• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB-Model: wagony motorowe spalinowe SN61

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Kilka wpisów i żaden nie wnosi nic nowego dziwne robi się te forum. Zapytam jeszcze raz jaki gotowy projekt dzwiekowy z ESu lub Zimo mógłby przypasować pod ten model.Prosciej się chyba nie da zadać tak prostego pytania.

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Na filmie widziałem że są rolki ale po co je używać.Ja wiem że jest schemat w dcc 24 tylko musiał być wykonany na istniejącym już schemacie dzwiekowym jakiejś lokomotywy chyba że się mylę i był robiony od podstaw.Koledzy którzy mają programatory esu czy zimo na pewno będą wiedzieć o czym pisze i czego poszukuje.Jeszcze raz jaki schemat DARMOWY esu lub zimo będzie pasował do tego modelu?

Reakcje
110 26 2
Na filmie widziałem że są rolki ale po co je używać.Ja wiem że jest schemat w dcc 24 tylko musiał być wykonany na istniejącym już schemacie dzwiekowym jakiejś lokomotywy chyba że się mylę i był robiony od podstaw.Koledzy którzy mają programatory esu czy zimo na pewno będą wiedzieć o czym pisze i czego poszukuje.Jeszcze raz jaki schemat DARMOWY esu lub zimo będzie pasował do tego modelu?
TMF

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
613 18 5
Dla mnie nie ma problemu wstawienie syku po każdym kroku tu przykład na szybkiego rozpinam Box D12 to jest pierwszy bieg i przed nim wpinam np.Rp1.Po uruchomieniu silnika i zwiększeniu obrotów przed 1 biegiem mam Rp1 może być piard maszynisty.Ja wykorzystuje programator nie tylko do wgrywania dzwieków czy odczytywania CV .Przepraszam za zdjęcia tel.na szybkiego
20230407_210829.jpg
20230407_211423.jpg

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.484 147 0
A poszły. Jeden do mnie. :) Jak go dostanę to se puszczę skład 2xSN61+4 wagony. :) A potem z pomocą forum zrobimy porównanie 540 vs 183 i zadecyduję który zostawić a który zwrócić do sklepu. :)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.696 39 4
Tak to wygląda. I 50 i 183 malowaniem odwzorowują epokę IV a 540 schyłek eksploatacji czyli V.

A czy ktoś może myślał lub ma kalki aby dokleić do SN61-50 z przodu te niby skrzydła pod oknami czołowymi co model powinien mieć a nie ma?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.419 512 30
A nie jest tak, że 540 jest pomalowany na epokę V, a 183 na IV?
Może i takie było założenie, ale trudno powiedzieć, bo na stronie MTB w ogóle nie ma podstrony dotyczącej SN61-540. Jest tylko miniaturowe zdjęcie, ale nie ma przejścia do opisu modelu. Jednak "malowanie z V epoki" SN61 jest trochę umowne. Ostatnie egzemplarze, które były jeszcze w normalnym ruchu w latach 90. XX wieku albo zachowały dawne barwy (bez żółtego czoła), albo były doraźnie malowane, przy okazji jakichś napraw, w różne odcienie zielonego, czasem dość przypadkowe. Dla mnie "malowanie z V epoki" jest w tym wypadku trochę nieporozumieniem. Ale to tylko moja opinia.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Mamy kolejny produkt czeskiej firmy, z którym tak naprawdę nie wiadomo co zrobić. III, IV a może V epoka... Mam wrażenie, że MTB chce tanim kosztem wciskać swoje nienalepsze wyroby, celowo nie oznaczając właściwie modeli oraz malując je w tylko podobne do właściwych barw. I tym cwanym sposobem można te "hybrydy" wciskać każdemu. Tylko czy o to chodzi w produkcji modeli i czy to jest uczciwe w stosunku do klientów:niepewny: Dla mnie jest to bardzo słabe...:(

OP
OP
PP1970

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.133 88 0
III to nie jest, bo nr 540 zbudowano pod koniec IVa, a eksploatacja zaczęła się w IVb.

Ale IV też nie, bo malowanie przypomina V.

Jeżeli jednak Koledzy od V stwierdzą, że ich epoki ten model też nie przypomina, to będzie po prostu kolejna droga baza do konwersji.