• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB-Model: wagony motorowe spalinowe SN61

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
473 15 0
Przeczytałem na spokojnie cały wątek.... Czyli kolejny bubel MTB?
Chciałem kupić ten model, ale skoro nie przypomina niczego poza słabym modelam GANZ-a.... Chyba sobie daruje. Ten model przesadystycznie do modeli wiernie i szczegółowo odwzorowanych nie należy.... No może poza ceną zbliżoną do takich modeli (patrz cena siódemek Schlesienmodelle).

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 39 4
A czy przypadkiem kolory tego wagonu są jednak zgodne z oryginałem? Bo patrząc na ""Wolną drogę" I porównując zdjęcie wagonu z eksploatacji, zapaćkanego brudem to może kolory są zbliżone? Oczywiście w eksploatacji jak wielu podaje kolory blekną, matowieją a inaczej wygląda oryginał w kolorach nowych, lśniących i czystych nie skażonych eksploatacją.

Reakcje
77 2 0
A mnie cały czas nurtuje fakt, że tak wielu kolegów "jeździ po tym modelu jak po burej.." i jednocześnie cały przedświąteczny rzut praktycznie sprzedaje się na pniu, praktycznie w ciągu kilkudziesięciu godzin. Tempo jest tak dynamiczne, że nawet mało kto był w stanie przygotować do niego dekoder dźwiękowy z jakąkolwiek niespodzianką w postaci choćby kilku niepowtarzanych dotąd dźwięków. Przyznajcie się, kto kupił ten model z nienawiści? :)
W moich oczach nie jest aż tak zły, żeby po nim trzeba było skakać. Oczywiście, kiedyś była alternatywa za 4k5 PLN i kto tylko miał ochotę to też nabył i bardzo przecież dobrze!
W moim odczuciu jest przyzwoitą bazą za uczciwe pieniądze do zabawy w modelarstwo. Pracując nad nim można go wyprowadzić na przyzwoite tory, mieć radość z zabawy przy modernizacji i przy tym nie zbankrutować. Do tego wydaje się być wręcz idealny. Znamy jego słabe punkty, ale to właśnie ułatwia całą zabawę. Jedynym argumentem który skłonny jestem uznać za przeciwny to chyba ten, że może nie spełniać oczekiwań KOLEKCJONERA (chociaż cena to raczej usprawiedliwia), ale czy modelarza również?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 39 4
Bo są tu tacy malkontenci, co im nie wszystko pasuje, mimo ze jest model PKP-owski czy polski - zależy od epoki. A później na modułowych makietach widzimy np SU46 Cargo jak ciągnie "Wawel-a", ale wagony to juniorki pikowskie. Taka jest rzeczywistość.

Reakcje
77 2 0
Bo są tu tacy malkontenci, co im nie wszystko pasuje, mimo ze jest model PKP-owski czy polski - zależy od epoki. A później na modułowych makietach widzimy np SU46 Cargo jak ciągnie "Wawel-a", ale wagony to juniorki pikowskie. Taka jest rzeczywistość.
Coś w tym jest. Skoro jest to forum modelarskie i można nawijać o modelach nie tylko je oceniając to ja proponuję dyskusję o pracach nad tym modelem.

I skoro sam rzucam ten temat to napiszę:
- gdybym miał ten model modernizować pod kontem malowania jego jaskrawości to przede wszystkim dach traktować lakierem matowym a potem aero ( baza - szary RAL 7001, rdza średnia i rdza słaba np: vallejo-71,129; 71.069; panzer aces AV 301)
- jaskrawy zielony pokryć washem o odcieniach jasnego żółtego lub tłumić washem z bazą jasnego szareho i niebieskiego.
- jeśli zmiana koloru jaskrawego dla SN61-540 i kolejnych 9 numerów to przemalowanie np: Light Green (Hataka RAL 6027) i wash w odcieniach jasny żółty, oleisty itp..
i tak dalej..
Pociągnie ktoś dalej ten temat? ;)

Reakcje
77 2 0
Też o tym kiedyś myślałem. Po modernizacji mojego Ganza w skali TT zastanawiałem się nawet, czy nie zaryzykować takiej właśnie propozycji. Nie zrobiłem jednak tego właśnie pod wpływem przeczytanych wcześniej wielu negatywnych komentarzy na temat modeli tego producenta. Nie miałem zamiaru wyprowadzać człowieka z równowagi. Dla mnie sam fakt, że podjął wyzwanie produkowania tych modeli w tej cenie i jakości oceniam pozytywnie. To modele na miarę skromnego portfela i jednocześnie niskiego ryzyka związanego z zabawą (modernizacją).

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
A czy przypadkiem kolory tego wagonu są jednak zgodne z oryginałem? Bo patrząc na ""Wolną drogę" I porównując zdjęcie wagonu z eksploatacji, zapaćkanego brudem to może kolory są zbliżone? Oczywiście w eksploatacji jak wielu podaje kolory blekną, matowieją a inaczej wygląda oryginał w kolorach nowych, lśniących i czystych nie skażonych eksploatacją.
Moim zdaniem prawda (jak często bywa) leży po środku. Z jednej strony pamiętamy wyeksploatowane motorówki, spłowiałe. Z drugiej - groszkowa góra razi.
Ale IMHO być może błędnie przekładamy kolory lokomotyw VI epoki do ganza. Jednak wychodziły w różnych odcieniach, a TMF wydał również w podobnych barwach SN61.
Postawiony obok drugiego SN61 lub SN52 w pastelowych odcieniach doda naturalnego kolorytu, gdzie poszczególne pojazdy w realu również się różnią kolorami.

SP45-131

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Na YouTube pana Ryszarda Maj film proszę zobaczyć i tam fot idealnie pokazuje barwy malowania.