego co wiem, to ma możliwość dołączenia UPS'a z ładowaniem. Kiedyś w rozmowie telefonicznej podczas zakupu dekodera oferowano mi to, ale nie zdecydowałem się, ze względu na wielopunktowy pobór prądu w parowozie.