• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB-Model: wagony motorowe spalinowe SN61

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Do dekoderów ESU 8-pin można na płytce dolutować wtyczkę. Zależnie od wersji dekodera, będzie to PluX22 albo 21MTC.

A przeróbka w wykonaniu Kolegi - miodzio :)

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Buda modelu jest za bardzo prześwitująca przemalowałem wnętrze na czarno po wyschnięciu przemaluję na jasny szary lub cielisty. Ten drugi kolor moim zdaniem nada ciepłego koloru dla wnętrza-no zobaczymy. Powstał nowy problem a mianowicie schodząca farba z ramek okiennych przy zwykłym używaniu zauważyłem że są już braki. Tu pytanie czym i jak to pomalować(posiadam marker chrom molotow 1mm)- jakieś pomysły??? Zdjęcia rozmieszczenia głośników i ich wielkości.

Załączniki

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Dziś zmontowałem wszystko razem, przemalowałem wnętrze budy na popielaty kolor (malowane 3x bo czarny przebijał) Koło zamachowe też otrzymało kolor-nie rzuca się teraz tak mocno w oczy. Dorobiłem kratki na drzwi, wreszcie model nie przebija po zapaleniu oświetlenia-w przedziale osobowym jak i w kabinach. Pomalowałem poręcze i tarcze na biało, pomyślę jeszcze nad wycieraczkami na szyby.

Załączniki

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 39 4
A dlaczego ma być 540, skoro jest 50. 540-stka to ten z uzupełnionym wnętrzem w ludziki i z wnętrzem w kabinie. Na str 3 jest jeszcze 183 i na moim zdjęciu z wagonami jako Wielkopolanin.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 39 4
A tu oba moje Ganze SN61-50 i 183, oczywiści także z pociągami.
Oba obok siebie, z lewej 50, z prawej 183,
Ganz 1.jpg

solo 183,
Ganz 2.jpg

jeden za drugim, pierwszy 50 i drugi 183,
Ganz 3.jpg

i na stacji: 50 z ryflakiem 1 kl i bonanzą 2 kl,
Ganz 4.jpg

i 183 z bonanzą i Y-kiem Bautzen
Ganz 5.jpg

Makieta kolegi Przemka Adamskiego

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.245 30 1
Mój SN61-50 przeszedł też metamorfozę i zyskał wiele na wyglądzie . Jak napisał @robertkroma teraz to jest Ganz (y)
W modelu zrezygnowałem z kinematyki i gniazda sprzęgu co dało możliwość odtworzenia pełnej czołownicy na której znalazły się pełne węże układu hamulcowego. Miejsce sprzęgu zastąpił hak Weinerta oraz wieszaki do zawieszenia lamp końca pociągu. Dodatkowo model otrzymał brakujące kalki z przydziałem ( u mnie MD Leszno) tabelką przeglądu rewizyjnego, oznaczeniem przedziałów dla palących i nie palących. I jako foto trawione oznaczenia klas, serii i numeru wagonu , oraz cechy PKP. I jeszcze jeden element jak że ważny w tym wagonie - gniazdo sterowania wielokrotnego.
Pozdrawiam serdecznie
SN61-50.JPG

SN61-50 e.JPG

Oznaczenia.JPG

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.303 9 0
Mój SN61-50 przeszedł też metamorfozę i zyskał wiele na wyglądzie . Jak napisał @robertkroma teraz to jest Ganz (y)
W modelu zrezygnowałem z kinematyki i gniazda sprzęgu co dało możliwość odtworzenia pełnej czołownicy na której znalazły się pełne węże układu hamulcowego. Miejsce sprzęgu zastąpił hak Weinerta oraz wieszaki do zawieszenia lamp końca pociągu. Dodatkowo model otrzymał brakujące kalki z przydziałem ( u mnie MD Leszno) tabelką przeglądu rewizyjnego, oznaczeniem przedziałów dla palących i nie palących. I jako foto trawione oznaczenia klas, serii i numeru wagonu , oraz cechy PKP. I jeszcze jeden element jak że ważny w tym wagonie - gniazdo sterowania wielokrotnego.
Pozdrawiam serdecznie
Zobacz załącznik 1008215
Zobacz załącznik 1008216
Zobacz załącznik 1008217
Piękny Zbyszku ! :)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.245 30 1
Jak się dorobię eSeNa, to wiem do kogo udam się po dodatki;) Jedynie czego mi brakuje, to bandaży na zderzakach, nawet w formie szczątkowej.
Konrad były ujęte w projekcie ale się walnąłem i w projekcie zrobiłem za dużą ramkę na te zderzaki :oops:
Ale to jest szczegół do poprawki ;) i przy kolejnym druku kalek się to nadrobi.

Piękny Zbyszku ! :)
Dziękuję Tomku za miłe słowa :)